Twister

Det här är filmen, som för mig, förknippas med genomslaget av surroundsystemet på bio.

                                                      

Filmens berättelse bygger vidare på den oändliga kampen mellan människa och natur. Där naturen i sitt vilda och otämjda tillstånd hotar och förstör livet för enstaka individer. I denna berättelse/film så representeraras naturen av Tornados och mänskligheten av forskare som jagar efter dem för att kartlägga hur de fungerar!

Viktiga karaktärer är Bill och Jo... dom är gifta, men har under en lång tid levt som separerade - När filmens centrala handling börjar så söker Bill upp Jo för att få henne att skriva under skilsmässopapprena. Med sig dit har han sin nya flickvän, som han vill gifta sig med! Snabbt faller Bill in i det gamla gänget, och följer med i jakten på detta gigantiska väderfenomen. Kanske främst av den anledningen att en f.d. kollega har stulit hans idéer...

I filmen hittar vi en polarisering mellan mänskligheten och naturen. Där mänskligheten är tämjandet, kontroll och organisering och kategorisering. Naturen står för det obrutna, det vilda och förödelse (främst för det mänskliga samhället då!).
Bland människorna som finns med i filmen hittar vi ytterligare polariseringar... dessa är bland annat mellan den f.d kollegans (Jonas) team och Jo & Bills team... Men även mellan Jo och Bills nya flickvän. I båda dessa (ska vi kalla det...) "under"polariseringar, så hittar vi inslag av natur hos några av karaktärerna... dom är vilda/galna och otämjda.

Jonas team är ett kollektiv som har likadana uniformer. Deras bilar har samma färg... dom förlitar sig starkt på teknologin som dom har tillgänglig. Jo & Bills team är å andra sidan ett team fullt med individualister. Dom har olika kläder.... olika bilar, med olika färger... och dom har papperskartor. För att förstärka detta ytterligare så är man i Jonas team ganska formella med namn och titlar, medan i Jo & Bills team så har varje person ett smek-/öknamn. Som exempelvis: Beltzer, Preacher, Dustman, Rabbit och "The extrem" (vilket är Bills namn!) Jonas och hans team är så långt in på den "mänskliga planhalvan" det bara går - vilket Bill påpekar för sin nya flickvän att oavsett om Jonas har pengar och teknologin, så har han inte känslan. Skillnaden/kontrasten mellan Bill och Jonas blir än mer synlig i en scen där Bill plockar upp grus/jord från marken "för att känna av" naturen (intertext till Indianer och naturfolk!????)... Bill har intuition och är med detta närmare placerad naturens "planhalva" än Jonas!.

Den andra "under"polariseringen står mellan den nya flickvännen och Jo. Här går det ju naturligtvis lika bra att påstå att den står mellan Bills nya och gamla liv... där dessa kvinnor representerar var sin sida. Den nya frun är ganska stel och rädd av sig, Jo å andra sidan är vild och näst intill galen!


Något som jag ofta påtalar för mina elever är att titta efter teknik för att kunna göra tidsbestämningar för handlingen. I den här filmen så är det tydligt att GPS inte finns ännu... vilket skulle ha underlättat för karaktärerna i handlingen,  när de letar sig fram på stora och små vägar.(Om dom haft tillgång till tekniken hade de använt den!) Iställer använder dom vanliga papperskartor! Filmens handling är inte på 2000-talet med andra ord. Telefoner är ofta användbara för att kunna relatera handlingens tidsaspekt. I den här filmen är det mobiler som inte har väskor(av attache format) - vilket gör att handlingen är baserad på 90-talet. samtidigt är mobilerna större än handen på en människa(Bills nya flickvän har en sådan, som hon använder när hennes klienter ringer!)... på alla led! Detta gör att handlingen måste vara i mittet av 90-talet!

Utöver den mänskliga kampen mot naturen, som både finns i diverse böcker och andra filmer, så finns det även andra intertextuella kopplingar i filmen. Den absolut tydligaste är att maskinen som ska användas för att kartlägga tornadon heter Dorothy. - Vilket naturligtvis anspelar på filmen "Trollkarlen från OZ". En annan intertextuell koppling som kanske inte är lika tydlig, är Moby Dick... Jo jagar efter tornadon utan att tänka på konsekvenserna... inte för livet som passerar henne... och inte för hennes eget liv! Att nedkämpa och förstå sig på detta naturfenomen är det enda hennes sinne är fixerat vid!

Planteringar kan vara svåra att spåra i filmen... det jag så här precis efter kan peka på är möjligen vindspelen!

De två roligaste scenerna i filmen är: En ko som flyger förbi och råmar, och en pipande nalle som ramlar ned på vindrutan efter att Bill & Jo blivit tvugna att åka igenom ett "mobilt" hus!

Filmen är en klar 3:A





Konstaterade f.ö. att TCM nu sänder Jumanji... Har alltid associerat denna TV kanal med att sända gamla filmer... filmer som det växt mossa på ett bra tag.... brrrr.... vad säger det om mig??? Och vad säger det om Kirsten Dunst som är med i filmen *lol*

Kommentera här: