New Moon

                        DVD Film: The Twilight Saga - New Moon

Bedömning av filmens budskap och tänkvärdhet En tankeställare: En hjälte blir bara intressant när han/hon har en svaghet. Stålmannen har, trots sin övermänskliga styrka och alla specialkrafter, både en hemlig identitet, trassliga och komplicerade förhållande till sin omgivning och är sårbar mot magi och kryptonit. Spindelmannen har sitt trassliga liv med studier och ekonomi att fixa ihop... och dessutom en hemlig identitet. OSV.

Vampyren som karaktär är i grunden en mörk gestalt och ett monster i litteratur historien. De senaste årtiondena har de exploderat i en fauna av ett avdemoniserande av vampyren och ett transformerande till en mer romantiserad bild och till en hjälte/superhjälte. Detta med karaktärer som Angel och Spike i tv-serierna Buffy och Angel; Bill i True Blood m.m. Visserligen har romantiken och förförandet varit aktuellt i Dracula, men demonen har alltid funnits nära till hands.

I Twilight världen har vi vampyrer som lägger band på sig och avsäger sitt begär efter blod. Dom interagerar och hjälper människor. Dom blir superhjältar med sitt eviga liv och sina unika gåvor, så som tankeläsning och synskhet... till skillnad från andra superhjältar så har dock vampyren Edward m.fl. inte de traditionella svagheterna som vampyrer haft tidigare - Vampyrerna förvandlas inte till aska i solskenet - de glimmar snarare. De kan inte dö för människans hand, då de inte har några svårigheter med religiösa symboler som kors... vitlök och träpåle i hjärtat verkar heller inte vara några problem... Vampyrerna i Twilight har inte bara tappat sin demoniska sida, de har även tappat sina svagheter... det gör att hela serien blir en Romeo och Julia historia som man smetat ut i något trendigt!




Poäng efter allmän bedömning.

Poäng efter nivå av söndagsfilmPoäng efter nivå av söndagsfilmPoäng efter nivå av söndagsfilm

Kommentera här: