X-Men

X-Men är filmen med min barndoms hjältar!!!

DVD Film: X-MenDVD Film: X-Men 1.5: X-treme Edition (2 disc)

Jag har alltid tyckt bättre om Marvelhjältar framför DC´s. Alltid tyckt om Spiderman, Daredevil och Wolverine framför Stålmannen, Batman (o.k Batman ät o.k) och typ.... Gröna Lyktan (Say no more).

En Hjälte/Superhjälte i en berättelse/film måste alltid ha en akilleshäl för att denna ska kunna vara en acceptabel karaktär.Superman har sin kryptonit och Spiderman har sin hemliga identitet .(Indiana Jones har sin ormfobi!) Detta är något som väger tyngre än tyngdlagen, och oavsett om berättelsen har denne hjälte som huvudkaraktär eller om denne hjältekaraktär är någon form av "hjälpare"/tredje kraft i händelsen kring berättelsen! Detta krävs för att karaktären ska bli någorlunda intressant! Till skillnad från D.C Så är det ofta en djupare och mer vardaglig problematik i Marvelhjältarnas bakgrund, som i alla fall jag tycker gör dem mer intressanta! Spiderman är en vanlig grabb som flyttar hemifrån och har ekonomiska svårigheter, ångest över hur mycket kontakt han har med släktingar och tjejbekymmer... etc.!

Jag kategoriserar in X-men som serietidningsbaserade... för det är dom ju i sin grund. I övrigt är det ju fråga om Sci-Fi... Vilket kan tyckas lite kontroversiellt. Det finns inga rymdskepp och inga ufon med i handlingen. Det är inte en handling om ett mänskligt samhälle långt in i framtiden, utan snarare vår egen tid och vårt eget rum... med den skillnaden att det finns s.k. mutanter som är annorlunda än oss på en genetisk nivå. På ett liknande sett som vi skiljer oss från Neaderthalmänniskan! I X-menhandlingen finns det alltså en trovärdig vetenskaplig förklaring till de skillnader (även om krafterna ter sig en smula magiska... och därmed anledning till att tycka att det är fråga om Fantasy!) i det bärande elementet för berättelsen!

I filmen X-men hittar vi ett underliggande rasismtema och hur rädslan för människor som inte stämmer in i normen gör att det uppstår hat och förtryck. I handlingens begynnelse så har mutantfrågan kommit upp på dagordningen i USAs senat, och frågan om tvångsregistrering av mutanter väcks av Senator Kelly. Bland mutanterna finns det främst två bland de organiserade falangerna som förordar olika sätt att tackla framtiden. Det är Professor Xavier och X-Men kontra Magneto och The Brotherhood of Evil. Prof. X vill att mutanter ska leva fredligt och i harmoni med mänskligheten och utbilda mutanter för att kontrollera sina förmågor. Emedan Magneto anser att det pågår ett krig mellan mänskligheten och mutanterna och det är bara genom att slå hårt och först mot mänskligheten som mutanterna har en chans att vinna detta krig!

Underhållande action och en god början på något som förhoppningsvis blir mer än en "triologi". Det ryktas ju att skådisen som gör Sawyer i Lost ska spela Gambit i en kommande X-menrulle!!! Me like it!!!!!




Filmen får:

NoneNoneNone
None

/R

Kommentera här: