0 Läs mer >>
                         DVD Film: Harry Potter och den flammande bägaren

Den här är enligt mitt tycke den bästa hittills av Harry Potter filmatiseringarna.
Polyjuice problematiken planteras genom Myrtel, när Harry är i badet, och av Snape, när han pratar om att det är någon som stulit från hans förråd!

Harry Potter och den ...

0 Läs mer >>
                      DVD Film: Rosa Pantern

Lättsam humor och enkel rulle... inget tugg motstånd, och de enda behållningarna är Jean Reno och Beyonce!

/R

Rosa Pantern

0 Läs mer >>
                           DVD Film: Drag Me to Hell
Christine är en ung karriäristisk kvinna som vill lyckas i livet. Hon vill bli omtyckt av sin pojkväns familj och hon vill börja avancera på bankjobbet. - Där hon i hård konkurrens med en medarbetare tävlar om att få jobbet som biträdande bankchef.

I sin iver att imponera på sin chef, om att ta svåra beslut, så nekar hon en äldre kvinna att få anstånd på sitt huslån - något som ger effekten att den äldre kvinnan kommer tillbaka och lägger en förbannelse på henne!

Aldrig har en näsduk varit så skrämmande och det finns många exempel på spänningskurva i den här filmen... gissa om jag kommer att plocka ut scener till min undervisning... (hmmm.... ska jag ta med en scen från den här på måndag... frestande!)

Det märks verkligen vem som gjort filmen... och det är härligt att kunna välkomna Sam Raimi tillbaka till skräckgenren. Den här filmen är, trots sin stora budget, mer besläktad med Evil Dead än Spiderman!

Det finns dessutom scener, som t.ex. kyrkogårdsscenen, som skulle platsa som handen i handsken i Evil Dead!

Sam Raimi rulez!


Drag me to hell

0 Läs mer >>
                        DVD Film: Livet från den andra sidan

Orginaltiteln på den här filmen är "Ghost town"... och visst... "... den andra sidan" anspelar på livet efter döden... Jag tror dock inte att översättarna valt den här svenska titeln enbart utifrån detta faktum.

Titeln "Livet från den andra sidan" anspelar även på en annan film som Greg Kinnear (som är med i den här filmen) är med i! - nämligen "Livet från den ljusa sidan". Och det är lite så jag skulle vilja beskriva den här filmen som - ett möte mellan filmerna Livet från den ljusa sidan och Ghost. Någonstans vill jag hylla översättaren som kom på att göra denna ganska listiga intertextuella koppling till den andra titeln... - Men lika snabbt slår det mig att det här tricket är lika gammalt som lumpet. "Det våras för..." filmerna av Mel Brooks och "Tjejen som..." med Goldie Hawn - det vänder sig ganska snabbt i magen när man tänker på detta!

Jag tänker dock inte låta detta förstöra aptiten för denna brillianta söndagsrulle. Myche sevärd film om tandläkaren som är folkskygg och egoistisk, och som helt plötsligt för förmågan att se döda människor... detta vänder hans liv på en femöring!

Som sagt... lite Jack Nicholson i "Livet från den ljusa sidan"! Charmig och sevärd!
/R

Livet från den andra ...

0 Läs mer >>
                              DVD Film: Vanilla Sky

Den här filmen är kan vara ganska rolig att diskutera genre utifrån. En av de viktigaste ingridienserna i filmen är att David Aames (spelad av Tom Cruise) har låtit frysa ned sig själv för att kunna väckas till liv i en framtid då hans skador skulle kunna rättas till med ny operationsteknologi. Detta, som trots allt är väldigt centralt för handlingen, gör filmen till en sci-fi.

Å andra sidan så behandlar filmen psykologiska frågor, som att gå i sin fars fotspår och fylla rollen som han haft tidigare. Filmen tar även uppvänskapsrelationer och hur dom kompliceras av sex. Den ena parten kanske inte är lika lättsamt inställd till relationen som den andre... och vad händer när den ena parten då hittar någon som han/hon blir förälskad i!?

Filmen är ett drama då handlingen främst är ganska långsamt uppbyggd. Naturligtvis finns det sekvenser med action och snabba klipp - Men i huvudsak rör sig handlingen framåt av människors relationer... eller ja... det var ju inte riktigt så... men det är en annan sak!

Tänkvärd film... gillade du Eternal Sunshine of the spotlessmind, så kommer du gilla den här (även om Eternal Sunshine är bättre!)
/R

Vanilla Sky

0 Läs mer >>
                         DVD Film: After the Sunset

Pierce Brosnan spelar rollen som den tillbaka dragne juveltjuven, som slagit ned sina bopålar på en karibisk paradisö. Tillsammans med sin partner i brott och tillika stora kärlek, försöker han nu hitta utmaningen av de små sakerna i livet.

Ganska snart börjar avsaknaden av spänning och action bli en klåda som han inte kan sluta att klia på...

Rolig, charmig och bra skådespelarlista höjer upp denna lysande söndagsrulle!
/R

After the sunset

0 Läs mer >>
                          DVD Film: Revolutionary Road

Det var ett tag sen jag såg filmen... det har varit svårt att sätta ord på upplevelsen. Det jag kommit fram till är att detta är en viktig film.NoneNoneNone
/R
/R

Revolutionary road

0 Läs mer >>
                             DVD Film: Superman Returns

Remake på filmen som gjorde Christoffer Reeves till kändis... vem den här killen är... vem bryr sig... allvarlig!?
Samma story som orginalet, men med detaljen att Lex Luthor vill skapa sig ett eget land på öst kusten istället för väst kusten. Kevin Spacey funkar väl något bättre som Lex Luthor, än Gene Hackman... men i övrigt är filmen rätt platt!

Viss intertext till Jesus Kristus. "Hans en födde son" och "Fadern blir sonen, och sonene blir fadern" tugg! Ja ja.. den går väl an en söndagmorgon då!
/R

Superman Returns

0 Läs mer >>
                  DVD Film: Slumdog Millionaire

Filmen Slumdog millionaire handlar om Jamal, en muslimsk pojke, som växt upp i slummen till en indisk storstad. tillsammans med sin mamma och storebror.

Hans mamma dödas dock, i en attack från den indiska majoritetsbefolkningen. Jamal och hans storebror måste därför fly och möter flickan Latika på vägen. Jamal fattar tycke för deras nya resekamrat! Och hela handlingen i filmen krestas kring Jamals strävan efter att hitta och rädda Latika. Gång på gång hittar han henne, men de blir alltid slitna isär... och allt som oftast pågrund av Jamals storebror.

Filmen anlägger en intressant och annorlunda berättarordning. Handlingens "nutid" utgår från att Jamal berättar om hur han vetat de rätta svaren på frågorna i "vem vill bli miljonär" och från utgångspunkten av sin egen uppväxt får vi där även  ett bakåtblick till hans uppväxt. (två dimensioner av bakåthopp, med andra ord!).

Intertextuellt kan filmen knytas till relationen mellan Kain och Abel.(även om bröderna inte dödar varandra) Då den ena brodern inte gläds åt broder utan snarare lägger hinder ivägen för honom! En annan intertextuell koppling är mot Oliver Twist, i samband med att bröderna och Latika hamnar i händerna på en ond och barnutnyttjande gangster!

Mycket bra och tänkbar film... inte speciellt lätt att se, och den får därför inga kakor! (ingen söndagsfilm!)/R

Slumdog millionaire

0 Läs mer >>
                                DVD Film: Jurassic Park 3

Dr. Alan Grant blir medlurad till Isla Sorna av paret Kirby, som utger sig för att vara äventyrare och investerare. I själva verket är paret enbart småföretagare som letar efter sin son, som av misstag hamnat på ön.

Nå... kamp mot Dr. Grants favoriter raptorerna och en ny dinosaurie som piskar T-rexen rejält!

Plantering av raptorernas resonans hals... naturligtvis.. som är avgörande mot slutet!!! :)

Nja... små rolig... men vad tillför filmen helheten egentligen?? Viss framåt rörelse av att de flygande pterodactylerna som tar sig ifrån ön! Vem vet.. .det kanske kommer fler uppföljare (nej tack!)
 Trots att Sam Neill är tillbaka i den här filmen... så lyfter den inte helt... habil söndagsunderhållning utan tuggmotstånd!

/R

Jurassic Park 3

0 Läs mer >>
                    DVD Film: The Uninvited

Anna har hamnat på mentalsjukhus efter det att hennes mamma dog. Under det knappa år som hon varit borta har pappan börjat uimgåtts intimt med den sköterska som tagit hand om mamman under den tiden hon var sjuk (- innan branden hon dog i!)

Anna har nu börjat återhämta sig, och hennes psykolog föreslår därför att hon är tillräckligt frisk för att komma hem! Ganska snart börjar det gå ganska mycket åt pipan för Anna. Dels jobbar hon hårt för att minnas saker som hände den natten då hennes mamma dog. Hon har svårt att förlika sig med tanken om att hennes pappa inlett en relation med sköterskan... Dessutom har spöken på ett abrupt och hemskt sätt börjat att manifestera sig för att leverera meddelanden till henne. Allt pekar mer och mer mot att Annas mamma blev mördad och frågan är vem som gjort det!

Den här filmen har en tydlig intertext mot filmer/serier där huvudkaraktären ser döda människor och kommunicerar med dom. Spöken/de döda har oftast en oförätt som de vill ha uppklarad innan de kan vila. Filmer/serier som kan nämnas är Ghost; Sjätte sinnet; Ghostwhisperer etc.. En intertextuellanalys ska naturligtvis innehålla en diskussion om likheter såväl som skillnader... men det skulle göra att jag sabbar för mycket av filmen.

Det här är en film som man sitter och tror sig veta hur allt ska utveckla sig, just för att man har en förväntan utifrån de intertextuella kopplingar jag just pekat på. Allt är dock inte som det verkar och det finns en del planteringar att titta efter.... ska bli kul att se den här filmen igen om ett tag!

Rysligt spännande och bra Halloweenrulle!!! Kolla spänningskurvan vid spisscenen, när Anna tappat en tom konservburk under spisen!!! *hehe*/R

The uninvited