2 Läs mer >>
Vem hade kunnat ana att Lindsey Lohan skulle kunna vara så grymt bra och vara med i en sån grymt bra rulle! Inte jag i alla fall...

Filmen utspelar sig i en medelstor amerikansk stad... En ung kvinna hittas död och stympad! Trots vetskapen att en mördare är ute i samhället så är den unga flickan Aubrey ute och firar efter en stor match, som hennes pojkvän deltagit i! Efter matchen så skiljs Aubrey åt från sina kamrater då hon försöker leta sig fram till sin pojkvän! Hon försvinner dock och hon kommer inte till den plats som hon och hennes vänner bestämt sedan tidigare.... hon är spårlöst borta! Ganska snabby börjar staden att leta efter Aubrey.. hon hittas i ett dike utanför staden! På sjukhuset tvingas läkarna att amputera ben och delar av armen... När Aubrey vaknar upp så säger hon sig inte känna igen sina föräldrar och säger att hon heter Dakota! Är detta en psykisk försvarsmekanism eller har hon blivit schizo? Vem är mördaren och talar "Dakota" sanning?

Till mina elever säger jag följande: Kom ihåg vad vi pratat om gällande planteringar, så inser ni ganska tidigt vem mördaren är!! Vidare så bör ni hålla reda på färgerna blå och röd! (framförallt blå!)

Filmen I know who killed me är grymt bra... jag har dock svårt att se att jag skulle kunna upptäcka fler och nya dimensioner med att se filmen igen (vilket någonstans är det ultimata testet för en femma! Återkommer om jag ändrar mig, här!)... så jag vill säga att det är en stark fyra! Filmen är ganska tungrodd, vilket gör att tittaren måste vara på hugget, och får därför inga kakor!

 +
/R

P.s.
Min sambo Anneli säger: Det är inte rekommenderat att äta något till filmen!!!
D.s

I know who killed me

0 Läs mer >>
Jag vill föreslå följande filmer för en fördjupning kring ovanstående tema:

1. Tron

2. Gräsklipparmannen

3. Johnny Mnemonic

4. Strange Days

5. Matrix

Filmerna visar tydligt på en förändring och en del konstanter i farhågor kring vad informationssamhället och internet kan leda till!

´Nuff Said
Over and out
/R

Filmtema: Internet oc...

0 Läs mer >>
Den Japanska science fiction filmen Returner (eller Ritana som är orginaltiteln) lämnar en häftig eftersmak av spelet Timesplitters (speciellt Future Perfect). Jorden har blivit invaderad av utomjordingar och vårt hopp ligger i att åka tillbaka i tiden, till den tidpunkt när den första utomjordingen satte igång hela invasionen! Meningen är att en soldat ska bege sig tillbaka, men han dör precis innan han ska träda igenom tidsbarriären... detta gör att den lilla tjejen Milly genomför tidshoppet istället!

Filmen innehåller många intertextuella kopplingar till invasionsfilmer med utomjordingar... både Independence Day och War of the Worlds innehåller invasioner. Utomjordingarna har en överlägsen teknik och mer eller mindra slaktar oss... Vilket ger ytterligare lite vibbar mot en film som jag hyser en viss hatkärlek till: Battlefield earth!

Utomjordingarnas skepp kan maskera sig att likna våra maskiner, och kan transformera sig... Goes with out saying vart det lutar åt... eller hur!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!?

Filmen är befriande och ganska fartfylld... den känns välgjord också! En trea vill jag sätta på den här filmen... den bevisar att det går att göra bra film utanför Hollywood!



/R

Returner (Ritana)

2 Läs mer >>
Filmen femte elementet:
Luc Bessons film är jäkligt bra... så bra att jag inte vill ge för mycket detaljer... se den helt enkelt, ett måste för dig som gillar genrén!!!


                                           

DENNA FILM ANVÄNDS PÅ PROVET!
/R

Femte elementet

1 Läs mer >>
Johnny Mnemonic är en film som placerar sig i kärnan av vad jag vill definiera som sci-fi. Äkta Sci-fi (till skillnad från t.ex. Star Wars) ska beröra dagens samhälle, ha en teknisk utveckling från där vi är idag och ställa det på sin spets... Äkta Sci-Fi ska dra frågan till vårt samhälles framtid, som i filmen Johnny Mnemonic är hur för mycket mediakonsumtion och internet kommer att påverka oss (ett annat exempel är 6:e dagen med Arnold Schwarzenegger, vari kloningsfrågan ställs på sin spets), och ge oss som tittar/läser en fundering över om vi använder denna teknik på rätt sätt eller om vi behöver begränsa oss.

Intertextuellt ställer sig denna berättelse mot t.ex. Demolition Man, då det finns ett avancerat samhälle som har strikt och stark kontroll, samt en grupp människor som väljer att ställa sig utanför detta samhälle.... I Demolition Man väljer dessa människor att bosätta sig under marken. I Johnny Mnemonic är det de s.k. Låg-tekkarna (som inte har avancerade vapen och begränsar sin användning av den senaste teknologin) som är en sorts ghettogäng á la USA.... Låg-tekkarnas högkvarter är konstigt nog exponerat i det som är kvar av "BrooklynBridge" - Det går ju lika väl att knyta an, intertextuellt, till H.G Wells Tidsmaskinen!

En annan intressant koppling hittar vi med skådisen Keanu Reeves till filmen Matrix... kolla in första scenen med honom i denna film kontra första scenen med honom i Matrix.

Själva filmen då... Den handlar om Johnny som är en s.k. Mnemonic agent... han överför data genom en hårddisk som är inopererad i huvudet, han är med andra ord en informationskurir! (Detta ger ju naturligtvis en intertextuell flirt till filmer/berättelser med s.k. Cyborger, med allt från Star Trek till Universial Soldiers + en massa litteratur att ha i åtanke). Johnny får ett uppdrag att överföra viktig data, från Peking till Newark i USA. Det är uppenbart att Johnny desperat vill dra sig tillbaka från den här branschen... då hans uppdragsgivare berättar att priset på att återställa minnen och ta bort inplantatet precis gått upp... Så när det visar sig att informationen han ska leverera är dubbelt så stort som hans inplantats minnesutrymme är, så gör han det för att få råd med denna operation!

Informationen som han ska leverera innehåller botemedel mot en framtida sjukdom som heter NAS, som gör att människor får våldsamma spastiska ryckningar (Jag tolkar detta som att det beror på överkonsumtion av media/information), och företaget som har utvecklat detta botemedel vill ha tillbaka denna information - Därför skickas ett antal personer efter Johnny... inklusive en intressant och galen präst som spelas av Dolph Lundgren.

Filmen är ganska enkel, trots att den lyfter en ganska djup fråga som definitivt borde ställas oftare... Vad kommer informationssamhället att innehålla för baksidor (utöver det konstanta bloggandet!)?




/R

Johnny Mnemonic

0 Läs mer >>
Halloj alla filmisdiggare!

Ingen som älskar thrillers kan undvika att se en och annan Stephen King rulle (obs... film som bygger på Stephen King roman eller novell!) Nyss såg jag filmen Köplust eller Needful things som den heter på engelska!

Stephen Kings verk, vare sig det rör sig om den skrivna eller den filmatiserade versionen, brukar ofta, när det kommer till thrillers och skräckisar, innehålla hemska karaktärer eller monster. Här har vi karaktärer som Pennywise och Randall Flagg, som är förklädda monster från någon form av helvetesdimension. Den onde personen i Needful things, Leland Gaunt,  är en person som liknar dessa två i det att han verkar vara djävulen eller någon utsänd från helvetet. Till skillnad från Pennywise och Flagg, så visar Gaunt aldrig tillstymelsen av att ha en demonisk yttersida som han döljer! Hans ondska ligger i hans inre... Vilket leder mig fram till det som binder samman Kings monster/onda personer... oavsett hur otrevliga sidor dom har så ligger oftast det hemska hos Kings karaktärer på det sätt som dom anspelar på vanliga människors rädsla och fördomar. Pennywise och Flagg är två karaktärer som deltar aktivt i handlingen och utsätter människor och oskyldiga för sin ondska. Leland Guant är en karaktär som spelar sin onska genom vanliga människor... han manipulerar och duperar byborna i det lilla Castle Rock, och spelar ut dom mot varandra! Kings budskap med detta torde vara att det värsta av monster är det som bor i vårt eget bröst(nej.... jag talar inte om Alienmonstret du har där!)... det vill säga så länge vi själva låter det få fritt spelrum med hjälp av vår rädsla, ensamhet, fördomar, hat och framförallt okunskap!

Leland Gaunt: "When I started out I was just a peddler moving across the blind face of a distant land. Moving, always moving. Always gone... and in the end I'd always offer weapons. And they'd always take them. Of course I was gone before they realized what they'd purchased."

Till själva filmen då...  Handlingen utspelar sig i New England, USA, i den lilla byn Castle Rock. Dit kommer köpmannen Leland Gaunt, som spelas av Max von Sydow, och etablerar sin affär "Needful things". Genom någon form av magi så kan han frambringa ting/saker som människorna på orten önskar djupt i sitt inre... Som betalning för sakerna så tar han betalt i kontanter + gentjänster/gärningar/spratt. Han får människorna att göra spratt mot varandra. Redan i början av filmen märks det att människorna i byn har åsikter och fördomar om varandra... och det finns små motsättningar som ligger och bubblar!!! Genom de spratt som Gaunt sätter igång så trissas konflikterna upp och det slutar med bråk, upplopp och mord!

Filmen är tänkvärd och bra!


Over and out!
/R

Köplust (Needful thin...

0 Läs mer >>
"You´re disgusting... I like that in a person" Max von Sydow i Köplust!

Köplust

0 Läs mer >>

Filmen Merlins apprentice ska tydligen i grunden vara en tv serie... vilket inte är svårt att tro efter att ha sett den. Jag gillade filmen Merlin starkt! Många bra skådespelare och en bra story också... Därför blev jag lite nyfiken när jag såg att denna uppföljare fanns att hyra. - Så jag hyrde den och ångrade mig sedan bittert. Först och främst måste man faktiskt komma ihåg vad jag sagt om uppföljare (läs mitt inlägg om trilogier)... För det andra så är kopplingarna till den första filmen väldigt tunna och svaga... Förutom att Sam Neill spelar Merlin, precis som i filmen Merlin, så tar inte den här berättelse vid där den föregående avslutar... Kriget med Mab verkar inte ha hänt... Det som komplicerar saken ytterligare är att det är samma skådespelare som spelade Mab i första filmen, som spelar Lady of the Lake i denna film... det vill säga Miranda Richardsson. I första filmen är Lady of the Lake en allierad till Merlin, men i denna blir hon hans motståndare.


Jag kan nog hel klart säga så här - Om du ska se Merlin´s return så glöm att du har sett Merlin... Vilket blir lite självmotsägande då return i titeln förutsätter att han varit här, försvunnit och nu kommer tillbaka *hehe*.


Filmen är nästan tre timmar lång... men hey... det är ju en tv serie egentligen... så det är klart att det blir så långt.


*spoiler* Jakten på graalen är viktig... eller rättare sagt att återfå graalen igen ("return" där också!!!) Tramsigast av allt trodde jag det skulle bli när dom återfinner graalen och allt återställs.... Men nej då... strax efter överträffas det hela (eller underträffas) med en allt grövre nödlösning med att lärljugen (som dessutom visar sig vara Merlins och Lady of the Lakes son) träder in i dödsriket för att träffa Merlin igen!!!


Sen vill jag ge en extra känga till översättaren som översätter Lady of the Lake till Viviane. Tramspelle där!


Nej här blir det inga monster eller kakor!!! Nytt betygssteg införs istället: Citron!

        +       

Arrestera regissören, tack!

/R

Merlin´s return / Mer...

0 Läs mer >>
Äntligen kan jag skriva in mitt inlägg... ibland ruttnar man lite på internet... - men det kanske är min burk som jävlas... vl får rensa i den!

OK... Såg alltså Dracula igår och var bra mosig i huvet efter att ha klämt ner den som grädde på moset efter Sweeney Todd.

Francis Ford Coppolas version av denna klassiker är stilren och håller god thriller/skräckis nivå... musiken (speciellt stråkarna när Dracula visar sitt demoniska jag) är i klass med Hajens! Bram Stoker´s Dracula innehåller ett gott virkesmaterial, bestående av mycket bra skådespeleri och schyssta effekter och kamera, och filmen i sig självt är ett mycket gott hantverk!!!




Sen kan jag ju inte låta bli att skriva lite om själva karaktären Dracula. Det är ju faktiskt så att alla vampyrberättelser/-böcker och -filmer måste på något sätt förhålla sig till honom!

Spännande med Coppolas version är att den visar Draculas ursprung och ger en förklaring till varför vampyrer och främst Dracula har problem med saker som hänger ihop med Kristendomen (typ kors och vigvatten etc.). I Bram Stokers Dracula är ursprunget att han förnekar Gud och svär trohet i kampen mot Gud, efter det att hans kära begått självmord(då hon lurats att tro att Dracula dött i strid!).

I Dracula 2000 finns en mer kittlande koppling... vari Dracula egentligen är Judas Iskariot, och hans förräderi mot Jesus gör att han blir vampyr!

I Buffy the vampire slayer förekommer Dracula i en episod där han dels är skyldig Spike pengar, men även har en charm som gör att han kan lura kvinnor till sig - precis som i Bram Stokers... utöver detta är han dock bara en "vanlig"  vampyr!

Finns många fler trådar att dra i... men dom sparar jag till nästa vampyrrulle!
/R

Bram Stoker´s Dracula

0 Läs mer >>
Hallå där ute!
Här kommer återigen en sån där film som kombinerar ihop två udda genrer. Thrillermusikal har en ganska härlig klang till sig (och det är inte min Tinitus som spökar, vill jag lova!)

En man återvänder från havet till London. Mannen är tydligt ärrad och sliten. Med på båten finns en yngling som ser fram emot den stora härliga staden... Den äldre mannen förklarar och fnyser åt hans inställning, och menar att han snart kommer att inse hur världen verkligen fungerar!

Sweeney Todd är en man som återvänder till London för att hämnas på de som tog hans liv ifrån honom. Han drivs enbart av hämnden. Filmen är ny och jag vill därför inte säga för mycket om handlingen... det nästkommande stycket bör inte läsas av den som inte sett filmen!

*Spoiler* Filmens premiss handlar om att hämnden och hatet är blint och slukar oss hela! Vi kommer inte se något annat och vi tappar vår empati för andra människor. Vidare blir vi oåtkomliga för kärlek från en annan... den berör oss inte och kan inte trösta oss!

En liten utvikning innan betyget:
Anthony Head, som spelar Rupert Giles i Buffy the Vampire Slayer, poppar upp på gatan... och med tanke på avsnittet i Buffyserien "Once more with feeling", så hoppades jag på att han skulle haft en större plats och åtminstone delaktighet i någon sång :)

Filmen ger intertextuellvibbar till Fantomen på operan... även om denna är muskaliskt något tunnare (Fantomen är pampigare!) så tar Sweeney Todd igen det i blodsplatt och mörker! Gillar Burton starkt och kan rekommendera
 Big Fish & Beetle Juice, vilka är hans absolut bästa filmer!




Over and out! Nu väntar Drakula här hemma!! (vilket föranleder följande gamla ordvits: Vem är Drak-Ulla... och hur ser hon ut?) *sataniskt skratt* Mua-ha-ha-ha-ha

Återkommer om några timmar
/R

Sweeney Todd

1 Läs mer >>
Helena Bergströms regissörsdebut slutade precis på fyran!

Starkt för att vara första rullen ut... och jag kan inte göra annat än att se fram emot nästa film!

Se upp för dårarna är en film om två tjejer, med olika bakgrunder, som båda söker till polisutbildningen... Trots deras olika bakgrunder så finns det många paralleller (vilket är nyckelordet för filmen). Båda två håller på att frigöra sig från sin uppväxtmiljö och lär sig att stå starka på egna ben! (Kvinnor kan-tema, typ) Helena Bergström har låtit deras likheter betonas med att vissa viktiga händelser sker samtidigt (det där med parallellen alltså!) t.ex. söker de på var sitt håll stöd hos sin mor! Elin och Yasmin (som karaktärerna heter!) är näst intill tvillingsjälar!

Varm film med glimten i ögat och med ord som revansch och poetisk rättvisa inbäddade i sin premiss!
Stå på dig "fru Nutley", du har uppenbart egna ben att stå på :)

Betygen blir kanske lite blygsamt... tre monster och en kaka!




/R

Se upp för dårarna!

0 Läs mer >>
Halloj!

Fick tag i filmen the Holiday när jag stog i kassakön till ICA i Tierp... skulle köpa ros och lite choklad till min Anneli, när jag fick se filmen! Blev verkligen en lyckad film!

På filmkunskaps- och rörlig bildlektionerna har vi pratat mycket om viktiga analysverktyg för filmer... både för djupanalys och för lättare analyser... Den här filmen passar bra för att analysera början och slutet!
Båda huvudkaraktärerna (ja... jag vet... men den här har faktiskt två!!!!!!!!!!!!!!) har dålig (och olika) erfarenhet av kärlek! I början kan Amanda inte gråta och är väldigt fokuserad på karriären - Hon ser inte det hon har framför sig... I slutet av filmen kan hon gråta och väljer (o.k. vi ser inte det.... men vi kan gissa oss till det) kärleken framför karriären!

Iris å andra sidan har i början av filmen hängt upp sig på en kille som inte älskar henne tillbaka... Hon är så besatt av honom att hon tillåter att han behandlar henne som en nödlösning... I början av filmen skulle hon göra vad som helst för vilken form av kärleksrelation med denne man! I slutet av filmen har hon en bättre självkänsla och väljer bort honom då hon inser vad hans behandling av henne skulle innebära!

Både Iris & Amanda hittar, genom den resa dom gör, till en bättre och lyckligare plats i sitt liv... dom finner äkta och besvarad kärlek som inte innehåller krav på någon annans villkor!

Grymt bra val av alla hjärtans dag film Aftonbladet!!! (ooops.... reklam...öööö....) Hats off - och tack så mycket!
Lagom mycket monster och grymt mycket kakor till denna härliga film :)




Moviemaster out! /R

Som "normal" filmtittare (utan en massa analyser) tycker jag denna film var helt underbar. Bra historia och bra skådisar. Den visar, förutom kärleken, att det är lätt att bli lite yrkesskadad om man jobbar väldigt mycket och tycker om det man gör. Amanda, som är filmtrailermakare, får vid ett antal tillfällen en berättarröst som visar hennes liv i just filmtrailerversion, mycket roande för tittaren och irriterande för Amanda (japp, hon hör den också). Håller klart med Robert om betyget!!! En riktigt mysig söndagsfilm.

//Anneli 

The Holiday

3 Läs mer >>
Michael Moore gör som vanligt ett skjutjärnsreportage om sitt hemland USA... Många kritiserar honom och ifrågasätter hans metoder. Jag tycker att Sicko är den bästa filmen hittills som jag sett (Bowling for Columbine & Fahrenheit 9/11) som Moore har gjort.

Oavsett om Michael Moore har använt tveksamma metoder och inte visar hur han gått tillväga i skapandet av Sicko(t.ex. känns ju hela Kuba redan något mysko!), så drar Michael Moore upp tydliga ideologiska skillnader mellan det kapitalistiska USA och resten av den demokratiska världen. Två citat(ej exakt återgivna här) sammanfattar problematiken: I USA fruktar folket regeringen, i Frankrike fruktar regeringen folket. - Alltså med nedskärningar och dåliga sociala system så gör folket uppror och protesterar i Frankrike (och Europa), vilket inte skulle hända i USA. Det andra citatet kommer från den f.d. brittiske parlamentsledamoten som tog upp att genom hopplöshet och rädsla håller man folket i schack... om folket är för välutbildat och mår för bra så vågar dom ställa frågor och protestera - och det är detta man fruktar i USA.

Filmen Sicko visar tydligt vad problemen med egenfinansieringar och tecknandet av egna försäkringar innebär. Det innebär att försäkringsbolagen kommer att försöka hitta friskrivningar och kommer att försöka göra allt för att slippa betala. Det fungerar på samma sätt som nollavtalen med parkeringsbolagen... Parkeringsbolagen får betalt på antalet lappar dom sätter ut och får in pengar genom... och då blir det oviktigt om det lappas på någon oskyldig... Man har lagen bakom sig  och kan driva in pengarna genom inkasso! Detta visas i filmen i och med de steg som försäkringsbolagen tagit för att slippa betala.

Detta behöver vi faktiskt tänka på med de skattesänkningar som görs i vårt land idag... Byter vi system mot lägre skatter och ökad egen finansiering , så innebär det att profit och inte humanism blir drivande för sjukvården! Och profitens mål är maximerande för det redan befintliga... Det finns mycket av Marx kritik mot det kaptialistiska systemet i filmen!

Filmen håller ett gott reportagevärde och ska ha hög kred för det....  Det är definitivt en film som jag skulle kunna tänka mig att använda i undervisningen!

Filmen får dock inga kakor (definitivt inget att se på en söndag!)

+½!!

/R

Sicko

0 Läs mer >>
Tjena alla filmisar!

Tänkte att ni kanske ville veta lite grundförutsättningar för betygssättningen på filmer.

Först och främst bedöms filmens kvalite generellt sett, och får då mellan 1-5 kakmonster:



Sen bedöms söndagsfilms faktorn med antalet kakor, också mellan 0-5 stycken:



Generellt sett vill jag även tillägga att en bra film är en film som kan ses många gånger, och som ger nya perspektiv och vinklingar varje gång som jag ser den. En bra film blir man inte trött på när man sett den många gånger. Exempel på sådana filmer är t.ex. Fight Club, Constantine och In the mouth of madness! Återkommer med en speciell symbol för sådana filmer!

Betygssystemet på blo...

0 Läs mer >>
Halloj!

Såg precis filmen Code name: The Cleaner. Filmen utspelar sig i Seattle... Något som aldrig uttalas, men som byggnaden Space Needle avslöjar!

Filmen handlar om Jake som vaknar upp i ett hotellrum med en död FBI agent brevid sig i sängen och 250 000 dollar i en väska! Jake minns ingenting och får snabbt panik... i sin flykt från hotellet så möter han på en snygg vit kvinna som påstår sig vara hans fru... Många roliga punchlines och slappstick i filmen - Bland annat så smiskar Jake en gammal tant i hissen medan han återfår ett minne från en militäroperation.

Många twists and turns i denna förväxlingskomedi, som intertextuellt flirtar med filmer som Bourne Identity och Long Kiss Goodnight!

Mycket rolig... Tre monster och fyra kakor till filmen!!!





Peas out!
/R

Code name: The Cleane...

0 Läs mer >>
Ett tillägg på varför jag inte gillar filmen ligger i det osmakliga som filmskaparna gör med barn i filmen!
Nog för att jag kan köpa att aliens tar över och lägger ägg i ett litet barn.... samt att man får se när en alien tar sig ur magen på samma barn... Men scenen på sjukhuset, när alienpredatorhybriden lägger ägg i magen på mammorna som är på väg att föda egna barn... det är osmakligt!!!

Fy fan säger jag... och då tål jag ändå ganska mycket!!

Omnia faeces

Tillägg på Alien vers...