0 Läs mer >>
                             DVD Film: The Reader

Den här filmen faller under en kategori som jag främst vill beskriva som "viktiga filmer". Definitvt inte ur ett underhållningsvärdessynpunkt, utan mer för dess budskap och vad innehållet förmedlar.

Det här är filmen om Michael Berg, och hur han minns den relation som formade och förändrade hans liv. Som 15 åring inledde han en intim relation med den mer än dubbelt så gamla Hanna. En passionerat och eldigt förhållande som tog slut i samband med Michaels 16 årsdag.

I relationen med Hanna, så hittar Michael en massa positiva egenskaper hos sig själv... Han märker att han kan mycket och att han är bra på att läsa  högt - något Hanna uppskattar!

Några år senare visar det sig att Hanna är en f.d. SS-soldat , som 1966 ställs inför Nurnberg domstolen. Michael är närvarande vid Hannas rättegång, i rollen som juridikstuderande.

Till en början är filmen en fransk mjukporrrulle, som utvecklas till ett något viktigt kopplat till dom människor som jobbade i de nazistiska arbetslägren!
//R

The reader

0 Läs mer >>
                     DVD Film: Avatar

Mycket har skrivits och snackats om den här filmen. Den skulle vara banbrytande och nyskapande - detta har gjort att jag fjärmat mig från att läsa om filmens detaljer eller se trailers. Dess värre fick jag inte möjlighet att se den i 3-D... vilket måste vara otroligt häftigt med tanke på alla scenerier och neonfärger!

Det är spännande att se en film som vänder på det postapocalyptiska domsdagsscenariot där mänskligheten faller offer för naturenskrafter eller en utomjordiskinvansion... i den här filmen är mänskligheten som anfaller och exploaterar en annan värld!

Berättelsen i korthet går ut på att Jake Sully, en f.d. marinsoldat som "numera" är funktionshindrad och rullstolsburen, i Avatarprogrammet, vars mål är att  bygga upp diplomati mellan människor och befolkningen Na'vi på "plantenen" Pandora. En avatar är en kombinerad data och biologisk design, som möjliggör för en människa att genom ett datasystem, själsligt/medvetandemässigt iträda en biologisk/genetiskt skapad Na'vi. Jake ska studera Na'vi folkets seder och deras försvarmässiga förmåga. - Ett uppdrag som omöjliggörs av Jakes ökade förtjusning av Na'vi folkets  sätt att leva!

Det finns många filmanalytiska grepp att ta tag i med den här filmen. Observera berättarösten i filmen - Den är Jakes... och han pratar retrospektivt - detta visar tydligt på att han kommer att överleva Man måste naturligtvis fundera över vem han berättar för och varför.

Intertextuellt måste man naturligtvis fästa den här historien mot Romeo och Julia, då det är en kärlekshistoria mellan två på var sida om en konflikt stående parter. Å andra sida är detta en historia som klingar närmare Pochahontas än något annat... och Jake är lite av kapten Smith och Neytiri är Pochahontas! Observera att namnet Na'vi ligger ganska nära Navaho.. och Na'vi beolkningens sätt att vara och leva ligger väldigt nära stereotypbilden av hur indianerna gör/gjorde och levde i förhållande till naturen(vilket stärker upp intertexten!) Vidare så är de stora mänskliga robotarna (AMP) en direkt ripp från Matrix.

Spännande att Cameron har fått med Sigourney Weaver... vilket är häftigt med tanke på att hon är med i Camerons Aliens - där utomjordingar intar mänskliga kroppar.. här är det tvärtom.

Gällande genren, så vill man ju naturligtvis fästa den här filmen mot Sci-fi genren... och visst finns det mycket som skulle peka mot detta, med rymdfarkoster teknik och vapen (helikoptrar). Men detta är film om naturliga krafter och religion hos urbefolkningen på Pandora (ett namn som osökt får en att tänka på grekiska mytologin om Pandoras ask!). Framförallt vänder jag mig emot det gudomliga ingripande som blir med Jakes bön mot slutet... Nej fantasy och därmed basta!

uj... jag skulle kunna skriva hur mycket som helst... men är alldeles för trött nu! Se den, och se den i 3-D!

//R

Avatar

0 Läs mer >>
Jippie för mig... min blogg osv.

När jag började för snart två år sedan, så trodde jag aldrig att jag skulle nå så här långt!

Syftet har aldrig varit att få jätte många läsare (även om jag inte ska sticka under stol med att det vore najs!) - syftet har istället varit att påminna mig själv om vilka filmer jag sätt och först och främst som en hjälp för mina elever i rörlig bild och filmkunskap!

Keep on blogging in a free world!

Ärtor ut!
//R

400 inläggsjubileum!

0 Läs mer >>
Kolla under Facebook gruppen, Vilken grupp som har vilken film!

/ / R

Gör om scenen! - Rörl...

0 Läs mer >>
                       DVD Film: Disturbia

Huvudkaraktären Kale (spelad av Shia Lebouf) råkar Utför en tragisk bilolycka, jag Vilken hans pappa omkommer. Detta efter rusar Hans liv snett utfor, Vilket gör Att han struntar i skolan. Under en spanskalektion, ifrågasätter hans lärare Honom vad han gör med livet ... Och vad hans pappa skulle saga om han såg detta! Kale fullkompligt exploderar och slår ned sin lärare. - Vilket leder till Att Kale får husarrset med fotboja.

För Att fördriva tiden så börjar Kale spionera på sina grannar, och får reda på Många intima detaljer ... Vem som är otrogen mot sin fru och vem den nyinflyttade tjejen är. Framförallt börjar han Fatta misstanke mot Att en av hans grannar är en massmördare, som härjat en Längre tid i delstaten.

Asbra thriller och framförallt: David Morse rulez!!/ / R

Disturbia

1 Läs mer >>
                             DVD Film: Next
Av en slump blev det två filmer med Nicholas Cage den här helgen. Den här var inte lika bra som den andra, men å andra sidan mer lättsmält - vilket är som sig bör på en söndagkväll!

Har tidigare pekat på den exploderade/exploaterade superhjälte genren... den här håller sig till det, utan att för den sakens skull vältra sig i genren. Filmen är först och främst en thriller som förhåller sig kring atombombsattentat och förmågan hos huvudkaraktären att se två minuter in i framtiden!

Habil söndagsunderhållning!!!

//R

Next

0 Läs mer >>
    

År 1959 så placerar en liten flicka ett papper fyllt med siffror, i en tidskapsel, vid sin skolas invigning. 50 år senare öppnas tidskapseln för att fira skolans jubileum. En liten pojke, i samma ålder som flickan var, kommer över pappret med siffror och blir med detta indragen i något kosmiskt stort och förföljd av skumma män i svart.

Pojkens pappa, som jobbar inom astronomi, lyckas knäcka koden på pappret... vilket visar sig vara en lista över mänsklig död från 1959 till idag. Där slutmålet pekar på mänsklighetens undergång!

Gastkramande thriller med intressanta sci-fi vibbar. Intertext till bibeln, med Adam & Eva och Noaks ark. Samtidigt lite National treasure känsla - vilket antagligen är anledningen till att Nicholas Cage har en av huvudrollerna!

Filmen rekommenderas varmt!

              DVD Film: Knowing

//R

Knowing

0 Läs mer >>
                      DVD Film: Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street (Blu-ray)

En thriller musikal med demoniska toner. En blandning mellan något jag älskar och något jag avskyr. En blandning av skräck och muskial.

Handlar om barberaren som blir satt i fängelse och deporterad av den korrupten domaren - vars mål är att erövra barberarens fru.

15 år senare återkommer barberaren för att utkräva sin hämnd!

Pirates of the Caribean fansen får ursäkta... men är inte detta Johnny Depps bäst roll hittills!????

"At last, my arm is complet"
Sweeney Todd

0 Läs mer >>
                     DVD Film: Deuce Bigalow - European Gigolo

Ett konstant drivande med det något mer liberala inställningen till sex och droger i Europa. En tokbra söndagsrulle!

//R

Deuce Bigalow - Europ...

0 Läs mer >>
                   DVD Film: Falling Down

En man fastnar i en bilkö på väg till jobbet, efter ett rejält väntande får han nog och lämnar bilen. Detta är början på en lång dag, där mannen tar sikte på att komma hem till sin familj, som han dock har besöksförbund från och som inte vill veta av honom. På vägen genom L.A möter han på 90-talets moderna Amerika  å ena sidan med rasister, invandrare och gettofiering. Å andra sidan stora områden med golfbanor, taggtrådsförsedda murar runt de rikas hem och en snorkighet från de rika.

En spännande och mycket talande film om attityder i det moderna amerikas samhälle!
En film som kan ses många gånger!

//R

Falling Down

0 Läs mer >>
Filmanalys av Freeway
Anslag, presentation: Premiss för Freeway = Stark flicka som söker farmor möter psykopatisk mördare på vägen. Huvudkaraktären (protagonisten) i filmen är Vanessa Lutz (Reese Witherspoon) som ligger i ett stort underläge. Hon bor i ett amerikanskt slumområde tillsammans med sin virriga och påtända mamma Ramona som prostituerar sig på gatan, och sin nerknarkade styvfar Larry som gärna förgriper sig på henne när han ges tillfälle. I anslaget får man se en scen ifrån skolan där läraren ber Vanessa att läsa några väldigt lätta ord som står på tavlan, hon klarar inte av det och det visar att hon är analfabet och inte särskilt bildad. Vanessa är en väldigt kaxig, självsäker och självständig 16 årig tjej som försöker vara glad och positiv trots sin situation och har sin pojkvän Chopper som hjälper henne. Genom filmen får man se henne utvecklas till att bli aggressiv och inte ta skit från någon. Hon lessnar till slut på samhället som är emot henne.

Tid och Rum
Filmen utspelar sig i samtid. I nittiotalets södra USA. Jag antar att det är södra USA på grund av dialekten som Vanessa och hennes familj har.

Det är ett farligt område de bor i. Chopper blir dödad av några som ser ut att vara gängmedlemmar I staden vilket tyder på att det inte är ett säkert område. Anslaget är slut vid 17:20 då Ramona och Larry är borta, Vanessa har undkommer socialen och ger sig iväg för att hitta sin farmor. Filmens motkaraktär (antagonist) är barnpsykologen Bob Wolverton (Kiefer Sutherland). Han ligger i överläge. Han har en vacker fru, en framgångsrik karriär och lever gott. Han har kommit undan med att mörda ett flertal kvinnor och anser sig själv vara för smart för att någon kvinna ska kunna överlista honom. Han använder sina psykologiska kunskaper för att fånga Vanessas tillit och få henne att berätta hela hennes historia för honom. Jag tycker att samhället också är en antagonist i denna film. Samhället står emot Vanessa och ingen tror på hennes historia. Det syns tydligt efter hon försökt döda Bob, då allmänheten bara ser henne som en kallblodig mördare som borde dömas som en vuxen. De tror verkligen inte på hennes version av händelsen som nog beror på den låga status i samhället hon har och på grund av hennes förflutna. Hjälparen (katalysatorn) i filmen enligt mig är de två polisutredarna som i början är väldigt hårda mot Vanessa och inte tror på hennes historia. Men som sedan letar fram bevis mot Bob och verkligen vill lösa fallet. Från början är också de på samhällets sida och tror inte på henne. Men efter deras långa förhörssamtal verkar de inse att Vanessa är en väldigt ärlig tjej. En annan hjälpare i filmen är tjejen från fängelset som hjälper Vanessa att rymma, Mesquita. Hon hjälper henne att ta sig till sin farmor, ger henne en bil och ett vapen. Får inte glömma Chopper! Chopper är med i början av filmen och som Vanessas pojkvän vill han att hon ska ha det bra. När Vanessa ska ut på sin resa och de måste skiljas förser han henne med en pistol som han säger att hon ska sälja för att få pengar. Polarisering I filmen är Bob den ”onda”och Vanessa den ”goda”. Men det är inte så att Vanessa är en genomgod person som är helt oskyldig. Nej hon har ett förflutet som aggressiv tjej och det kommer tillbaka efter hon mött Bob och när hon åker in i fängelset. Jag tycker man kan jämföra henne lite med Lara Croft från Tomb Raider filmerna. Hon är den man har sympati för och den man hejar på. Hon är god och gör rätt sak men är ändå kaxig, pojkaktig, tuff och inte den typiskt feminina tjejen från många andra filmer. Berättande Filmen berättas i kronologisk ordning, i nutid hela tiden, från början till slut. Den har ingen berättarröst eller något liknande. -Utgångsläge, framåtrörelse Utgångsläget i filmen är Vanessas dagliga kamp. Hon går till skolan, träffar hennes pojkvän. Hon kommer sen hem till hennes mor och styvfar som ständigt knarkar och inte tar en gnutta ansvar. Efter att mamman försökt sälja sig till en förbipasserande bilist som visar sig vara en polis åker både hon och styvpappan in i fängelse. Vanessa vill inte hamna i fosterfamilj och bestämmer sig för att leta rätt på sin farmor som hon aldrig mött. Detta är framåtrörelsen i filmen, när Vanessa åker ut på sin resa och hennes äventyr startar. -Konflikt, delkonflikt Huvudkonflikten är mellan Bob och Vanessa, bob vill hämnas på Vanessa. Jag anser också det att Vanessa vill till sin farmor och se om hon kan ta hand om henne är en huvudkonflikt. Lösningen på Konflikten vore att Bob försvann och hon fick träffa sin farmor. Spänningen mellan Mesquita och Vanessa i fängelset är en delkonflikt i filmen. En annan delkonflikt är att hon just sitter i fängelse. Kommer hon bli oskyldigt dömd för mordförsök när det egentligen var försvar? -Fördjupning Vanessa: En blond söt tjej som på utsidan verkar hur oskyldig som helst. Men som man väldigt snabbt inser är mer pojkaktig och tuff. Hennes relation till hennes mor och styvfar påverkar henne mer än vad hon nog själv inser. Eftersom de inte tar något ansvar för henne har hon fått växt upp snabbt på egen hand. Det man kan tycka är lite konstigt är att hon inte alls hyser något agg mot de båda, utan älskar dem och blir riktigt arg och ledsen när de blir tagna av polisen. Larry som man får se tafsa på henne när mamman inte är där är hon bara väldigt kaxig mot, hon är en tuff tjej helt enkelt. Det är ju denna livsstil som skapat den hon är i filmen. Man märker det i scenen i bilen när Bob går för långt och börjar ställa läskiga frågor. Hon blir inte rädd som en annan skulle bli, utan väldigt arg och skriker åt honom att sluta. HH Huvudkonflikten: Hon möter Bob på vägen till farmor som sympatiserar med henne och ger henne en axel att luta på. Han vinner hennes tillit och hon berättar hela sin historia för honom. Det är en fördel på Bobs sida, att han kan manipulera. Sen märker hon hur Bob egentligen är och att han är ute efter att döda henne. Hon skjuter Bob flera gånger och tror att han dör. Bob överlever men får svåra missbildningar. Hans jakt för att hämnas på Vanessa får man följa genom hela filmen. -Upptrappning En av polisutredarna åker tillbaka till brottsplatsen och finner där Vanessas avskurna hår. Detta tyder på att Bob varit våldsam mot henne och att hon talar sanning. Samtidigt rymmer Vanessa och Mesquita från fängelset när de är ute med deras övervakare och går på en offentlig toalett. De två delkonflikterna, fängelset och relationen med Mesquita är lösta. Mesquita föreslår att de båda ska gå ihop för att rymma och de blir då vänner. Vanessa är fri och är nu åter på väg mot sin farmor. Polisen inser att Bob är den skyldige och försöker hitta honom. Men han är försvunnen och har en plan för att hämnas på Vanessa som han fått reda på har rymt. Spänningskurvan är nu hög! -Upplösning Vanessa kommer slutligen fram till Stockton och springer in i hennes farmors hus och ropar efter henne. Hon får inget svar och kommer in i sovrummet. Där ser hon någon ligga i sängen och går fram till den. Hon tror självklart att det är hennes farmor men det är Bob som ligger där, iklädd hennes farmors kläder... Istället för att bli chockad blir hon istället återigen rasande, denna gången har dock Bob en pistol. Han pekar mot bortre delen av rummet där Vanessas farmor ligger död. Det blir en jobbig brottningsmatch de två emellan när Vanessa försöker få bort pistolen. Tillslut lyckas hon övermanna Bob som ju är lite handikappad efter olyckan. Hon dödar honom genom att strypa honom och polisutredarna kommer därefter till undsättning, lite sent. Ännu ett tecken på att Vanessa är en stark och självständig tjej. Filmen har ingen avtoning utan är en cliffhanger. Lite tråkigt tycker jag, man vill ju veta vad som händer. Men det är ändå skönt att veta att Bob dog, han gav en verkligen panik igenom filmen. Dialog V= Vanessa B= Bob B: Så vad tycker din familj om din resa till Stockton? (trevlig och glad ton) V: Jag har ingen familj för ögonblicket. (lite sorgsen, suckar) B: Vanessa, alla har en familj... B: Vill du prata om det? V: Nej, egentligen inte B: Ursäkta, men jag har en dålig vana för att sätta min näsa i blöt… V: Ja, det är en dålig vana (lite kaxig men inte arg) B: Överdriv inte nu, det är mitt jobb helt enkelt. Om jag ser ett barn som ser ut att ha problem, frågar jag. Det är något helt naturligt för mig. V: Är det så uppenbart? B: Vadå? V: Att jag har problem? B: Mitt erbjudande står fortfarande öppet. B: Jag har alltid tyckt att det är otroligt hur mycket enklare det är att dela något med en främling, sånt man inte vill prata med sin bästa vän om. V: Det har jag också upptäckt! Det är underligt, eller hur? (jätteglad och skrattar) B: Ja, de barn jag jobbar med behöver jag inte pressa att prata om sig själva. Det vet att jag är där och att de kan prata om sig själva, om de vill. En ganska lång paus.. V: Jag tror att mitt största problem just nu är att min mor sitter i fängelse.. B: Vanessa, det låter som en kass situation. (visar medlidande) V: Det är därför jag ska till min farmor. Det här är bara en del av de långa konversationer som Vanessa och Bob för. Den förs i bilen när de just har träffats. Bob är alldeles för nyfiken och påträngande för att vara en vanlig, oskyldig människa. Han försöker bli vän med Vanessa och få henne att berätta sin historia så han kan utnyttja det senare. Story kontra plot Story I början ser vi att Vanessa inte är duktig i skolan. Det är ingen som säger det men man ser det när hon inte kan läsa orden på tavlan. När Larry och Vanessa ser på nyheterna i början får man se att polisen är ute efter
”the I5-killer”
som har dödat två kvinnor. Det är alltså en man som åker omkring på motorvägar och letar upp kvinnor för att döda. Denna man förstår man sen är Bob. Vi förstår att Bob har utbildat sig inom psykologi när han säger att han jobbar som barnpsykolog. Man får sedan se hur han utnyttjar det. Vi får veta att Vanessas pappa är död när hon sitter med fiket och berättar det för Bob. Vi får också veta varför hon inte träffat sin farmor, eftersom hennes mor hamnat i bråk med henne och kastat syra i hennes ansikte. Plot När Bob svänger upp med sin bil framför Vanessas hörs en väldigt kort, lite läskig melodi som är lika den från början där den tecknade vargen visas. Detta för att man ska förstå att det är något lurt. Innan nyheterna visas är ett program med ”lilla rödluvan” påslaget. Detta hör kanske dock till intertexten. Precis efter att Vanessa sagt till Bob att han är den hon litar på mest hörs en liten kort lurig melodi och Bob ler. Man blir misstänksam. I början av filmen spelas musik som är väldigt glad och funkig, det är då hon är med Chopper och det är nog därför. Planteringar När Vanessa pratar med Chopper innan hon ska ge sig iväg ger han henne en pistol. Hon tar emot den och tittar på den länge. Den pistolen använder hon senare för att skjuta Bob. Innan Vanessa kommer till Chopper får man se hur han står och bråkar med några killar. När Vanessa kommer dit försvinner de. Senare när Vanessa har åkt kommer de tillbaka och dödar Chopper. När polisutredaren åker tillbaka till brottsplatsen där Bob blev skjuten är kameran lagd mot marken och fokuserad på ett föremål som man inte riktigt ser vad det är. Medans ser man utredaren gå omkring och leta efter ledtrådar. Tillslut kommer han fram mot kameran och tar upp föremålet. Det är hårtofsen som Bob slet av Vanessa, beviset. Intertextualitet Intertexten till freeway måste lustigt nog vara rödluvan. Samtidigt som förtexterna visas får man se hur en tecknad varg jagar rädda flickor. Det är både komiskt men också läskigt eftersom bilderna inte är särskilt diskreta. Om man tänker efter ordentligt handlar filmen om en flicka som är på väg bort från någonting för att ta sig till sin farmor. På vägen möter hon en man, som kan tolkas som vargen och som får reda på vart hon ska. Eftersom han inte lyckats på annat vis att få tag på henne, tar han sig i slutet till farmor för att döda, ”äta upp”henne. Detta anspelar på rödluvan. Det är faktiskt väldigt, väldigt likt mot filmens slut, nästan lite för mycket. Men också lite kul antar jag! I slutscenen då Bob. Inte som vargen, äter upp farmor utan våldtar och dödar henne. För att sedan ta på sig hennes kläder, gömma sig under täcket och invänta Vanessa. Det är dock ingen jägare som tar sig in och räddar hela situationen utan Vanessa som dödar vargen helt själv. Jägaren är lite seg och kommer inte förrän efter hon dödat honom i form av de två polisutredarna. Genre Freeway är satt som en actionfilm. Jag tycker inte att det är en typisk actionfilm. Visst så har den slagsmål, ond vs gott, flykt och jakt. Men den har ändå inte det här snabba tempot som jag tycker det brukar vara i filmer klassificerade som action. Filmen är rätt lugn, lite thriller aktig med spänning mot slutet. Det är inte heller några särskilda effekter med i filmen. Slagsmålen är mer lugna och lite blod här och där. Jag skulle nog mer sätta den som en thriller, kanske actionthriller. För mig är det mer spänning och sådant än just action i denna film! 

Kort beskrivning av filmens handling:
Filmen handlar om tjejen Vanessa som bor med en nerknarkad mamma och styvfar. De blir en dag tagna av polisen och Vanessa bestämmer sig för att åka iväg och hitta sin farmor som hon aldrig har träffat. Mitt på motorvägen får hennes bil motorstopp. En man vid namn Bob ger henne lift men visar sig vara en kvinnomördare som polisen försöker hitta. Han försöker döda henne efter att ha fått henne att berätta sin historia för honom. Men Vanessa skjuter Bob och flyr från platsen. Hon tror Bob dör men han överlevde med missbildningar i ansiktet och svår talförmåga. Bob som lever ett annars normalt liv vill nu hämnas på Vanessa.

Elevanalys av Freeway

0 Läs mer >>
                               DVD Film: Push

Det är trendigt med karaktärer med superkrafter, som är som vanliga människor. Den här filmen är inget undantag, och det börjar nu bunta ihop sig ett gäng tillsammans med Hereos serien och Jumper etc.

Den här filmen börjar med ett försök att koppla ihop superkrafterna på andravärldskriget och nazismen, i försök att skapa supersoldater... Med detta försöker berättelsen alltså knyta an på mutanter och X-men - dvs. intertextuellt koppla till detta!

Filmen är marknadesförd som thriller och sci-fi... men jag skulle nog säga den främst är rörig och i bästa fall action. Några schyssta karaktärer och krafter... men till syvende och sist bär filmen smaken av att vara en pilot inför en serie. Filmen har inte ens varit uppe på bio... och jag fattar inte att jag föll för filmbeskrivningen på baksidan - Å andra sidan så måste man se mycket skit för hitta guldkornen!

Enkel är berättelsen, även om intrigen är rörig!Betyg: ++

//R

Push