Chariots of fire - Triumfens ögonblick

                                              DVD Film: Triumfens ögonblick
Inför OS i Paris 1924 tränar en rad brittiska atleter för att nå sin topp till finalen. Olika viljor, olika bakgrunder och olika ställning i samhället. Deras omgivning ser med dom med förhoppning om vad deras insats betyder för landet... Samtidigt ifrågasätts vissa av dom utifrån deras motiv, övertygleser eller träningsupplägg.

Det är inte helt lätt att närma sig en sådan här film, som ligger i ett hålrum mellan att vara en ganska gammal klassisk film, men ändå ligga i den egna tidseran... 1981 gjordes filmen och priser har den fått så det räcker och blir över... vad har den att säga oss 2010?  - Mitt svar ligger närmast mot historikerns, snarare än filmkritikern(som inte tyckte den sa så mycket), att den bär med sig en syn på tiden som var efter kriget. Med synen på arisotkrati, som börjar rämna och ett samhälle som står inför förändringar!

Filmen är svårtillgänglig i dagens filmvärld...  Konflikterna i dramaturgin är för ytliga och gentlemannamässiga för att tilltala mitt, kanske avtrubbade, filmiska sinne...

Fotot är naturligtvis magnifikt och magiskt.. likaså musiken!


Poäng efter allmän bedömning.
Poäng efter nivå av söndagsfilm
Bedömning efter filmestetiskthantverkBedömning efter filmestetiskthantverk
Bedömning av filmens budskap och tänkvärdhet - Har vi blivit avtrubbade med våra samtida filmproduktioner? Allt ska vara snabbt, enkelt och övertydligt i handlingen... Kanske behövs det mer episka berättelser utan inblandning av action a´la Gladiator!?

Peace out!
//R

Kommentera här: