Trilogier - för eller emot (repris!)

Hej!
För lite mer än ett år sen så skrev jag detta inlägg... Jag la ner ganska mycket tid på det och tycker att det är ganska bra... Det förtjänar att publiceras igen - helt enkelt!!

Såg precis klart på Sagan om konungens återkomst. Och det fick mig att fundera över Trilogikonceptet...
Är de bara av ondo eller kan de ge något mer. Egentligen skulle man väl kunna ta itu med hela uppföljarproblematiken... och inte enbart sikta in sig på just Trilogifenomenet!

En "enslig" bok/film som startar upp en berättelse kring en handling syftar, oftast i den västerländska berättartraditionen, till berätta om hur en karaktär utvecklas igenom handlingen. Vi får därmed en huvudkaraktär - dvs en "protagonist" som vi som "publik" "hejar på"... Denna karaktär börjar i ett underläge, och kan inte lösa det problem som finns i början av berättelsen (annars skulle det ju inte bli någon berättelse [sic]), t.ex. besegra en ond trollkarl eller "slaya"[dräpa] en drake. Grundproblemet med en uppföljare blir ju då att hjäten i den första berättelsen/filmen redan utvecklats och löst problemet, så har han redan övervunnit sitt underläge.

En uppföljare har den fördelen att vi som följer den (tittare/läsare/betraktare/medpassagerare/analytiker....) redan är insatta i problematiken kring den värld som vi tittar in i genom berättelsen. Vi behöver inga nya presentationer av tid och rum som är nödvändiga för filmer som t.ex. första Matrix filmen... I Matrix Reloaded är vi redan medvetna om hur berättelsens grundfundament ser ut! Vi vet att datorerna, programmen och maskinerna är onda... Medans människorna är förtryckta och det finns befriade människor som kämpar emot detta! Allt detta vet vi när vi kommer in i den nya berättelsen/filmen.

För att få en bra uppföljare så krävs det alltså något utöver det gamla hotet. Vi behöver nå en ökad och fördjupad förståelse för berättelsens värld och protagonisten... ofta kan det bli fråga om att andra karaktärer ("hjälpkaraktärer" från föregångaren)  gör större utvecklingar. Detta hittar vi t.ex. Star Wars V (Imperiet slår tillbaka), där Han Solo och Prinsessan Leia finner varandra. Det finns även i Harry Potter filmerna/böckerna, där Harrys vänner får ett utökat utrymme för varje berättelse... Ron och Hermoine förstås, men även andra karaktärer som Neville!

En uppföljare är alltså en ny berättelse (i en känd värld) som måste knyta an till problematiken från dess föregångare på ett eller annat sätt. (Tekniskt sett så skulle det ha varit möjligt att göra en uppföljare till Harry Potter utan Harry Potter själv... t.ex. genom att det var någon annan pojke/flicka som påbörjade sina studier vid Hogwarts! Berättelsen/Filmen skulle ju dock ha behövt en annan titel!!)
                   

Trilogier kan vara svåra på det sättet att de antingen är skapade medvetet som trilogier (som Matrix exempelvis), men de kan också vara ett resultat av att föregångarna gick tillräckligt bra för att producenterna känner att de kan tjäna en hacka till (Blade).

I de fall som det är medvetna triologier så kan ofta föregångarna (och då oftast 2:an) bli en lång transportsträcka för att nå fram till slutfajten mellan ont och gott (Nya Star wars triologin[främst första filmen] och Matrix [Reloaded]). Filmerna, i hela trilogin, blir oftast tydliga i slutänden om vad som var huvudproblemet, då detta sammanfattar alla av triologi delarnas betydelse!
                                                   
I filmer där man sätter kloss på kloss utan att i förväg ha planerat det, främst tänker jag då på filmer som Scream, Blade, Robocop (som dom även gjorde serie på), Terminator, Resident Evil etc. blir handlingen en annan. Här fokuseras det oftast direkt på den enskilde gode eller onde karaktären, och nya saker måste plockas på som kompromissar karaktärens essens[kärna]. Detta kan t.ex. ses i Robocop trilogin, där Robocopkaraktären i sista filmen kan flyga, och i Resident Evil där Alice i slutänden har klonats [deux ex machina... gudomligt ingripande] vilket blir överdrivet och..... ja... larvigt! Scream å andra sidan är en film där nya mysterium lockas upp till ytan, och som i slutänden har logiska kopplingar till den första filmen... Men det är min åsikt... och vad tusan... det är ju min blogg så...*hehe*

Lev väl!

Kommentera här: