Forrest Gump

Forrest Gump är en intressant historia... (den påminner på något sätt om Big Fish tycker jag)
Filmen är ett annorlunda berättande av tiden efter andra världskriget, berättad genom Forrest Gump. Huvudkaraktären i den här filmen är annorlunda än i många andra filmer. Förvisso befinner han sig i ett underläge i början av filmen och i början av sitt liv, i sitt förståndshandikapp och att de flesta underskattar och ser ner på honom, men på många sätt så är han en statisk karaktär.... Han utvecklas inte genom filmen i någon större utsträckning. Natruligtvis blir han äldre och klokare med åren som vilken person som helst... men han utvecklas inte bort från sitt underläge... och det är inte meningen heller... för det är inte det som är det väsentliga för filmens handling och premiss!

Filmens berättarordning är sådan att den börjar med att han i ca 40 års åldern sitter och berättar om sitt liv för människor som råkar vara i hans närhet! Människorna som stannar upp och frivilligt eller ofrivilligt lyssnar på hans historier är ofta väldigt skeptiska till hans historier, men då och då plockar han fram någonting från sin väska som bekräftar hans historia!

Forrest Gump är på alla sätt en genomgod person som vill alla människor väl. Han må vara blåögd och till viss del en smula naiv... och som jag sa tidigare, han utvecklas inte genom berättelsen för att överkomma sina begränsningar. Snarare är det så att filmen försöker visa allt det knäppa som sker i världen.... ofta i form av nyhetsuppläsningar om en president som blivit beskjuten/mördad eller hur Forrest springer iväg från något hemskt som hänt honom! Dessa upprepningar visar på konstanten i filmen och understryker min poäng om handlingen... För premissen i filmen är att i allt det hemska som sker i världen, vare sig det är krig eller att någon/några vill dig illa, så finns det hopp. Många människor som hamnar i Forrests omgivning ser ner på honom... men de påverkas av hans godhet och hans givmildhet - vare sig de vill det eller inte!

Filmen är ett drama då den berör människors liv och hur de utvecklas.... relationer mellan Forrest och andra karraktärer i filmen står i centrum. Filmen innehåller komedi, då den har vanliga situationer som varje människa går igenom i sitt liv, men sätter Forrest i sin kavata och osäkerhet i dem! Men filmen är framförallt episk, då den spänner över en livshistoria i retrospektivitet!

Filmen visar även på poängen att en fokalisator/berättare kan ljuga/förändra en berättelse utifrån sitt eget perspektiv... medvetet eller omedvetet!


Kommentera här: