1 Läs mer >>

I X-Men: The Last Stand så drar konflikten mellan människor och mutanter sig fram till ett klimax... och med detta når även kampen emellan mutangrupperna X-Men och Brotherhood of mutants det också.

 

                                             DVD Film: X-Men 3


Företaget Worthington labs har med hjälp av mutanten Leech krafter, forskat fram en "kur" mot den genetiska mutationen. Detta får Magneto att försöka rekrytera större skaror till sin kamp mot mänskligheten... och att försöka förgöra roten till kuren!

                                            
                                                 

Samtidigt vid Alkalai sjön så återuppstår Jean Grey som varelsen Phoenix... och Professorns vita samvete visar sig ha en och annan mörk fläck!


Härligt inhopp av Vinnie Jones, som Juggernaut, och härligt med utrymme för den klassiska X-mannen Beast, spelad av allas vår "Fraiser" (Kelsey Grammer)
                        

Bra finish på vad som egentligen inte är en urprunglig och tilltänkt triologi (se ett av mina tidigare inlägg om det, under filmteori!)

NoneNoneNoneNoneNone
                                                          None

/R

X-Men 3 The last s...

0 Läs mer >>
Uppföljaren till första filmen, förkortad till X2, trappar upp konflikten mellan människor och mutanter.

                                                                DVD Film: X-Men 2

Forskaren William Stryker har med hjälp av sin sons mutantförmåga lyckats manipulera en telporterande mutant att anfalla USA´s president. Resultatet blir att presidenten(som inte vet att Stryker ligger bakom attacken) ger Stryker befogenheter att ta hand om mutantfrågan och hitta lösningar!

Stryker tar Professor Xavier tillfånga och X-Men blir tvungen att liera sig med Magneto och Mystique för att frita professorn!

Hög intensiv uppföljare med några nya mutanter från serietidningarna... För lite Colossus dock! En hel del namn flashar förbi i Strykers dator... typ Remy Lebeau och Jamie Madrox....


                                   


NoneNoneNoneNone
                                         None


/R

X-Men 2

0 Läs mer >>
X-Men är filmen med min barndoms hjältar!!!

DVD Film: X-MenDVD Film: X-Men 1.5: X-treme Edition (2 disc)

Jag har alltid tyckt bättre om Marvelhjältar framför DC´s. Alltid tyckt om Spiderman, Daredevil och Wolverine framför Stålmannen, Batman (o.k Batman ät o.k) och typ.... Gröna Lyktan (Say no more).

En Hjälte/Superhjälte i en berättelse/film måste alltid ha en akilleshäl för att denna ska kunna vara en acceptabel karaktär.Superman har sin kryptonit och Spiderman har sin hemliga identitet .(Indiana Jones har sin ormfobi!) Detta är något som väger tyngre än tyngdlagen, och oavsett om berättelsen har denne hjälte som huvudkaraktär eller om denne hjältekaraktär är någon form av "hjälpare"/tredje kraft i händelsen kring berättelsen! Detta krävs för att karaktären ska bli någorlunda intressant! Till skillnad från D.C Så är det ofta en djupare och mer vardaglig problematik i Marvelhjältarnas bakgrund, som i alla fall jag tycker gör dem mer intressanta! Spiderman är en vanlig grabb som flyttar hemifrån och har ekonomiska svårigheter, ångest över hur mycket kontakt han har med släktingar och tjejbekymmer... etc.!

Jag kategoriserar in X-men som serietidningsbaserade... för det är dom ju i sin grund. I övrigt är det ju fråga om Sci-Fi... Vilket kan tyckas lite kontroversiellt. Det finns inga rymdskepp och inga ufon med i handlingen. Det är inte en handling om ett mänskligt samhälle långt in i framtiden, utan snarare vår egen tid och vårt eget rum... med den skillnaden att det finns s.k. mutanter som är annorlunda än oss på en genetisk nivå. På ett liknande sett som vi skiljer oss från Neaderthalmänniskan! I X-menhandlingen finns det alltså en trovärdig vetenskaplig förklaring till de skillnader (även om krafterna ter sig en smula magiska... och därmed anledning till att tycka att det är fråga om Fantasy!) i det bärande elementet för berättelsen!

I filmen X-men hittar vi ett underliggande rasismtema och hur rädslan för människor som inte stämmer in i normen gör att det uppstår hat och förtryck. I handlingens begynnelse så har mutantfrågan kommit upp på dagordningen i USAs senat, och frågan om tvångsregistrering av mutanter väcks av Senator Kelly. Bland mutanterna finns det främst två bland de organiserade falangerna som förordar olika sätt att tackla framtiden. Det är Professor Xavier och X-Men kontra Magneto och The Brotherhood of Evil. Prof. X vill att mutanter ska leva fredligt och i harmoni med mänskligheten och utbilda mutanter för att kontrollera sina förmågor. Emedan Magneto anser att det pågår ett krig mellan mänskligheten och mutanterna och det är bara genom att slå hårt och först mot mänskligheten som mutanterna har en chans att vinna detta krig!

Underhållande action och en god början på något som förhoppningsvis blir mer än en "triologi". Det ryktas ju att skådisen som gör Sawyer i Lost ska spela Gambit i en kommande X-menrulle!!! Me like it!!!!!
Filmen får:

NoneNoneNone
None

/R

X-Men

0 Läs mer >>
Efter att Christopher Lambert gjort filmen Beowulf 1999, och lämnat en rejäl citron/grävling (prova den Ramlösa!) eftersmak efter sig så var jag en smula skeptisk inför den nya filmen. Den "gamla" filmen från -99 lanserades ju även utifrån att en av huvudrollstjejerna stått modell till dataspelets Laura Croft... och som i ett trollslag så innehåller ju då Angelina Jolie, som gjort rollen Laura Croft tidigare! Detta kan helt enkelt inte vara goda omen, tänkte jag.
Dessutom har filmen varit nedskriven lite här och där... vilket heller inte talar i dess favör!


DVD Film: Beowulf                                                        DVD Film: Beowulf

Men efter att ha sett den så måste jag säga att så jävla usel var den inte ändå! Det är ingen film jag skulle använda i undervisningen för att visa berättargrepp eller så... Filmen är rätt platt, bortsett från själva animationstekniken! Till skillnad från Lambert versionen från -99 så har den nya inte det överdrivna och uppbeatade tempot... Filmen håller sig trogen till sin tidsålder också. Alla eldvapen och eldteknik är borta och dom där larviga "pistol armborsten" som Lamberts "comboy"version av Beowulf har är borta dom med! Prisa gudarna för det!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Häftig animation... vilket är filmens enda "edge"...... Kanske var jag på humör för en sån här film... den funka i alla fall!

NoneNone
NoneNoneNone

Ärtor ut!
/R

Beowulf

0 Läs mer >>
Event Horizon utspelar sig i en tilltänkt framtid där människorna koloniserat månen och öppnat gruvdrift på Mars. År 2040 skickas rymdskeppet Event Horizon ut på ett uppdrag att utforska solsystemets gränser... Bakom Neptunus så försvinner skeppet spårlöst, för att sedan dyka upp igen på samma plats sju år senare!

Ett team skickas ut för att hämta hem besättning och bärga skeppet... med på räddningsexpeditionen ingår Dr. Weir som har skapat skeppet. Han avslöjar att skeppet haft ett hemligt uppdrag, som går utpå att trotsa relativitetslagarna och böja tidsrymden.... och därmed flytta sig från en plats till en annan i universum på ett ögonblick! Frågan är bara... var har skeppet varit någonstans och var är besättningen?????????

DVD Film: Event Horizon


Filmen smälter samman rysar genren i denna sci-fiform på ett väldigt "mumsigt sätt". Filmen rekommenderas varmt!!!

NoneNoneNoneNone
NoneNone

F.ö. kan jag nämna att jag numera är tvåbarnsfar :)
/R

Event Horizon

0 Läs mer >>
Nu hinner jag inte skriva så mycket om filmerna som jag såg klart igår (började dock inte se dom igår....)

Solaris handlar om en psykolog som blir skickad på uppdrag till en rymdstation som bevakar planeten Solaris. Pga av den energi som platsen utstrålar så manifesteras döda personer, från besättningens förflutna, fysiskt och interagerande framför besättningen.

Solaris är en tung film med mycket djup... inget som en elev, som skolkar p.g.a. t.ex. studentskiva dagen innan, ska se ;)                                                 

The Stand/Pestens tid kvalar nog in som all time high bland Mastodont filmerna. Denna Stephen King baserade rulle är en film som ständigt åker fram i min VHS.... vill jag se film och inte kan bestämma mig... så blir det Pestens tid... enkel story och inte så svår...

Filmen handlar om efterdyningarna efter att ett virus sluppit ut från en militär anläggning (suprise suprise... jänkarna gör det igen!!!) De onda samlar sig i Las Vegas under ledning av Randall Flagg (en karaktär som återkommer flera gånger i Kings böcker!) och de goda i Colorado, Boulder, hos 'Mother Abigail'.

Pestens tid innehåller mycket tankvärt om människans natur i trängda lägen... men hamnar i en god mot det onda kamp och splattar ner i en religiös soppa! Bra karaktär och lät att acceptera storyn gör att den är grymt bra på söndagar!Ingen bebis ännu för övrigt.... Inget är som väntans tider!!!

/R

Solaris & Pestens tid

0 Läs mer >>
I denna dystopiska framtidsversion (?) har mänskligheten skapat en avbild av sig själv... dessa fysiska varelser... dessa kloner... kallas replikanter. Deras uppgift är att ta hand om uppgifter som människans fysik begränsar. T.ex. gruvdrift på avlägsna planeter. Men vissa versioner av replikanter är även skapade för att underhålla människor (och kanske till viss del för underhållning av människor).

                                                       DVD Film: Blade Runner - Tre kompletta versioner

Sedan en tid tillbaka har replikanter blivit förbjudna att vistas på jorden... En speciell polisgrupp har därför bildats för att spåra och eliminera replikanter på jorden... dessa kallas för Blade runners.

I sin rädsla för att replikanterna skulle bli för perfekta så lades det till tidsmässiga begränsningar för hur länge de kunde leva! Den vanliga livslängden för en replikant var 4 år. Det finns flera tydliga spår av hur replikanterna, trots sina farliga uppdrag och jobb, nedvärderas av sina skapare... När en Blade runner får i uppdrag att spåra replikanter så kallas detta för att han får ett "skinn jobb" - vilket naturligtvis anspelar på att Replikanterna bara är yta och inte har något djup. Replikanterna ska heller inte ha några känslor... det har dom inte skapats för att ha. Vidare så är termineringen av en replikant aldrig fråga om mord eller dråp.. det Blade runners gör är att "avskeda" replikanten.

I filmen så har 6 replikanter flytt från sin arbetsplats, på en utomjordisk gruvdrift, och dom är på väg till jorden av någon anledning... Rickard Deckard är en f.d. Blade runner som blir återkallad då dessa replikanter är utöver det vanliga och Deckard är den Blade runner som är bäst!

De nya replikanterna har blivit tilldelade skapade minnen för att lättare kunna acceptera sin programmering och att bli styrda av det företag som skapat dom... De skapade minnena ska kompensera avsaknaden av känslor... Vilket det blir en "back-fire" på i filmens handling!

Blade runner brukar räknas som en klassisk modern sci-fi rulle och det finns mycket skrivet runt filmen... T.e.x föreslås det, och något som Ridley Scott tar fasta på i nyreleaserna av filmen (i Dir.cut och final cut), att Deckard själv skulle vara en replikant... Jag tittade därför lite extra noga i denna ursprungliga version efter sådana tecken.
Det jag hittade var att i en scen med repliakanten Rachael, så hamnar Deckard i mörker... var på hans ögon lyser på ett likadant sätt som i replikanternas. I övrigt pratar Deckard i denna version, i de passager där han agerar narrator, att "Blade runners inte ska känna något för de som de mördar." Deckard ifrågasätter redan sitt yrke med det att han benämner likvideringarna som mord och inte som avsked... Han har börjat känna... precis som replikantmodellerna Nexus 6, vars ankomst till jorden är den drivande kraften för handlingen.

Övrigt:
Voight-Kampff testerna som genomförs för att avslöja replikanter har tydliga spår av att föreställa lögndetektortest.

Det finns en anspelning till Sci-Fi författaren Ray Bradbury i det att en av karaktärerna bor i ett hus som heter Bradbury.

När Deckard får uppdraget så pratas det om 6 replikanter.. 3 män och 3 kvinnor. Men det är bara 4 stycken som han jagar... är de andra två Rachael och han själv?????

Den här versionen av filmen är den med "det lyckliga slutet"

Bra film med ett gott djup!
/R

Bladerunner - U.S....

0 Läs mer >>
Hello movielovers!

Long time - no blogging!

Fullt upp inför nedkomsten av barn nummer 2... vad det nu än må bli för sort ;)

I kölvattnet av väntan ser man ju gärna en film... När det blir tid över det vill säga! Det gäller att passa på, för snart är det väl knappast någon tid kvar!

Pirates of the Caribbean har många goda fina fördelar... Inte minst Johnny Depp i en av sina bästa roller och en alltid lika lysande sliskig Geoffrey Rush.

Min egen fascination av pirater kommer från Sid Meiers Pirates, som jag först kom i kontakt med på Atari... Spelet dök upp i ny och förbättrad tappning för något år sedan... vilket gjorde mig väldigt glad!

                                              DVD Film: Pirates of the Caribbean: Svarta pärlans förbannelse

Filmen, Pirates of the Caribbean, följer grundelementen för ett klassiskt äventyr och en klassisk saga... En pojke börjar enkelt och tryggt i sitt hem... något/någon dyker upp och drar med honom bort från det trygga och därmed börjar äventyret och utvecklingen för pojken. Pojken stöter på ett stort hot, som han till sist nedkämpar... Han räddar flickan/prinsessan... dom gifter sig och pojken får halva kungariket.

Detta summerar, med grova generaliseringar, vad denna film går ut på! Mycket slapstick och glimten i ögat däremellan... naturligtvis :)

Det blev däremot mycket snack om en av Orlando Blooms efterkommande filmer: Kingdom of Heaven. Som på många sätt är samma film, fast i ett medeltida Europa och Jerusalem! Till dig som är intresserad att hitta likheterna, så säger jag bara döm inte filmen Kingdom of Heaven för hårt... den filmen står sig bra på egna ben ur andra perspektiv :)


Keep on blogging in a free world! (och den som vet intertexten till det får en kaka)
/R

Pirates of the Car...