28 veckor senare

Filmen 28 veckor senare är en fortsättning på filmen 28 dagar senare. I 28 dagar senare har de brittiska öarna (främst England, Skottland, Wales) blivit drabbat av ett Zombievirus... utbrottet beror på att djurrättsaktivister *surprise surprise* släppt ut apor som forskare har experimenterat på! Några av djurrättsaktivisterna blir bitna och snart är helvetet löst! (- Ni som går runt och släpper ut minkar m.m. kan fundera över begreppet katarsis i förhållande till detta ;-P Läs Aristoteles "Poetik" för djupare förståelse!)

*handlingen i korthet*
I denna uppföljare så har Nato och USA börjat röja upp i resterna av Storbritannien, efter det att de sista Zombierna svultit ihjäl. Don är en av britterna som överlevt katastrofen och han befinner sig i en uppstartzon i London. Hans barn, Andy och Tammy som åkte iväg på skolresa (antagligen utomlands) när utbrottet skedde, får komma "hem" till honom. Don har överlevt, men till priset av att ha behövt överge sin fru(barnens mamma) och har djupa psykiska sår efter detta! Det visar sig snart att mamman har överlevt i deras gamla bostad i Londons utkant... Hon bär på viruset, men är på något sätt immun mot dess effekt. När smittan kommer lös så och mamman verkligen dör, så blir det extra viktigt att barnen, som antagligen också är immuna, överlever så att ett motgift kan skapas!
*slut handling*

Filmen innehåller en del planteringar som är intressanta. T.ex. mammans ögon, som har olika färger - vilket även sonen Andy har.... När det framgår att mamman är immun så blir hintat att han kanske har samma gener gällande immuniteten! Relationen och skojandet mellan helikopterpiloten och kryppskytten är en annan!

Precis som i I am legend så innehåller denna zombierulle en zombie som höjer sig över mängden... en Zombie som kan behärska sig och vara driven av något annat än äta/attackera-driften! Det är intressant att se denna utveckling av en zombiekaraktär, tycker jag! Vi får se vad det leder till i framtida Zombiefilmer!

Filmen är väl inte världens bästa... lite förutsägbar i det att den följer sin genre och subgenre ganska slaviskt. Ganska förutsägbart att armén tappar kontrollen och bombar osv.

Godkänd i alla fall!


/R

Kommentera här: