Johnny Mnemonic

Johnny Mnemonic är en film som placerar sig i kärnan av vad jag vill definiera som sci-fi. Äkta Sci-fi (till skillnad från t.ex. Star Wars) ska beröra dagens samhälle, ha en teknisk utveckling från där vi är idag och ställa det på sin spets... Äkta Sci-Fi ska dra frågan till vårt samhälles framtid, som i filmen Johnny Mnemonic är hur för mycket mediakonsumtion och internet kommer att påverka oss (ett annat exempel är 6:e dagen med Arnold Schwarzenegger, vari kloningsfrågan ställs på sin spets), och ge oss som tittar/läser en fundering över om vi använder denna teknik på rätt sätt eller om vi behöver begränsa oss.

Intertextuellt ställer sig denna berättelse mot t.ex. Demolition Man, då det finns ett avancerat samhälle som har strikt och stark kontroll, samt en grupp människor som väljer att ställa sig utanför detta samhälle.... I Demolition Man väljer dessa människor att bosätta sig under marken. I Johnny Mnemonic är det de s.k. Låg-tekkarna (som inte har avancerade vapen och begränsar sin användning av den senaste teknologin) som är en sorts ghettogäng á la USA.... Låg-tekkarnas högkvarter är konstigt nog exponerat i det som är kvar av "BrooklynBridge" - Det går ju lika väl att knyta an, intertextuellt, till H.G Wells Tidsmaskinen!

En annan intressant koppling hittar vi med skådisen Keanu Reeves till filmen Matrix... kolla in första scenen med honom i denna film kontra första scenen med honom i Matrix.

Själva filmen då... Den handlar om Johnny som är en s.k. Mnemonic agent... han överför data genom en hårddisk som är inopererad i huvudet, han är med andra ord en informationskurir! (Detta ger ju naturligtvis en intertextuell flirt till filmer/berättelser med s.k. Cyborger, med allt från Star Trek till Universial Soldiers + en massa litteratur att ha i åtanke). Johnny får ett uppdrag att överföra viktig data, från Peking till Newark i USA. Det är uppenbart att Johnny desperat vill dra sig tillbaka från den här branschen... då hans uppdragsgivare berättar att priset på att återställa minnen och ta bort inplantatet precis gått upp... Så när det visar sig att informationen han ska leverera är dubbelt så stort som hans inplantats minnesutrymme är, så gör han det för att få råd med denna operation!

Informationen som han ska leverera innehåller botemedel mot en framtida sjukdom som heter NAS, som gör att människor får våldsamma spastiska ryckningar (Jag tolkar detta som att det beror på överkonsumtion av media/information), och företaget som har utvecklat detta botemedel vill ha tillbaka denna information - Därför skickas ett antal personer efter Johnny... inklusive en intressant och galen präst som spelas av Dolph Lundgren.

Filmen är ganska enkel, trots att den lyfter en ganska djup fråga som definitivt borde ställas oftare... Vad kommer informationssamhället att innehålla för baksidor (utöver det konstanta bloggandet!)?




/R

Kommentarer:

1 Batti:

skriven

Nja, den fick en tvåa av mig... Men sen gillar jag inte denna typ av film heller...

Kommentera här: