Hämnden

                                      Hämnden omslag

En liten varning: Från och med nästa stycke kommer jag vara en smula analytisk och avslöjande av intrigen. Filmen är entypisk dramafilm med ett långsamt tempo och relationeri fokus. Du bör ta dig tid när du ser filmen.

Filmen har tre potentiella huvudkaraktärer. Anton, spelad Mickael Persbrandt, Elias - Anton´s son, och Christian den nye killen på Elias skola som nyligen vars mamma gått bort i cancer.

Filmen har två tydliga huvudspår. Pappan Anton är ofta i Afrika och hjälper som doktor, typ läkare utan gränser, han är en svensk som bor i Danmark och har en dansk familj. Han och hans fru håller på att genomgå en slitsam separation och det är tydligt att det sliter på relationen med barnen. Frågan är hurvida det är hans Afrikaengagemang, som gör att familjen slits itu. Det andra spåret är Christian och den sorg han har efter att hans mamma dött.

Anton och Christian är två olika sätt att bemöta andra människors våld och hat. Anton vänder andra kinden till och hjälper även den mest hemske person som har massor av människors blod på sina händer, när denne behöver det! Christian å andra sidan bemöter den mobbing som Elias blir utsatt för med att ta till så mycket våld att han sätter sig i respekt inför mobbarna att han ska slippa använda något våld mer. Christian tappar dock en smula kontrollen, i det att hans saknad växer och att han kommer undan med vad han gjort.

Frågan är dock... vad handlar filmen om och vem är huvudkaraktären? Anton, Elias eller Christian.

Anton tvingas ställas inför att hjälpa en kall massmördare som är ansvarig för att ha skurit upp massvis med gravida kvinnors magar, då han varit "nyfiken" på vilket kön barnet har. Den gode Anton, som tidigare vänt andra kinden till mot en dansk som hånat honom inför hans barn, tappar dock tålamodet när den onde terrorledaren kläcker ur sig massa elaka kommentarer om en nyligen död kvinna. Anton väljer därför att titta åt andra hållet när en pöbel tar den elake mannen!

Elias är häklad av sina skolkamrater, då hans pappa är svensk, hans mamma och pappa har stora problem i relationen.

Sist men inte minst har vi Christian som snabbt blir vän med Elias. När Anton vänder andra kinden till inför den något bufflig dansken, så har han svårt att acceptera detta. Det heller slutar med en hämndaktion!

Frågan som jag ställer mig är: Varför är titeln Hämnden. Vems hämnd och hur anspelar det mot handlingen. Det handlar inte om händelsen i Afrika. Snarare måste det anspela mot ge igen på den förälder som gjorde illa Anton. Men med tanke på att filmens främsta tema handlar om ondska och olika sätt att bemöta andra människors hat. Jag vill hävda att Christian är filmens huvudkaraktär och det andra ska ge relief till denna huvudhandlingen!



Allmänt filmbetyg
Poäng efter allmän bedömning.Poäng efter allmän bedömning.Poäng efter allmän bedömning.Poäng efter allmän bedömning. av 5

Söndagsfilm
Poäng efter nivå av söndagsfilm av 5.
Filmestetiskt
Bedömning efter filmestetiskthantverkBedömning efter filmestetiskthantverkBedömning efter filmestetiskthantverk av 5.
Tänkvärdhet
Bedömning av filmens budskap och tänkvärdhetBedömning av filmens budskap och tänkvärdhetBedömning av filmens budskap och tänkvärdhetBedömning av filmens budskap och tänkvärdhet av 5.

//R

Kommentera här: