Betygssystem på bloggen part II - obs ett invecklat inlägg!

Hej igen!

Med anledning av att en god medbloggare/medborgare av bloggvärlden pekat på min inkonsekvens att sätta betyg. Vill jag förtydliga några punkter som jag funderat på sedan dess. - Mest för min egen skull, för att jag vill skriva av mig mina tankar.. men även utifall att någon undrar ;)

Jag är lärare och måste i min betygsättning av elever vara professionell. Jag är dock den första att ställa mig upp och bestrida att det går att vara helt objektiv. Men i betygssättning av elever så måste betygen vila tryggt och fast mot de kriterier och mål som gäller för kursen... sen kan olika lärare betona olika kriterier mer eller mindre, beroende på hur han/hon ser på ämnet och på kunskap(vi är ju inte robotar som är stöpta i samma form... faktiskt *lol*) När jag sätter betyg i ämne så är genren redan fastlagd... är det samhällskunskap så är det kriterierna för samhällskunskap som gäller!

Gällande betygssättningen av filmer är det på samma sätt att man måste fundera över vad det är fråga om för typ av genre och hur detta påverkar filmen. Annars blir det som att gå in och bedömma resultaten på ett fysikprov efter religionskunskapkriterierna. Det går därför inte helt ihop att jämföra betygssättningen mellan olika filmer... och utifrån hur jag satt betygen säga att "aha.. Robert gillar den filmen bättre än den där filmen!" Mina rankingar av filmer skulle vara olika från dag till dag om jag satte ihop t.ex. en topp-20 lista över de bästa filmer jag sett... Att sätta betyg blir därför en fråga om total subjektivitet... och till skillnad från betygssättningen av elever så behöver jag inte påminna mig själv och ifrågasätta huruvida jag är på ett dåligt humör idag eller inte *hehe*!

Men helt ifrån det blå är ju inte betygssättningarna hämtade... Jag är ute efter om en film kan ses och är värd att ses många gånger. Om det finns ett budskap som är relevant... Om filmen är logisk (inget deux ex machina.. eller hur det nu stavas!) etc. Så visst, någon form av kriterier finns det nog ändå... Får fila på sådana längre fram!

Till sist vill jag lyfta fram en annan aspekt. En elev skrev om mig, för något år sedan, "Robert kan se något gott i allt"... (Naturligtvis väldigt smickrande) Och det är det som jag på något sätt är ute efter på den här bloggen, att lyfta fram värdefulla element i filmer! Men kanske ännu mer att plocka fram möjliga vägar att gå från passiv tittare till aktiv analytiker! Eller som jag brukar säga till mina elever i Rörlig Bild och Filmkunskap: Mitt mål är att sabba ert sätt att se på film, för all framtid!

Vill passa på att tacka min sambo, Anneli, som korr.läser alla mina inlägg här på bloggen... om du hittar stavfel eller andra skavanker i texten, så beror det på att hon inte hunnit läst dom ännu! - Puss på dig älskling!


Arrestera min väska & Godnatt Världen, vart du än är!
/R

Kommentarer:

1 Batti:

skriven

Jag är inte så sur som jag låter. Och jag sätter också inkonsekventa betyg då och då, dessutom håller jag med om att bra filmer varierar med humör och över tid. Jag hoppas att du tar min kritik som åsikter och inte som påhopp...

I o fs tolkar jag också inlägg som påhopp...du kanske kommer ihåg Matrix-inlägget :-)

2 Anonym:

skriven

Hittills har din kritik varit konstruktiv... så det gillas starkt!!

Utgår från att du alltid menar väl!
;)
/R

3 Batti:

skriven

Bra! :-)

4 Karl B:

skriven

Jag kan inget annat göra än att hålla med: Mitt sätt att se på film _är_ sabbat för all framtid! =P
Jag kan knappt se nåt med min familj längre utan att syrligt påpeka hur dålig den dialogen var, etc. De börjar bli rätt trötta på mig!^^

Kommentera här: