1 Läs mer >>
Satt precis och tittade på Soprano. Och trots att det är långt in i serien (säsong 6 episod 1!) så missar översättaren totalt att Uncle Jun är Tonys farbror och inte hans "morbror". *suck*

Jag har verkligen inget till övers för människorna som jobbar med det här yrket... det finns säkert dom som gör det ordentligt... men hallå - skulle det skada att göra lite efterforskning!????

Ibland får man dessutom se en hel rad med knäppa titelomarbetningar. Mitt favorit exempel är It could happen to you, som i Sverige hade två titlar: Polis ger servitris 2 miljoner i dricks och det skulle kunna hända dig... *suck*

Lägg gärna till flera översättarfadässer i kommentarerna!

Over and out!
/R

Översättare - Yrket s...

0 Läs mer >>
                       DVD Film: Mammut

Jag tror den här filmen är en sån där rulle som kommer att dela alla i tvp läger... antingen älskar man den eller så hatar man den.

Anledningen till att man hatar den är att filmen inte är enkel... den har många trådar som startar upp i olika delar av filmen, och ingen av dom kan sägas vara huvudtråden... Ingen av karaktärerna kan sägas vara en huvudkaraktär som ska lösa just sitt problem, vari de andra karaktärernas problem fyller ett syfte kring att lösa huvudproblemet.... kort och gått det är allt för många framåtrörelser som till en början med är alldeles för oberoende av varandra!

Ett annat problem för filmen är att titeln inte är jätte tydligt kopplad till handlingen. Visst det finns en penna gjord av ben från en mammut och det förekommer en del elefanter... Kanske titelns koppling finns i någon form av symbolvärde - men det är i så fall inte vedertaget och gripbart!


Handlingen då. Den kretsar kring flera karaktärer. Först och främst har vi en familj i USA, som består av Pappan som är spelutvecklare, mamman som är kirurg och dottern som är en väldigt nyfiken och begåvad 7 åring. Dessutom har familjen en filipinsk nanny som tar hand om dottern på dagarna.

Pappan måste åka väg till Thailand då hans företag ska skriva kontrakt med några investerare. Han får möta tristessen och den plastiga ytan.... han har någon form av 30 årskris och ger sig iväg på ett äventyr till en mindre ö.

Mamman slits med att räcka till på jobbet och har tydliga problem med att hålla uppe en professionell hållning. Speciellt med tanke på alla barn hon träffar på som råkat illa ut - vilket hon associerar till sin egen dotter. Dessutom känner hon sig otillräcklig gentemot sin dotter, och blir smått avunsjuk på den relation som nannyn har till dottern.

Nannyn har kommit USA för att tjäna ihop pengar, så att hon och hennes barn ska kunna bo i ett ordenligt hus. Barnen saknar henne dock... Nannyn trivs verkligen inte med att vara borta så länge från sina barn... speciellt med tanke på att hon inte vet hur länge hon behöver vara borta!

Vad handlar då filmen om... vad är den för något... Helt klart kan man säga att den är udda... för att vara svensk är den helt otrolig. Moodysson har gjort många bra och viktiga filmer innan... men den här är annorlunda.

Jag tycker att filmen knyter ihop mänskligheten och även om vi är fattiga eller rika; från USA eller Filipinerna så oroar vi oss för framtiden, vi oroar oss för våra barn, vi sätter barnen i andra hand för att ge oss iväg för att tjäna pengar(för att trygga barnens uppväxt och framtid, ironiskt nog!)

Jag gillar filmen då den är annorlunda... den har bra skådisar som är trovärdiga. Någonstans protesterar mitt inre mot att några konflikter/trådar inte löper ihop, utan blir hängande i luften, i slutet av filmen. T.ex. familjefaderns svek mot sin familj... detta löses inte eller uppdagas i handlingen. - Men samtidigt så hade detta gjort att fokuset i filmen hade hamnat där... vilket det inte ska vara!

Läs även följande recension på filmen: http://www.moviezine.se/film/mammut

/R

Mammut

0 Läs mer >>
                             DVD Film: The Crow

Med tanke på allt regnande och den gråstämningen i bild och i handling, så finns det anledning till att eventuellt klassa den här filmen som film-noir... dock så saknar den detektivarbete/polisarbete i centrum (även om det förekommer i filmen!)

Brandon Lee´s sista rulle... hmmm... man undrar ju vad det kunde ha blivit av honom om han inte dött under inspelningen av den här filmen!?

Jag tycker att filmen är klassisk... den har ett mörker och en antihjälte... Heath Ledgers tolkning av Jokern faller i skuggan av detta(som ändå måste anses vara orginal till det Ledger gör med Jokern!)

En måste film för alla filmälskare!
/R

The Crow

0 Läs mer >>
                             DVD Film: Fanboys

Ett gäng inbitna Star Wars nördar.... förlåt fans... ger sig i kast med en road trip för att ge sin kompis ett sista äventyr innan han dör i cancer.

Året är 1997 och grabbarna har gett sig tusan på att bryta sig in på Skywalker ranch för att sno en kopia av den nya filmen Star Wars I - The Phantom menace, innan den har nått ut till biograferna.

Små fuyndig och små rolig..framförallt gnabbandet med alla Trekkies. Intressanta små glimtar av etablerade stjärnor som Kevin Smith och hans vapendragare Jay... William Schattner, Carrie Ficher etc.

Små charmig!
/R

Fanboys

0 Läs mer >>

                       

Ja... visst är det så att jag trackar ned på uppföljare... nostalgisk som jag var efter att ha sett ettan, så kunde jag inte hålla mig ifrån att se tvåan (trean blir inom ett par dagar!).

Denna uppföljare är mer jagande och mer av thriller än ettan... vilket i min bok (gillar inte uttrycket...) ger plus poäng.... därtill har vi en Peter Stormare som spelar tysk och går och småmuttrar/förbannar på svenska (vilket naturligtvis inte den amerikanska publiken bryr sig om... men ett scheise hade väl passat bättre!)

Habil underhållning... och viss spänning!/R

Lost World - Jurassic...

0 Läs mer >>


Filmen som var het och inne i början av 90-talet... håller den ännu och är det en klassiker?

Filmen fick 3 Oscars och Spielberg höjdes till skyarna när den här filmen gick upp på biograferna.

Det är inget tal om annat än att filmen är en blockbuster av stora mått... stora skådisar, John Williams musik och mycket pengar i produktionen.

Temat för filmen skulle kunna vara sci-fi anknutet, då teknologin kring kloning är i fokus... vilket skulle kunna räcka för att sätta genren till detta. Jag vill dock gå åt ett annat håll och fokusera på vem som är huvudkaraktär. Vilket jag anser vara Dr. Grant. Han har svårt för två saker i början av handlingen - datorer och barn... han saknar en pedagogisk approach till båda. I slutet av filmen har han kommit nära och trivs med de två barnen som han tagit hand om under filmens konflikt! Dr. Grant genomgår en inre resa och kommer ut som en annan person... och de blickar som är mellan honom och  Dr. Sattler pekar mot deras framtida liv (prinsessan och halva kungariket!)

Tillbaka till huvudfrågan.. är filmen en klassiker: Nja... även om den fick några intressant uppföljare, så tog den inte filmvärlden till nya höjder. Två filmer spelade roll under 93 när den kom... Den här och filmen Twister... THX och surroundet slog igenom... Scenen när T-Rexen gör entre är kanske klassisk, och man la uppenbarligen mycket krut på det! Diskututera gärna klassikerbegreppet här!


Ärtor ut!
/R

Jurassic Park

0 Läs mer >>
                  DVD Film: Flykten från L.A.

Plisken är tillbaka... Landet han en gång tjänstgjorde för och dekorerades av är inte längre detsamma. New York var bara början. Efter att L.A. glidit ut i havet efter en stor jordbävning, så används ön som en deporteringszon, vari USA dumpar alla oönskade människor. Människor som är omoraliska och som inte följer normerna. Innan de blir deporterade har de möjligheten att sätta sig i elektriska stolen, om dom vill.

Snake blir, likt första filmen, indragen i ett hitta och återta uppdrag... Många små vapen planteringar att hålla reda på... Ett vapen användes dock aldrig... ologiskt och nybörjarmässigt ;)

Helt o.k. Sci-Fi action! Dock inte lika klassisk som orginalet!
/R

Flykten från L.A.

0 Läs mer >>
                         DVD Film: The Omen


En amerikansk toppdiplomat skyndar till BB där hans fru blivit intagen inför förlossning. Han kommer dock försent och barnet har dött under komplikationerna som var under förlossningen!

En präst erbjuder honom dock att "adoptera"/ta vårdnaden över ett barn, vars mor dött i barnsäng ungefär samtidigt som hans egen son dog!

Allt detta föregås av en mängd omen om att antikrist är på intågande!

Liev Schreiber är som alltid en asbra skådis. Härlig intertext flirt mot Rosemarys baby att plocka in Mia Farrow i den här filmen. Filmens störts behållning är nog ändå symboliken i den röda färgen som dyker upp i första delen av filmen... Rött som livet/kärlek/döden och blod!

Mot slutet av filmen, när Liev Schreibers kraktär (robert), kommer tillbaka från Jerusalem så finns det en liten trehjuligcykel utanför Damiens rum... kan vara anknutet mot The Shinning!

Inte jätte imponerad av filmen... och tveksamt om jag vill kalla den för en skräck... möjligen thriller! /R

Omen

0 Läs mer >>

Kom ihåg lista till hemprovet i filmkunskap.

Absolut viktigast är att du kommer ihåg att MOTIVERA påståenden som du gör!

Lämna in pappersexemplar i början av lektionen på måndagen den 2/11 + skicka in den som bifogad fil till robban.hogberg@analys.urkund.se (ej docx fil!)

Din analys måste ha någon form av vald struktur. Du kan t.ex. dela upp efter bokens beskrivning om formala och stilistiska system, som huvudrubriker och gå igenom punkt för punkt. Det viktigaste är att du har tänkt igenom filmen och beskriver hur begreppen uttrycker sig i filmen. Du ska motivera begreppen och exemplifiera dem. ”I den här scenen ser vi exempel på detta”. Då det inte är säkert att jag har sett filmen bör det finnas någon form av enklare beskrivning av filmens handling. (på ett översiktligt sätt och ej mer än 1 sida!)

 

Här är lista över saker som du kan ta upp. (hoppar du över någon enstaka punkt är inte det hela världen!

* Hur är filmen uppbyggd. (Beskriv hela fisken!) Planteringar och vändpunkter.
   Anslag och allt kring detta. Filmens andra delar.
* Tekniska bitar… klipp/övergångar… rörelser/bilder etc.
* Filmtyp & Genre.
* Intertextuella kopplingar till andra berättelser/filmer/mytologi etc.
* Berättarverktygen i största allmänhet – berör hur dessa kommer till uttryck i filmen.
* Vad ligger i och utanför filmen.
* Tid & Rum.
* Story kontra Plot. Även gällande den ordning som berättelsen är berättad i men även i förhållande till det som påverkar handlingen och det som påverkar upplevelsen.
* Karaktärerna. – funktion och polariseringar.
* Dialog – gärna med exempel och analys av det!
* Planteringar & Symboler.
* Något om filmens berättarkomponenter i övrigt.

Lycka till!                                                               

Kom ihåg lista till F...

0 Läs mer >>
                        DVD Film: A.I. Artificial Intelligence

En våldsamt underskattad Pinnochiohistoria, som vore rejält smaskig att sätta sina djupanalyserande tänder i!
Ett annat tillfälle, när jag har tid får det bli!

Bör ses... ställ den mot I, Robot t.ex. *mumma!*
/R

A.I

0 Läs mer >>
                     DVD Film: Lars and the Real Girl

Lars bor kvar hemma i sitt föräldrahem, och sedan hans storebror med fru flyttade dit så har han flyttat ut i garaget. Han är ensam och näst intill folkskygg... han är näst intill fobisk i kontakten med andra människor. Han går dock till kyrkan och han knegar på ett kontor! Lars är ensam... men har själv valt det, ser det ut som... det finns kvinnor i hans omgivning som verkar vara intresserade - men Lars gör allt för att hålla dom på en armlängs avstånd!

En dag vänder allt, då Lars har träffat Bianca... Lars börjar prata mer med folk och söker kontakt. Problemet är bara att Bianca är en docka gjord av gummi! Något som får hans bror att tro att han är galen...

Intressant och en på många sätt tragisk historia om broderskärlek och normer!
Kanske inte världens mest muntra rulle... men den har mycket kärlek och glimten i ögat! Vinnare i längden! 
/R

Lars and the real gir...