Sicko

Michael Moore gör som vanligt ett skjutjärnsreportage om sitt hemland USA... Många kritiserar honom och ifrågasätter hans metoder. Jag tycker att Sicko är den bästa filmen hittills som jag sett (Bowling for Columbine & Fahrenheit 9/11) som Moore har gjort.

Oavsett om Michael Moore har använt tveksamma metoder och inte visar hur han gått tillväga i skapandet av Sicko(t.ex. känns ju hela Kuba redan något mysko!), så drar Michael Moore upp tydliga ideologiska skillnader mellan det kapitalistiska USA och resten av den demokratiska världen. Två citat(ej exakt återgivna här) sammanfattar problematiken: I USA fruktar folket regeringen, i Frankrike fruktar regeringen folket. - Alltså med nedskärningar och dåliga sociala system så gör folket uppror och protesterar i Frankrike (och Europa), vilket inte skulle hända i USA. Det andra citatet kommer från den f.d. brittiske parlamentsledamoten som tog upp att genom hopplöshet och rädsla håller man folket i schack... om folket är för välutbildat och mår för bra så vågar dom ställa frågor och protestera - och det är detta man fruktar i USA.

Filmen Sicko visar tydligt vad problemen med egenfinansieringar och tecknandet av egna försäkringar innebär. Det innebär att försäkringsbolagen kommer att försöka hitta friskrivningar och kommer att försöka göra allt för att slippa betala. Det fungerar på samma sätt som nollavtalen med parkeringsbolagen... Parkeringsbolagen får betalt på antalet lappar dom sätter ut och får in pengar genom... och då blir det oviktigt om det lappas på någon oskyldig... Man har lagen bakom sig  och kan driva in pengarna genom inkasso! Detta visas i filmen i och med de steg som försäkringsbolagen tagit för att slippa betala.

Detta behöver vi faktiskt tänka på med de skattesänkningar som görs i vårt land idag... Byter vi system mot lägre skatter och ökad egen finansiering , så innebär det att profit och inte humanism blir drivande för sjukvården! Och profitens mål är maximerande för det redan befintliga... Det finns mycket av Marx kritik mot det kaptialistiska systemet i filmen!

Filmen håller ett gott reportagevärde och ska ha hög kred för det....  Det är definitivt en film som jag skulle kunna tänka mig att använda i undervisningen!

Filmen får dock inga kakor (definitivt inget att se på en söndag!)

+½!!

/R

Kommentarer:

1 Batti:

skriven

"Byter vi system mot lägre skatter och ökad egen finansiering , så innebär det att profit och inte humanism blir drivande för sjukvården!"

Och vari ligger humanismen att ha vårdköer som räcker i alla evighet? Att införa konkurrens är en fördel, inte minst pga av vårdköer, men också att människans valmöjlighet ökar. Privatsjukvård finns redan i Sverige och jag måste erkänna att jag mycket hellre går dit än att gå till en vårdcentral och få något recept utskrivet slentrianmässigt...

Sicko visar hur som helst på att systemet i USA fungerar dåligt och det är viktigt.

2 Peppe:

skriven

Att du ens funderar på att ha med denna film i undervisningen är ju helt horribelt! Det visar trots allt att du inte har förstått lärarens uppgift.



/P

3 Moviemaster:

skriven

Ja... det var ju en svidande kritik - synd att du inte är ärlig nog att lämna epost så att jag även kan ta diskussionen direkt med dig - Får hoppas att du går in och tittar och svara igen!



Till skillnad från många andra så visar jag inte bara film i undervisningen som någon form av belöning eller tidsutfyllnad - perspektivet i filmen måste naturligtvis diskuteras. Sen är det ju så här att eleverna möter kunskap utanför skolan - och då tycker jag att det är min uppgift att även diskutera sådant... det gör att dom tränas i att tänka kritiskt kring mediebilden som dom möter i vardagen!



Sen kan man naturligtvis ha en diskussion om hög- och lågkultur utifrån det här med att visa film och vissa typer av filmer... men det är väl inte det som kritiken går ut på!?

Nä du... du är alldeles för otydlig... jag har några frågor.

1. Vad har du emot den här filmen?

2. Varför är det fel att ta upp den i skolan?

jag tar gärna diskussionen, men se till att inte hålla på med personangrepp!

MVH Robban

Kommentera här: