0 Läs mer >>
Mel Gibson versionen av detta Shakespear drama är naturligtvis svårt att bedömma utifrån egna ramar. Jag ska dock inom kort se Sir Lawrence Oliviers version från 1940-talet, och har då lite mer att gå på!

                                          DVD Film: Hamlet (1990)

Under tiden får ni hålla till godo med en tvåa... Inga kakor... Filmen är alltför svårsmält för att ses en söndag!!/R

Hamlet (1990)

0 Läs mer >>
I en svunnen tid, för många årtionden sedan.... så regerade hockeyfrillan... och Rob Lowe spåddes få en lysande karriär inom filmbranschen!

                                                                   DVD Film: Youngblood

Allvarligt talat... gillade jag detta när jag växte upp... Nej... f*n det gjorde jag inte! Jag var inte en av dom där tuffa i klassen som gick på knogarna och "muggade" en och annan av oss som inte var coola! Jag såg förvisso filmen något år efter och tyckte att den var o.k....  Nu när jag sett den så måste jag säga att det är bland det sämre som krypit ut från åttiotalet (naturligtvis go två efter yuppiekulturen!)

Nostalgifaktorn är hög på Youngblood, Keanu Reaves spelar mindre roll som hockeymålis - det du Batti!  ;) - och  Patrick Swayze är ung!

Handling kretsar kring Dean Youngblood som får chansen att börja spela hockey för ett juniorlag i Kanada... Dean är rädd för att hans hockeykariär inte ska ta fart, och att han ska bli kvar hemma på gården som en enkel bondpojk! Mycket trams och klichéer! Därav betyget.... Filmen är dock ganska lätt och ska därför ha en kaka oxå!
Over and out!

/R

Youngblood

0 Läs mer >>

The Big Lebowski är en film med många härliga karaktärer. Huvudkaraktären The Dude, spelad av Jeff Bridges, är en gammal kvarleva från 60-talet.... en marianarökande lodis, skulle man kunna säga. The Dude gör inte många knyck och han lever mer eller mindre som en eremit... förutom att han inte sökt ensamheten i skogen... The Dude gillar inte staten, kontrollsamhället och har en avig inställning till auktorieteter. Dudes främsta nöje och hobby i livet är att spela bowling med sina lagkamrater Walter, spelad av John Goodman, och Donny, spelad av Steve Buscemi.

Walter är en Vietnamveteran som med sitt föregående äktenskap konverterade till judendom. Allt Walter gör eller säger kretsar kring dessa två ting. Han är aggresiv och tar gärna till våld! Donny är däremot en timid individ.
 

                                                           DVD Film: The Big Lebowski

Hela historen kretsar kring att The Dude blir förväxlad med en annan Lebowski. Denne andre Lebowski visar sig rik, men har en fru som är skyldig pengar till några skummisar i porrfilmsbranschen! Då miljonären Lebowskis fru inte betalat och The Dude förväxlas genom namn, så dyker det upp två män hemma hos The Dude... det tar dock ett tag för dessa män, som uppenbart är mer muskler än hjärna, att inse sitt misstag. De pissar därför på The Dudes matta! En bit fram i filmen blir miljonären Lebowskis fru kidnappad, och The Dude får i uppdrag att agera kurir vid hennes frigivning... Det blir ytterligare förvecklingar och väldigt mycket humor och ironi!

Jag gillar den här filmen starkt... det var den som fick mig att börja dricka White Russians!

Intressanta roller med Peter Stormare som nihilisten Karl Hungus (som dessutom är porrskådis!) och John Turturro som bowlingspelaren Jesus. Häftigast av allt är Sam Elliott, som spelar rollen "The Stranger"... det är han som har funktionen som berättarröst i filmen... men han dyker även upp i själva handlingen vid baren i bowlinghallen.... där han pratar med The Dude. Min tolkning av denna karaktär är att han är Gud! - Men se gärna filmen... så kan vi prata om det sen ;)                                                            

Ha´re guld
Much love
/Robbelibobbelibobban

Big Lebowski

0 Läs mer >>
Filmen 300 är en filmatisering byggd på slaget vid Thermopyle.

                                                                DVD Film: 300
Mycket "Hack and slash" naturligtvis... men även med ett bra sceneri och filmande!
Filmen rekommenderas varmt!

/R

300

0 Läs mer >>
Filmen Cabaret är ett musikaldrama som utspelar sig i tiden för det nazistiska övertagandet av makten i Tyskland.

DVD Film: Cabaret


Filmens handling växlar mellan att visa en kabare och relationen mellan kabarens huvudstjärna Sally Bowles och  engelskläraren Brian Roberts. Som utlänningar och gäster i Tyskland bevittnar Sally och Brian hur nazisterna i en allt större utsträckning tar över i samhället och hur deras metoder går från att verka i det dolda till att bli mer och mer öppna i samhället. Några "vanliga" tyskar benämner nazisterna som ett effektivt vapen mot kommunisterna och en tro på att dom senare ska kunna kontrolleras! Senare i filmen visas en scen, ute på den tyska landsbygden, hur förförisk den nazistismen var!

Som ett tidsdokument och för mig, i rollen som historielärare, är filmen briljant, tänkvärd och relevant!

Som filmundervisandelärare vill jag peka på två intressanta analyspunkter. Först och främst är det väldigt tydligt att samhället i filmen genomgått en förändring från början till slutet av filmen.... Detta möjliggör en analys, vari jämförelse mellan början och slut belyses. Här blir det naturligt att peka på det faktum att nazisterna inte tillåts sprida sin information och samla pengar till sin verksamhet, inne på krogen som kabaren spelas upp... i slutet av filmen så är det dock fullt av personer med nazistiska uniformer i publiken!

En annan intressant analysaspekt är det faktum att Brian och Sally är ganska komplexa! Dom har kommit till Berlin av olika anledningar och dom har olika drivkrafter och målsättningar. Sally vill t.ex. bli skådespelerska, och verkar vara en smula rebellisk. Antagligen är det någon form av uppbrott eller protest mot hennes pappa i bakgrunden till hennes val av karriär och utsvävade sexliv.

Brian å sin sida kommer till Berlin som ett led i sin utbildning vid ett universitet i England!  Han är ganska blyg av sig och är osäker på sin sexualitet!

En sevärd film... kanske inte så mycket av söndagskaraktär.... men hög standard i övrigt!Arrestera min väska!
Natt, Natt!
/R

Cabaret

0 Läs mer >>
Långt innan serien, med  Sarah Michelle Gellar i huvudrollen, kom filmen Buffy the Vampire Slayer

                                                    DVD Film: Buffy the Vampire Slayer

Denna version av Buffy från 1992 andas Bevvan och nittiotal så att det stinker om det... och då är det inte bara Luke Perry och Hilary Swank utan hela tonårsprylen med HighSchool , dans och hela kittet!

Filmens vampyrer skiljer sig markant från de i serien... I filmen kan vampyrerna flyga och har konstiga öron istället för rynkor i pannan ;)

Lättsam film och bästa scenen är när Pee-Wee Herman, som spelar rollen som vampyren Amilyn (aka Lefty), blir spetsad av en påle... och med krämpor sparkar foten in i väggen!!!

Intressant kuriosa är att Ben Affleck är med i en liten statistroll, som basketspelare!

Ja ja.... allt kreativt arbete har sitt ursprung... men lite kalkonsmak är det allt!
Tror i alla fall inte att det är en film som Donald Sutherland och Rutger Hauer är stolta för att ha deltagit i... snarare tvärtom!

/R

Buffy - The Vampire s...

0 Läs mer >>
Hej!!!
Då jag använde filmen som underlag för prov i Filmkunskap och Rörlig Bild, så kunde jag inte ge en rättvis analys av filmen... den kommer här istället!

En bra recension och genomgång av filmen hittar du på följande adress: http://www.moviebox.se/film/detfemteelementet/

Om du inte har sett filmen, så ska du absolut inte läsa detta inlägg!!!

Intertextualitet.

Skeppen i rymden som tillhör Federationen har tydliga likheter med Imperiets stjärnkryssare i Star Wars. Skeppen är dock mer rektangulära, men har annars liknande bakparti.


Själva boendet på jorden ger intertextuella vibbar till den tecknade serien Jetsons. Vari det både finns flygande bilar och mänskligheten bor högre upp i himlen. Det vi ser här har naturligtvis George Lucas hämtat inspiration till Courosant (planeten som är en enda stad!) i Star Wars 1-3!


Leeloo är en karaktär som är stark, rödhårig och har ett namn som är jättelångt... men kan kortas ner med två stavelser. Intertexten till Pippilotta Viktualia Rullgardina Kryssmynta Efraimsdotter Långstrump borde te sig ganska självklar!


Zorgs städrobotar är knappast tagna ur luften. Här kan vi naturligtvis knyta tillbaka till alla filmer och all litteratur som innehåller robotar... Isaac Asimov så väl som George Lucas kan användas för jämförelser!


Divan är någon form av sjövarelse med tentakler. Hon har inga mäskliga ben och när hon kommunicerar med en av sina tjänare så öppnar hon bara munnen och andas. Frågan är om detta är någon form av telepati.. sen sjunger hon gudabenådat! Min gissning och känsla kring detta är att Divan är någon form av sjöjungfru.


Star Warsintertextualiteten fortsätter i elementprästernas klädsel, som ger tydliga kopplingar till Jediorden och framförallt Obi-Wan Kenobi! Vidare så är statyn av det femte elementet, som hämtas i början av filmen tillsammans med de fyra elementen, svävande på ett sätt som påminner starkt om hur Han-Solo förs iväg i slutet av Rymdimperiet slår tillbaka (Star Wars 5).


Korben Dallas är naturligtvis i sig en råbarkad f.d. militär som inte räds att använda våld. Han är lite smått misslyckad på det privata planet och som bottnar i det som spiller över i cynismer i dialogen!. Karaktären Korben Dallas påminner starkt om John McClane i Die Hard filmerna, vilket gör det så viktigt att det är Bruce Willis som gör den här rollen!


Snacket om en perfekt varelse i början av filmen, DNA-strängen vid återskapandet av Leeloo och Korbens snack om att han enbart vill ha en perfekt kvinna är naturligtvis förebådande inför Leeloo och hennes förmåga!


Andra intertextuella vibbar:

Till Star Gate, med tanke på utgrävningar i Egypten!

Till Star Trek, med tanke på språkdetektorer.

Till 1984, med tanke på storebrorssamhället.

Till serien Loveboat, med tanke på fartyget som dom är på vid Fhloston paradise (Hawaii känsla...paradiset!)

Till Titanic, då kaptenen på fartyget vid Fhloston pratar brittiskengelska och dricker te - detta förebådar fartygets undergång längre fram!


Planteringar.

I början av filmen börjar handlingen vid de fem elementens tempel i något som måste vara Egypten, med tanke på öknen och hieroglyferna! Att vi börjar vid templet, och diskussionen om de fyra elementen och det fem elementet, är naturligtvis en plantering inför lösandet av bekämpningen av den yttersta ondskan i slutet av filmen.


Korbens rökande och betoningen av hans tändstickor är naturligtvis en plantering. Han skakar om flera askar under samtalet med Finger, när vi träffar honom första gången. I den tändsticksask som han till slut hittar stickor i, så zoomas det in extra på att det finns en sticka kvar - Vilket naturligtvis är avgörande i slutet när han använder den för att öppna eldelementets sten!


Korbens alla troféer, foton, basker och snack med Finger om tidigare flygningar är naturligtvis en plantering för att skapa en logik i hans strider på skeppet vid Fhloston Paradise... Vilket leder till ytterligare planteringar då katten tittar på TV och ser annonseringen av tävlingen vid Fhloston Paradise!


Leeloos inlärning är en plantering i det att den zoomas in och får betydelse i handlingen. Dels i förhållande i striden med Mangalorerna, vari hon drar nytta av inläsningen av Bruce Lees stridsteknik, men även att hon fortsätter sin inlärning och att det genererar problematiken i slutet av filmen!


Handlingen.

Själva handlingen börjar med en inzoomning mot jorden. Något är på väg... ett skepp... på jorden pågår det en utgrävning av ett tempel i Egypten, året är 1914! I tydningarna av hieroglyferna i templet framgår det att en ondska kommer till jorden var 5000:e år, en ondska som bara kan bekämpas med hjälp av de fyra elementen, som kanaliseras genom en perfekt varelse som är det s.k. femte elementet. Detta faller naturligtvis in i en bakgrunds historia som kan har att göra med begreppet story.


Arkeologen vill f.ö. dricka Grappa - vilket eventuellt kan vara en fingervisning på att han är från Italien... Han pratar ju engelska med brytning!


Tiden vid handlingens begynnelse visas ju naturligtvis, men kan även uttolkas med hjälp av arkeologassistentens (spelade av Luke Perry) pistol och arkeologens fråga om rymdvarelserna är tyskar. Vilket glider över i att rymdvarelserna säger att stenarna inte är säkra på jorden längre - det vill säga med tanke på det stundande världskriget! Rymdvarelserna lovar att komma tillbaka med stenarna om 300 år, när ondskan återigen är på väg!


Filmens premiss handlar om kampen mellan gott och ont. "Time is not important, Life is" är ett citat som återkommer flera gånger i filmen. Liv är viktigt... och den totala ondskans mål är att utplåna liv!


Huvudkaraktär i filmen är ett begrepp som är svår att bestämma! Det finns olika vinklar på problematiken och det går att göra olika tolkningar av det hela! Korben Dallas är i början av filmen utvecklad gällande stridsteknik och kunskap, men befinner sig i ett underläge känslomässigt. Han skiter i livet och tar dagen som den kommer... han kollar inte posten då det mest troligt är dåliga nyheter. Leeloo å andra sidan är skapad att värna om liv, men hon har inga begrepp om känslor. Hon återskapas med hjälp av en mänsklig maskin (frågan är om hon sett annorlunda ut om dom kommit fram till jorden istället för att ha blivit sprängda av Mangalorerna!????) Hon är utvecklad på det sättet att hon är perfekt genetiskt och fysiskt... hon har även förmåga att lära sig snabbt!(Det här är en yin-yang situation nästan!)


Zorg är en intressant karaktär i filmen... hans ondska manifesteras i det att han väljer att avskeda 1 miljon arbetare vid ett tillfälle där det räckt att avskeda ½ miljon!


Filmtekniska grepp.

Filmen innehåller några intressanta filmtekniska grepp som är värda att nämnas. Den absolut häftigaste är enligt mitt tycke den liknelse som finns i övergångarna mellan att planet ska lyfta mot Fhloston Paradise och att Ruby Rhod förför en flygvärdinna!


Andra övergångar är t.ex. från hieroglyferna till stjärnkartan i federationens skepp... vilket då blir en övergång för att förtydliga att vi nu kommit fram till det tillfälle som ondskan är på väg att återkomma!


Genre.

Att filmen är en science fiction film borde vara relativt tydligt. Vi har ett utvecklat mänskligt samhälle, där bilar (och en djonk) flyger och begreppet "Compact living" dragits till sin spets! Husen är verkligen skyskrapor i ordets rätta bemärkelse och vi har ett samhälle som dels når ut långt i rymden men också övervakar sina medborgare väldigt hårt! Filmen innehåller även några element av igenkänning för tittaren. Yellowcab och McDonalds har lyckats med några produktplaceringar i skapandet av den här filmen.. men det har även en funktion som skapar identifikation för oss i vår "tid" i förhållande till den för oss okända framtiden! Ytterligare en anledning till att filmen blir klassificerad som sci-fi ligger i ljushastighetsförmåga och att passagerarna läggs i stasis!


Filmen har bitvis högt tempo med mycket och obegränsat våld. Dels i jaktscenen när Korben och Leeloo jagas av polisen, men även ombord på skeppet vid Fhloston Paradise.


Med Ruby Rhod och de cyniska kommentarerna från Korben, så kommer det även in vissa komiska inslag!


Övrigt

I övrigt vill jag påpeka en miss som jag hittade i filmen... en liten blunder... När Korben har vaknat ur stasis, när dom kommer fram till Fhloston Paradise, då går han ur sin sovplats och vidare... när handlingen hoppar fram till landgången till fartyget, så har han på sig sin jacka.... Som han inte tog med sig från sovhytten!!!


Något som jag kom att tänkta på ganska nyligen är att filmen är ganska normerande gällande tvåsamhet och gällande hetrorelationer! Leeloo får inte den kraft hon behöver för att förinta den svarta planeten, förrän Korben har kompletterat henne med sin kärlek. Frågan är om Leeloo är det femte elementet överhuvudtaget... i hieroglyferna, i början av filmen, så stod det något kring att livet var det femte elementet... och livet uppstår ju genom kärleken vid föreningen mellan man och kvinna!

/R

Det femte elementet (...

0 Läs mer >>
Trilogin om Max, med filmerna  Mad Max, Mad Max 2 och Mad Max Beyond Thunderdome är allmänt definierade som thrillers och som science fiction. Något som jag inte till 100% köper. Det finns inga science fiction ikoner, som t.ex. laserpistoler eller skepp eller någon annan form av tekniskt avancemang som för oss bort från vår egen tid. Det är heller inte tal om att mänskligheten utvecklats i samhällsform, det är snarare en form av degenerering som det är fråga om... Där människan tagit ett steg tillbaka till att vara nomadisk och flockdjur, och vari statsapparaten vittrat bort i händerna på de oändligt många krigen som skett. Historien är visionär och dystopisk och det är här vi hittar det science fictionmässiga i den här berättelsen!

Den framtidsvärld som gestaltas i Mad Max trilogin kommer utav alla krig och alla misslyckade försök till samtal och fördrag som det civiliserade mänskliga staterna lät drabba det mänskliga samhället! All civilisation och statssamhälle har blivit till aska, och kvar finns knappt ruinerna som kan vittna om mänsklighetens guldålder!
De som överlevet lever i större eller mindre flockar/grupper och kämpar för sin överlevnad! En viktig ingrediens för denna överlevnad är kontroll och innehav av olja eller bensin!

Mitt ute i den australiska öknen träffar Max på en grupp människor som pumpar upp olja, och har byggt ett fort runt produktionen! Runt fortet så försöker Lord Humungus och hans följeslagare att inta fortet och lägga rabarber på oljan! Survival of the fittest!

                                                                   DVD Film: Mad Max 2 - The Road Warrior

Mad Max filmerna är grymt bra... och den här är inget undantag! Mad Max 2 är ju extra spännande för oss svenskar med tanke på att Kjell Nilsson spelar den groteske ledaren Lord Humungus!

Peace out!
/R

Mad Max 2 The Road Wa...

0 Läs mer >>

1. A night at Roxbury
                                                                                         DVD Film: A Night at the Roxbury

2. In the mouth of madness
                                                                                         In The Mouth Of Madness / (ws)

3. Cableguy
                                                                                         DVD Film: Cable Guy

4. Titta vi spökar
                                                                                         DVD Film: Titta vi spökar

5. Demolition man
                                                                                         DVD Film: Demolition Man

6. Matrix
                                                                                         DVD Film: Matrix

7. Fight Club
                                                                                        DVD Film: Fight Club

8. Maffiabröder
                                                                                       DVD Film: Maffiabröder

9. Casino
                                                                                       DVD Film: Casino

10. Big Fish
                                                                                       DVD Film: Big Fish

11.Planet Terror
                                                                                       DVD Film: Planet Terror

12. The ninth Gate
                                                                                       DVD Film: The Ninth Gate

13. Deltagänget
                                                                                       DVD Film: Deltagänget

14. Armys of Darkness (Evild Dead 3)
                                                                                       Army of Darkness - Evil Dead 3 (Import Sv.Text)


Vissa har jag redan skrivit om... och de kommer jag lägga in länkar till senare... andra återkommer jag till om ett tag :)

Filmer som definierar...

0 Läs mer >>
Filmen Monsters, Inc.kan nog ingen förälder i vår nutid undvika att se!
We scare because we care är den slogan som företaget jobbar under...  Filmen bygger på den rädsla många barn har... det vill säga att det finns ett lurvigt och läskigt monster (som partar med dammråttorna!????) under sängen!
Monsterna i den här filmen skrämmer små barn  för att utvinna energi från deras skrik, men samtidigt är monstrena rädda för barnen.. och det finns en myt i monstropolis om att barnen är så hemska som dom själva framställer sig för barnen!Många härliga intertextuella kopplingar till Arkiv X och FBI, samt en och annan karaktär från tidigare Pixar film som dyker upp (som vanligt!)

Bäst av allt är naturligtvis bonusfilmen For the Birds
Solklar fyra!
Over and out!
/Robbelibobbelibobban

Monsters Inc.

0 Läs mer >>
The Dukes of Hazzard är en otroligt rolig mix av Nu blåser vi snuten och Dude, Where's My Car? Den passade mig som handen i handsken igår kväll!

Härlig bilkraschscener och humor med glimten i ögat!

Rekommenderas!
/R

The Dukes of Hazzard

0 Läs mer >>

Hello movielovers!

På grund av de tekniska problem som varit i portalen för denna blogg, så har jag inte kunnat lägga ut några inlägg på min blogg.... kul att komma igång igen!

Nu till helgen så kommer det en grym film på fyran... kunde dock inte vänta utan såg den innan!!!!

Filmen A Night at the Roxbury är inte bara en grymt bra komedi... min personliga koppling är så stark att jag näst intill vill påstå att den definierar 90-talet och min ungdomstid! Naturligtvis mycket på grund av den härliga musiken. Främst då med Haddaways låt "What is love", som är en alldeles säregen och briljant eurodance-dänga... Ace of base och Coro figurerar oxå... allt som saknas är lite "Coming up, coming up" och "Mr.Vain" för att göra det hela komplett!

                                                                                     

Filmen är från början en SNL sketch, vari även Jim Carey ingår tillsammans med Butabi bröderna, och den humortyp som filmen bär med sig.. är det som Skyffert (en annan ikon från 90-talet) skulle definiera som ironi! Uppväxt med Killinggängets Nilecity och Percy Tårar(som är den bättre av de två serierna!) så slår filmen an en ton som nästan bringar en tår till mitt öga!

*spoiler*
Filmens handling då! Bröderna Butabi, Steve och Doug, bor hemma hos sina föräldrar... trots att dom passerat 20 årsåldern (med råge!). Dom jobbar i sin pappas butik med plastblommor.... och Pappa Butabi kör ganska hårt med Doug och vill att Steve ska gifta sig med grannflickan! Bröderna, och då främst Doug, drömmer om att starta sin egen klubb... och på kvällarna sticker dom ut och klubbhoppar(Clubhopping... jag vet!). Hetaste stället är naturligtvis The Roxbury--- ettt ställe som bröderna inte får komma in på! Genom en olycka får dom dock en vänding i lyckan och kommer i kontakt med ägaren till The Roxbury, och dörrar som tidigare varit stängda öppnas för dom... för att sedan spolieras!
*Slut spoiler*

Se filmen nu på söndag på fyran!!! Du kommer inte att ångra dig!!
/R

A night at the Roxbur...