Race to witch mountain

                        DVD Film: Race to Witch Mountain

Ett utomjordiskt rymdskepp kraschar och två ungdomar från en annan planet flyr från platsen... De flyr undan den amerikanska regeringens män och en mördare från deras egen planet.

Filmen är intressant att använda som diskussions underlag för begreppet genre. I det här fallet så innehåller filmen/berättelsen flera grundläggande element från flera olika genrer!

Action då våld hamnar i centrum, högintensiva klipp med korta och snabba klipp.
Sci-Fi då utomjordingar och tekniska och naturvetenskapliga fenomen(som vi enbart har teorier om idag, tas upp).
Äventyr då det finns en resa med ett tydligt mål, och motståndare som är övermäktiga och som jagar  huvudkaraktären.

Vilken genre är då i fokus.... vilken är den viktigaste och främsta för den här filmen... behöver det vara någon och inte alla samtidigt istället. Naturligtvis så finns det inga rätt och fel i detta. Men jag anser att filmen främst är en äventyrsfilm!

Den klassiska äventyrsberättelsen är en resa med ett mål i form av en skatt. På vägen finns det en häxa/drake/ond trollkarl. I slutet hittar pojken (vilket det oftast är.) skatten, besegrar den/det onda och får prinsesan och halva kungariket.

I filmen Race to witch mountain så är det inte ungdomarna som är huvudkaraktärer, även om dom misstror människor och får tilltro till Jack Bruno (spelad av The Rock).. om detta skulle vara unerläget så håller det inte då ungdomarna har olika inställningar til Jack. Sara litar på honom från början, vilket inte hennes bror Seth gör!

Utgångsläget och huvudkaraktären hittar vi istället i just Jack Bruno. Han är godhjärtad, men litar inte på sig själv och sin inställning till världen runt omkring. Han har suttit i fängelse i flera rundor och vill absolut inte hamna där igen... samtidigt är det flera av hans tidigare arbetsgivare som vill att han använder sina förmågor till att göra brott igen!

Vidare så har vi regeringstjänstemannen Henry Burke och den utomjordiska Siphonkrigaren som är motsvarande häxa/trollkarl/drake... dvs det onda som står i vägen!

I slutänden vinner Jack och får sin "prinsessa". Skatten är naturligtvis skeppet!



                               


/R

Kommentera här: