Vampyrer, Zombies & Varulvar!

Hello movielovers!

Fuskar kanske lite ikväll... har inte sett någon film... men ska till att lägga mig i sängen framför ett Buffyavsnitt. Kanske är det därför mina tankar böjade att cirkulera kring vilken av film- och litteraturvarleserna vampyr, zombie och varulv som är hemskast. Först en någorlunda vetenskaplig uppställning och definition av dessa.
                     DVD Film: Buffy the Vampire Slayer
Vampyr är en varelse som inte kan leva i ljus och som behöver blod, oftast mänskligt då detta håller högre kvaliteet, för att överleva eller åtminstone förbli stark. Vampyrer brukar även inta formen av den fysiska personens yttersta potential. D.v.s. en gammal person kan t.ex. bli yngre till det fysiska skalet (dock inte i alla vampyriska gestaltningar... t.ex. Anne Rice). I vissa berättelser kan vampyer även förandlas till andra varelser! Vampyrer är ytterst människor som förlorat sin själ, och därför inte kan göra valet mellan rätt och fel. Vampyrer har dock en vilja och kan därför välja vem som de ska använda som mat och vem som dom vill omvända till vampyr.
                                          DVD Film: Angel - Säsong 3

Zombies är varelser som inte har några fysiska begränsningar. De har ingen själ och inget högre medvetenade som gör att dom kan välja vad de ska göra. En människa som "zombiefierats" har tappat, kanske inte så mycket sin själ, utan främst förmågan att välja. Deras målsättning är främst att äta hjärna... och kanske hänger detta ihop med deras avsaknad av att agera som en tänkande varelse... det är bara driften som kvarstår. Zombies kan inte välja vem dom ska attackera, utan attackerar allt som rör sig. Själva "zombiefierandet" sprider sig som ett virus i det att den som kommer i kontakt med en zombies kroppsvätska(på ett eller annat sätt) själv blir smittad och förvandlas till zombie. I det att zombien biter en människa, så omvänds denne per automatik. (Vi kan snabbt konstatera att filmen Dusk til Dawn innehåller en varelse som är en korsning mellan vampyr och zombie!)
                                                                DVD Film: Zombie Strippers
Varulven skiljer sig markant från de ovanstående, då den person som blivit omvänd till detta har ett vanligt mänskligt liv så länge som fullmånen inte är uppe! I likhet med zombies, så blir en männsika omvänd  så fort han blir biten av en varulv. En varulv är en naturvarelse som främst drivs av att äta kött för sin överlevnad..
    DVD Film: En Amerikansk varulv i London
Varulven skiljer sig från zombies och vampyrer på det sättet att det inte längre är en människa som finns i den fysiska kroppen. Det är snarare en djuriskvarelse som drivs av sin vilja att överleva. Varlesen har ingen vilja (om den har själv låter jag vara osagt) utan har snarare en drift.
                              
Både vampyren och zombien är själlösa. Vampyren som varlese ställer dock en fråga om vad vi människor är utan förmåga att välja mellan rätt och fel. Zombien ställer en djupare fråga... vad är människan utan ett medvetande!?

Alla dessa tre fiktiva(?) varelser höjer frågan - Vad är en människa? Och vad är mänsklighetens essens? Vad händer om vi tar bort vår kultur och ersätter med en annan? (varulven)Vad händer om vi plockar bort människans samvete och själ, och därmed förmåga att se utanför sig själv?(vampyr) Vad händer om vi plockar bort hennes medvetande, helt och hållet, och lämnar ett tomt skal?(zombie)

Personligen anser jag att zombien är strået vassare än de andra! - Vad tycker du???

Kommentera här: