Jurassic Park



Filmen som var het och inne i början av 90-talet... håller den ännu och är det en klassiker?

Filmen fick 3 Oscars och Spielberg höjdes till skyarna när den här filmen gick upp på biograferna.

Det är inget tal om annat än att filmen är en blockbuster av stora mått... stora skådisar, John Williams musik och mycket pengar i produktionen.

Temat för filmen skulle kunna vara sci-fi anknutet, då teknologin kring kloning är i fokus... vilket skulle kunna räcka för att sätta genren till detta. Jag vill dock gå åt ett annat håll och fokusera på vem som är huvudkaraktär. Vilket jag anser vara Dr. Grant. Han har svårt för två saker i början av handlingen - datorer och barn... han saknar en pedagogisk approach till båda. I slutet av filmen har han kommit nära och trivs med de två barnen som han tagit hand om under filmens konflikt! Dr. Grant genomgår en inre resa och kommer ut som en annan person... och de blickar som är mellan honom och  Dr. Sattler pekar mot deras framtida liv (prinsessan och halva kungariket!)

Tillbaka till huvudfrågan.. är filmen en klassiker: Nja... även om den fick några intressant uppföljare, så tog den inte filmvärlden till nya höjder. Två filmer spelade roll under 93 när den kom... Den här och filmen Twister... THX och surroundet slog igenom... Scenen när T-Rexen gör entre är kanske klassisk, och man la uppenbarligen mycket krut på det! Diskututera gärna klassikerbegreppet här!


Ärtor ut!
/R

Kommentera här: