Requiem for a dream

                            DVD Film: Requiem for a dream

En Requiem-mässa är en katolsk mässa med fokus på bön för de avlidna. Benämningen kommer av inledningsorden "Requiem aeternam dona eis Domine" - "Giv dem evig vila, Herre". Källa Wikipedia.Filmens titel anspelar alltså på en dröm som dött, men som bör hyllas och uppmärksammas!

Jag ser mycket film... ömsom vin ömsom vatten. Jag har sett många filmer som jag uppskattat och avnjutit. Men få filmer hoppar upp och sparkar en i magen, som den här filmen. - Jag såg ju nyligen "Män som hatar kvinnor", och den hade jag  en liknande känsla efter. Den här filmen är annorlunda, då jag gillar den både ur filmteknisk synpunkt och det budskap och den "lärdom" som kommer med handlingen!

Det bildmässiga berättandet har många intressanta grepp... Splitscreen om hur två personer upplever varandra eller något speciellt (ofta användandet av droger!)... Bildmässiga övergångar från den ena karaktärens upplevelser av sitt beroende/oförmåga att "fungera" går över i en av de andra karaktärernas liknande situation! Bildensfladrande vid en karaktärs abstinens... Kamerans åkning, som får karaktären att verka flyta fram över golvet, efter att en av karaktärerna har böjt en av sina principer och gått emot sin egen moral!

Handlingen cirkulerar kring Harry, som är son till karaktären Sara; ihop med Marion; och bästa kompis med Ty. Även om handlingen tydligt fokuserar på Harry, så får vi även följa dom andra karaktärerna i ganska långa och centrala passager! - Att säga att Harry är filmens huvudkaraktär kan lätt bli motsagt. Alla fyra karaktärer drömmer om ett bättre liv. Sara, som förlorat sin man och som sällan träffar Harry, drömmer om att få vara stolt över sin son och få känna sig behövd. Marion drömmer om att slippa vara beroende av sina föräldrar. Ty och Harry drömmer om att vara ekonomiskt oberoende... framförallt drömmer Harry om ett liv med Marion.

I början av handlingen är Harry ganska misslyckad och han utnyttjar sina mamma i det att han gång på gång säljer hennes tv... som hon sedan får gå och köpa tillbaka! Sara har dock inget emot det... "Jag har bara Harry" säger hon när "loppis försäljaren" säger att hon borde prata med polisen om sin son!

Marion uppskattar den uppmärksamhet hon får av Harry och framförallt de planer som dom målar upp kring hennes design drömmar... Dom använder narkotika tillsammans och flyttar närmare varandra känslomässigt med hjälp av dom!

Sara får ett samtal som förändrar hennes grå vardag - hon ska få vara med på TV - Till det vill hon se fin ut.. hon kommer dock inte i sin favorit klänning och börjar banta! Ganska tidigt märks det dock att hon har problem som liknar beroendet som Harry har!

Ty vill bli någon som han mamma kan vara stolt över!

Filmens budskap är att beroende förstör människor. Det får människor att ersätta sina drömmar med subsitut och lindar in oss i tvång! Beroendet tar inte hänsyn till vem vi är eller vad våra drömmar/motiv är... det kommer att krossa oss lika fullt och lämna oss i spillror som söndertrasade skärvor på marken!

Kort och gott .... se filmen!!!
 


NoneNoneNoneNoneNone
Ärtor ut!
/R

Kommentera här: