The Imaginarium of Doctor Parnassus

                       DVD Film: The Imaginarium of Doctor Parnassus

För flera tusen år sedan kontaktades dr. Parnassus av en mystisk man som ifrågasatte hans syn på universum. Mannen kallade sig för Mr. Nick, och han utmanade Parnassus med ett vad. Parnassus vann vadet och fick det han mest av allt önskade - evigt liv!

Genom tidens gång återkom Mr.Nick med fler vad av olika art. Tills den dag då Parnassus blev kär i en kvinna och ingick ett avtal med Mr.Nick om att ge upp sin odödlighet för att få denna kvinna. Mr.Nick går med på det, men oxå mot att om dom skulle få en dotter - så skulle hon tillfalla honom efter hennes 16:e födelsedag.

Dr.Parnassus reser nu runt i England med sin föreställning, tillsammans med Percy(mini-me!), sin dotter Valentina och Anton, när han kontaktas av Mr.Nick... tre dagar kvar till inkasseringen av avtalet... Men ett nytt vad ställs upp. Först till fem själar, vinner Valentina. En gnista hopp tänds för den gode doctorn. Det gäller att få fem personer att välja rätt väg bort från sitt felaktiga sätt att leva... om det är alkoholism eller ett beroende av shopping spelar ingen roll - De människor som ställs på spel ställs inför valet av att fortsätta sitt dåliga liv eller att kasta av sig bojorna inför den svåra och långa vägen!

En man vid namn Tony, räddas från att döden... han har dock inget minne till en början... och av någon anledning så ser han annorlunda ut i doktor Parnassus värld än vad han gör i den verkliga världen. Han verkar hjälpsam och är på väg att vinna vadet åt doktorn - men ju mer han minns av sig själv, desto mer tveksamma verkar hans motiv.


Filmen är knepig och inte helt lätt att greppa. Helt klart är att den genremässigt tar avstamp i fantasy och drama. Vi har religiösa frågor och magiska teman som ramar in berättelsen. Sen är far och dotter relationen, det lugna och metodiska tempot npågot som ställer filmen i dramagenren.

Intertextuellt är det intressant att koppla ett av ursprungsvaden som doktorn gör med Mr.Nick, där dom ska skaffa sig tolv lärljungar. - Det kan ju enkelt kopplas till Jesus! :)

Jag har många funderingar kring filmens innehåll, men de kommer att förstöra mycket av tittandet för dig - så om du inte redan sett filmen ska du inte läsa längre!

* Är Mr.Nick verkligen djävulen. Han presenterar aldrig sig själv som det. Även om han tar formen av en orm och han förleder människorna inne i fantasierna! Men han ändrar tolkningar i tävlingarna till doktorns fördel, och det verkar som hans mål inte är att vinna vaden... utan snarast är intresserad av kampen och tävlingen i sig. Han låter inte hoppet dö ut för doktorn - och kanske är hans främsta mål att ha någon att djävlas med(?)!

* Tony, den främmande mannen med det förlorade minnet, vad jag han uppfatta så heter han egentligen Anthony. Detta ger filmen en ytterligare dimension i spelet mellan honom och Valentinas andra uppvaktare Anton.(Anthony-Anton) Dom heter nästan samma sak!

* Naturligtvis ligger det filmtekniska förklaringar i  att Tony ser annorlunda ut i fantasierna och i verkligheten. Men om vi bortser från detta, så kan man klart peka på att han antar formen av en annan karaktär utefter vad de andra personerna, som klivit igenom spegeln först, har för fantasier. I samklang med hans ökade medvetenhet om sig själv, så ökar hans egoism i fantasierna... för att slutligen i Valentinas fantasi ta proportionerna av förföljesemani!

* Vem denne Tony är, är ett kapitell för sig själv. Det verkar närmast vara honom som Mr.Nick är ute efter... då han undkommit så många gånger tidigare och är någon som inte ens Mr.Nick litar på(som han säger i vagnsfönstret!)

* Handlar filmen möjligen om dotterns frigörelse och att doktorn bit för bit måste släppa henne och måste inse att han inte kan skydda henne. Doktorns val handlar om att försöka dominera/skydda henne(och därmed förlora henne) eller att inse att han inte kan vara del av hennes liv och därmed nöja sig med vetskapen att hon mår bra!

Härliga Monty Python kopplingar, framförallt de dansande poliserna :)

Se filmen... men var beredd på att bli förvirrad ;)







//R

Kommentera här: