Slumdog millionaire

                  DVD Film: Slumdog Millionaire

Filmen Slumdog millionaire handlar om Jamal, en muslimsk pojke, som växt upp i slummen till en indisk storstad. tillsammans med sin mamma och storebror.

Hans mamma dödas dock, i en attack från den indiska majoritetsbefolkningen. Jamal och hans storebror måste därför fly och möter flickan Latika på vägen. Jamal fattar tycke för deras nya resekamrat! Och hela handlingen i filmen krestas kring Jamals strävan efter att hitta och rädda Latika. Gång på gång hittar han henne, men de blir alltid slitna isär... och allt som oftast pågrund av Jamals storebror.

Filmen anlägger en intressant och annorlunda berättarordning. Handlingens "nutid" utgår från att Jamal berättar om hur han vetat de rätta svaren på frågorna i "vem vill bli miljonär" och från utgångspunkten av sin egen uppväxt får vi där även  ett bakåtblick till hans uppväxt. (två dimensioner av bakåthopp, med andra ord!).

Intertextuellt kan filmen knytas till relationen mellan Kain och Abel.(även om bröderna inte dödar varandra) Då den ena brodern inte gläds åt broder utan snarare lägger hinder ivägen för honom! En annan intertextuell koppling är mot Oliver Twist, i samband med att bröderna och Latika hamnar i händerna på en ond och barnutnyttjande gangster!

Mycket bra och tänkbar film... inte speciellt lätt att se, och den får därför inga kakor! (ingen söndagsfilm!)



/R

Kommentera här: