Land of the Dead

Det verkar onekligen som om jag hamnat i ett stim av Zombierullar... till mitt försvar så var det inte jag som valde kvällens film, utan min sambo :)

I filmen Land of the Dead har de "levandedöda" tagit över jorden och de levande människorna har stängt in sig i frizoner. Frizonen Fiddlers Green är omgiven av vatten och bevakas av soldater och elstängsel!

I filmen finns det ett förakt mot Zombier, från människorna... eller som Fiddlers Greens ledare,  Kaufman spelad av Dennis Hopper, uttrycker det "ni har ingen rätt" (innan de attackerar honom!). Zombier används som övningsobjekt för prickskytte och för roande aktiviteter nere i slumkvarterens pubar... Dessa aktiviteter ger vibbar mot t.ex. tuppfäktningar coh hundfighter!

Innanför murarna i Fiddlers Green så bor de mest priviligierade människorna i stadens kärna i ett högt upplyst hus (Intertext till Babels torn!), och runt omkring bor resten av människorna i en form av slum! De som bor i tornet har all lyx de behöver och de får först tillgång till förnödenheter som hämtas runt omkring på landet utanför staden!

I början av filmen så har Riley och hans team tagit sig till en små stad för att samla ihop förnödenheter.... med i hans team finns Cholo, en tuff kille som är lite väl äventyrlig och mindre säkerhetstänkande av sig! Ganska tidigt i filmen inser tittaren att Zombierna i denna lilla stad är lite utöver det vanliga! Bland annat står ett gäng zombies på en paviljong med instrument och spelar efter deras bästa förmåga (inte så bra alltså!) Det visar sig även att det finns en zombie som höjer sig långt över mängden för alla zombies... han kommunicerar och får de andra zombierna att göra som han vill! Denne zombie visar sig även ha drivkrafter och hämndbegär... han förföljer (naturligtvis i långsam zombietakt.. släpandes på ben etc.!) därför Riley m.fl. när dom ger sig iväg mot Fiddlers Green!

Det finns en del intressanta skåderspelarval till den här filmen.. Naturligtvis är det intressant med Dennis Hopper som ledare för Fiddlers Green och John Leguizamo som egoistisk buse. Men det intressantaste är att man plockat in Simon Baker som huvudkaraktär i filmen! Simon Baker känner jag själv mest igen från serien "The Guardian", och han fyller rollen som Riley bra i denna ypperliga Zombierulle!!!

Filmen lämpar sig gott för att göra en analys av maktstrukturer i filmverklighetens samhälle (s.k. Marxistiskanalys!) den går även att använda för att jämföra zombiekaraktären intertextuellt och genremässigt mot andra zombierullar!!!

Filmen är en stark trea... inte lika bra som t.ex. Dawn of the Dead, men inte långt ifrån! Kanske lite väl mycket tuggande på orealistiska sätt!




/R

Kommentarer:

1 Kia:

skriven

Hoppas du får en fin och mysig söndagskväll och efter det en vacker och solig vecka :)

Kommentera här: