Big Lebowski

The Big Lebowski är en film med många härliga karaktärer. Huvudkaraktären The Dude, spelad av Jeff Bridges, är en gammal kvarleva från 60-talet.... en marianarökande lodis, skulle man kunna säga. The Dude gör inte många knyck och han lever mer eller mindre som en eremit... förutom att han inte sökt ensamheten i skogen... The Dude gillar inte staten, kontrollsamhället och har en avig inställning till auktorieteter. Dudes främsta nöje och hobby i livet är att spela bowling med sina lagkamrater Walter, spelad av John Goodman, och Donny, spelad av Steve Buscemi.

Walter är en Vietnamveteran som med sitt föregående äktenskap konverterade till judendom. Allt Walter gör eller säger kretsar kring dessa två ting. Han är aggresiv och tar gärna till våld! Donny är däremot en timid individ.
 

                                                           DVD Film: The Big Lebowski

Hela historen kretsar kring att The Dude blir förväxlad med en annan Lebowski. Denne andre Lebowski visar sig rik, men har en fru som är skyldig pengar till några skummisar i porrfilmsbranschen! Då miljonären Lebowskis fru inte betalat och The Dude förväxlas genom namn, så dyker det upp två män hemma hos The Dude... det tar dock ett tag för dessa män, som uppenbart är mer muskler än hjärna, att inse sitt misstag. De pissar därför på The Dudes matta! En bit fram i filmen blir miljonären Lebowskis fru kidnappad, och The Dude får i uppdrag att agera kurir vid hennes frigivning... Det blir ytterligare förvecklingar och väldigt mycket humor och ironi!

Jag gillar den här filmen starkt... det var den som fick mig att börja dricka White Russians!

Intressanta roller med Peter Stormare som nihilisten Karl Hungus (som dessutom är porrskådis!) och John Turturro som bowlingspelaren Jesus. Häftigast av allt är Sam Elliott, som spelar rollen "The Stranger"... det är han som har funktionen som berättarröst i filmen... men han dyker även upp i själva handlingen vid baren i bowlinghallen.... där han pratar med The Dude. Min tolkning av denna karaktär är att han är Gud! - Men se gärna filmen... så kan vi prata om det sen ;)



                                                            

Ha´re guld
Much love
/Robbelibobbelibobban

Kommentera här: