O´brother where are thou?

Filmen är en modern version av Homeros Odysséen, men även av  James Joyces Ulysses - vilket är namnet på huvudkaraktären i filmen... (kuriosa är att Odysséen/Ulysses gjordes som teknad version någon gång kring 70/80-talet, med handlingen utspelad i rymden *nostaligsk*)

Filmen innehåller många detaljer som förstärker den intertextuella kopplingen till Odysséen. Dels är Ulysses och hans mannar på väg till hans hem, det finns (bara en förvisso)friare som uppvaktar hans fru, Det finns en enögd ond karaktär, lömska Sirener som lockar vår hjälte m.m..

Skillnaden mot Odysséen ligger ju naturligtvis i att filmen utspelar sig i södra USA (Dialekt, Sydstatsflagga, Mississippi, KKK etc.) under tidigt 1900-tal (Den svarta befolkningens rättigheter, radiotekniken och ingen tv i hemmen etc.) och att nya problematiksdimension ges utrymme i denna moderna tappning.

Gillar Ulysses besatthet av sitt hår - varje gång han vaknar så vaknar han i ett ryck, i vilket han kläcker ur sig något om håret och dess beskaffenhet. Han använder ett speciellt märke av brylcreme oxå, som ställer till det.... då det inte går att få tag i detta överallt!

Filmen har både djup och kan funka som en söndagsrulle!

Mycket sevärd och spännande film.
Solklar 4:a på molnfri himmel!


"Live long and prosper"

Kommentera här: