Bladerunner - U.S. Theatrical Version

I denna dystopiska framtidsversion (?) har mänskligheten skapat en avbild av sig själv... dessa fysiska varelser... dessa kloner... kallas replikanter. Deras uppgift är att ta hand om uppgifter som människans fysik begränsar. T.ex. gruvdrift på avlägsna planeter. Men vissa versioner av replikanter är även skapade för att underhålla människor (och kanske till viss del för underhållning av människor).

                                                       DVD Film: Blade Runner - Tre kompletta versioner

Sedan en tid tillbaka har replikanter blivit förbjudna att vistas på jorden... En speciell polisgrupp har därför bildats för att spåra och eliminera replikanter på jorden... dessa kallas för Blade runners.

I sin rädsla för att replikanterna skulle bli för perfekta så lades det till tidsmässiga begränsningar för hur länge de kunde leva! Den vanliga livslängden för en replikant var 4 år. Det finns flera tydliga spår av hur replikanterna, trots sina farliga uppdrag och jobb, nedvärderas av sina skapare... När en Blade runner får i uppdrag att spåra replikanter så kallas detta för att han får ett "skinn jobb" - vilket naturligtvis anspelar på att Replikanterna bara är yta och inte har något djup. Replikanterna ska heller inte ha några känslor... det har dom inte skapats för att ha. Vidare så är termineringen av en replikant aldrig fråga om mord eller dråp.. det Blade runners gör är att "avskeda" replikanten.

I filmen så har 6 replikanter flytt från sin arbetsplats, på en utomjordisk gruvdrift, och dom är på väg till jorden av någon anledning... Rickard Deckard är en f.d. Blade runner som blir återkallad då dessa replikanter är utöver det vanliga och Deckard är den Blade runner som är bäst!

De nya replikanterna har blivit tilldelade skapade minnen för att lättare kunna acceptera sin programmering och att bli styrda av det företag som skapat dom... De skapade minnena ska kompensera avsaknaden av känslor... Vilket det blir en "back-fire" på i filmens handling!

Blade runner brukar räknas som en klassisk modern sci-fi rulle och det finns mycket skrivet runt filmen... T.e.x föreslås det, och något som Ridley Scott tar fasta på i nyreleaserna av filmen (i Dir.cut och final cut), att Deckard själv skulle vara en replikant... Jag tittade därför lite extra noga i denna ursprungliga version efter sådana tecken.
Det jag hittade var att i en scen med repliakanten Rachael, så hamnar Deckard i mörker... var på hans ögon lyser på ett likadant sätt som i replikanternas. I övrigt pratar Deckard i denna version, i de passager där han agerar narrator, att "Blade runners inte ska känna något för de som de mördar." Deckard ifrågasätter redan sitt yrke med det att han benämner likvideringarna som mord och inte som avsked... Han har börjat känna... precis som replikantmodellerna Nexus 6, vars ankomst till jorden är den drivande kraften för handlingen.

Övrigt:
Voight-Kampff testerna som genomförs för att avslöja replikanter har tydliga spår av att föreställa lögndetektortest.

Det finns en anspelning till Sci-Fi författaren Ray Bradbury i det att en av karaktärerna bor i ett hus som heter Bradbury.

När Deckard får uppdraget så pratas det om 6 replikanter.. 3 män och 3 kvinnor. Men det är bara 4 stycken som han jagar... är de andra två Rachael och han själv?????

Den här versionen av filmen är den med "det lyckliga slutet"

Bra film med ett gott djup!




/R

Kommentera här: