Mammut

                       DVD Film: Mammut

Jag tror den här filmen är en sån där rulle som kommer att dela alla i tvp läger... antingen älskar man den eller så hatar man den.

Anledningen till att man hatar den är att filmen inte är enkel... den har många trådar som startar upp i olika delar av filmen, och ingen av dom kan sägas vara huvudtråden... Ingen av karaktärerna kan sägas vara en huvudkaraktär som ska lösa just sitt problem, vari de andra karaktärernas problem fyller ett syfte kring att lösa huvudproblemet.... kort och gått det är allt för många framåtrörelser som till en början med är alldeles för oberoende av varandra!

Ett annat problem för filmen är att titeln inte är jätte tydligt kopplad till handlingen. Visst det finns en penna gjord av ben från en mammut och det förekommer en del elefanter... Kanske titelns koppling finns i någon form av symbolvärde - men det är i så fall inte vedertaget och gripbart!


Handlingen då. Den kretsar kring flera karaktärer. Först och främst har vi en familj i USA, som består av Pappan som är spelutvecklare, mamman som är kirurg och dottern som är en väldigt nyfiken och begåvad 7 åring. Dessutom har familjen en filipinsk nanny som tar hand om dottern på dagarna.

Pappan måste åka väg till Thailand då hans företag ska skriva kontrakt med några investerare. Han får möta tristessen och den plastiga ytan.... han har någon form av 30 årskris och ger sig iväg på ett äventyr till en mindre ö.

Mamman slits med att räcka till på jobbet och har tydliga problem med att hålla uppe en professionell hållning. Speciellt med tanke på alla barn hon träffar på som råkat illa ut - vilket hon associerar till sin egen dotter. Dessutom känner hon sig otillräcklig gentemot sin dotter, och blir smått avunsjuk på den relation som nannyn har till dottern.

Nannyn har kommit USA för att tjäna ihop pengar, så att hon och hennes barn ska kunna bo i ett ordenligt hus. Barnen saknar henne dock... Nannyn trivs verkligen inte med att vara borta så länge från sina barn... speciellt med tanke på att hon inte vet hur länge hon behöver vara borta!

Vad handlar då filmen om... vad är den för något... Helt klart kan man säga att den är udda... för att vara svensk är den helt otrolig. Moodysson har gjort många bra och viktiga filmer innan... men den här är annorlunda.

Jag tycker att filmen knyter ihop mänskligheten och även om vi är fattiga eller rika; från USA eller Filipinerna så oroar vi oss för framtiden, vi oroar oss för våra barn, vi sätter barnen i andra hand för att ge oss iväg för att tjäna pengar(för att trygga barnens uppväxt och framtid, ironiskt nog!)

Jag gillar filmen då den är annorlunda... den har bra skådisar som är trovärdiga. Någonstans protesterar mitt inre mot att några konflikter/trådar inte löper ihop, utan blir hängande i luften, i slutet av filmen. T.ex. familjefaderns svek mot sin familj... detta löses inte eller uppdagas i handlingen. - Men samtidigt så hade detta gjort att fokuset i filmen hade hamnat där... vilket det inte ska vara!

Läs även följande recension på filmen: http://www.moviezine.se/film/mammut





/R

Kommentera här: