Veronika bestämmer sig för att dö

                DVD Film: Veronika bestämmer sig för att dö

Veronika är runt 30 år och singel. Har en fin bostad i vad som förefaller vara centrala delar om New York. Hon tjänar bra och gör ett bra jobb... ändå väljer hon att ta livet av sig. Som så många andra misslyckas hon och konsekvenserna blir blytunga att leva med... hon måste dö igen!

Budskapet och filmens tema är blytungt. Varför väljer vissa människor att begå självmord...? Jag vet från diskussioner som jag haft med bekanta och kurskamrater att det till slut brukar dela sig i två läger, där majoriteten anser att den som begår självmord är en orkeslös fegis och minoriteten anser att det krävs oerhört mod att våga sig på detta. Durkheims forskning kring självmord pekar på att stora ekonomiska förändringar, lika stor benägenhet åt det positiva såväl som det negativa, ökar benägenheten till att ta sitt eget liv. Huvudkaraktären i filmen har dock inte gått igenom några sådana förändringar... istället handlar det om jakten på lycka och att känna sig fulländad - Något som Veronika anser sig se igenom och därför inte vill delta i spelet.

Filmen är kufisk. Främst är det svårt att se Sara Michelle Geller i en annan roll än Buffy. Men hon är en skådis av rang och passar i rollen som Veronika. Sen handlar det om badbassängsscenen, vari Lisa Ekdahls "Vem vet inte du, vem vet inte jag..." helt plötsligt börjar att höras... undrar hur folk i t.ex. USA reagerar på detta - oväntat var det i alla fall!





Betyg:
Poäng efter allmän bedömning.Poäng efter allmän bedömning.
Bedömning av filmens budskap och tänkvärdhetBedömning av filmens budskap och tänkvärdhetBedömning av filmens budskap och tänkvärdhetBedömning av filmens budskap och tänkvärdhet
Bedömning efter filmestetiskthantverkBedömning efter filmestetiskthantverkBedömning efter filmestetiskthantverk
Inga söndagsfilmspoäng då filmen är blytung i budskap och seg som kola i tempo... men det är ju en sån film det ska vara, så inget ont om det!
//R

Kommentera här: