2 Läs mer >>

Det var andra gången som jag såg filmen, och kanske var det för lång tid emellan dessa(nästan ett år sedan jag såg den sist!). Första gången jag såg filmen så uppskattade jag alla detaljer, som till en början verkar vara trådar i ett ormbo av osammanhängande text! I slutet visar har dock allt klarnat och det som till en örjan med vekar vara ett osammanhängande missmash av tidshopp i berättarordningen, så känns allt grymt bra.


Filmen är väldigt intelligent och smart... Josh Hartnett görför en gång skull en trovärdig roll som brådmogen yrkesmördande ung man. Tempot i filmen ställde till det för mig denna andra gång, och jag kan därför inte göra annat än att rekommendera dig som läser detta att vara pigg när du börjar titta på filmen!


Solklar 4:a för kvaliteten i filmen... dock inga kakor!

NoneNoneNoneNone

/R

Lucky number Slevin

0 Läs mer >>

I sin ungdom kontaktas Johnny Blaze av Mefistofeles, dvs djävulen,och erbjuds att sälja sin själ mot att Mefistofeles räddar Johnnys pappa från cancer. Mefistofeles håller sitt löfte, men samtidigt ser han till så att Johhnys pappa dör i en motorcykelolycka!


När den vuxne Johnny Blaze åter kontaktas av Mefistofeles, så ärdet för att han ska betala sin skuld till honom.Detta består i att Johnny blir Mefistofeles sändebud, hans "ryttare"(rider!), på jorden.


Mefistofeles stora problem f.n. är att hans son, Black Heart, försöker ta över jorden genom att ta kontroll över ett historiskt "själakontrakt" från en legendariskstad fylld med onda och korrupta själar... Nu behöver han sin Rider för att få bukt med sin rebelliske son.


Ghostrider är kanske en av de mörkare karaktärerna i marvels hjältegalleri. Han har minste ett par pinnhål på t.ex. Blade och Punisher.


Spännande med så bra skådisar i en spdan här film... Nicholas Cage, Eva Mendez, Sam Elliot och Brett Cullen(från Falcon Crest, för dom som kommer ihåg den serien... men han har även varit med i LOST!)


Bra film.

NoneNoneNoneNone
NoneNoneNoneNone

/R

Ghostrider

1 Läs mer >>

Filmen handlar om Scotty som gått ut High School och smatidigt blir dumpad av sin flickvän... På examensfesten super sig Scotty sig så full att han är otrevlig mot en tjej (som han pga översättningsproblem, tror är en kille) som han haft kontakt med överinternet i flera år.- Nu måste han vinna tillbaka Meke.. och han gör det genom att resa till Berlin, där Meke bor, genom halva Europa! Tillsammans med kompisarna Cooper och tvillingarna Jamie och Jenny så stöter han på europeiska företeelser som amerikanarna inte är vana med. Med allt från fotbolls(soccer)-huliganism till en större öppenhet för sex!

Filmen innehåller tydliga intertextuella inslag till Road Trip och Ett päron till farsa i Europa. Ett vanligt amerikanskt filmtema... det handlar om att resa från en plats till en annan och uppleva resan och utvecklas (lite äventyrsgenre nästan!). Kanske lite intertext till Kalifornia oxå... i detta! Naturligtvis placerar den här filmen in sig i traditionen av andra high school/Collegefilmer, som American Pie, Porkys och Deltgänget!

Filmen innehåller många roliga element som att Haschbrownies i Amsterdam på ett Jamaikanskt kafé får en sockerpillereffekt hos Scotty och Jenny. Det drivs med den östeuropeiska valuta kurserna... trots att de blivit av med sin pengar, då de blivit rånade, så lyckas de skrapa ihop en dollar och åttiotre cent. Med dessa pengar tar de in på hotel i Bratislava och lever som kungar!

Hasslehoffinslaget uppskattas!Likaså Lucy Lawless och Michelle Trachtenberg, som är på rollistan!

Fett bra rulle!
NoneNoneNoneNone
NoneNoneNoneNoneNone

/R

Eurotrip

0 Läs mer >>
Filmen Förtrollad är ett hopkok av Disneyfilmer med tema kärlek och prinsessor som gifter sig och lever lyckliga i alla sina dagar! Berättelsen om Giselle innehåller väldigt mycket med intertextualitet, till berättelser som Askungen, Snövit, Törnrosa och Rapunzel!
                                                DVD Film: Förtrollad
Filmens handling startar i den animerade verkligheten, i ett land som heter Andalusia, vari den onda styvmodern gör allt för att hennes styvson inte ska träffa sitt livs kärlek och gifta sig - det skulle göra att hon förlorar makten över landet! När den modige prinsen trots allt möter Giselle, och dom faller för varandra, så ser den onda styvmodern till så att Giselle försvinner genom en dimensionsport...Giselle dyker upp i vår verklighet på Manhattan... förvirrad och utan någon som kan hjälpa henne!

Filmen innehåller många roliga detaljer... som den underhållande ekorren Pip, som blir alldeles hysteriskt rolig i vår verklighet! Som sagt mycket kapat från Disneys andra sagor(men det är ju trots allt en Disneyproduktion!) kanske mest från Snövit(med tanke på den onda styvmoderns utseende i alternativ form och förgiftade äpplen) och Askungen!

Några härligt uppfriskande tvistar mot slutet... men det avslöjar jag inte ;)
NoneNoneNone
               None
Ha´re guld!

/R

Förtrollad

0 Läs mer >>
Den berömde kocken Gusteau inspirerar den lilla råttan Remy att börja utvidga sitt smakregister... Gusteau dör och Remy hamnar av en slump på hans restaurang, där han förhindrar en gastronomisk katastrof! Huvudchefen och alla i köket tror att det är den nyanställde soppojken som varit framme och lagt i extra ingridienser och därmed skapat en sås som alla älskar... Remy och "soppojken" teamar upp och skapar rätter som lockar de mest kräsna matkritiker!

Filmen Råttatouille handlar i grund och botten om far och son relationer... vare sig pappan varit närvarande eller inte under uppväxten, så är det alltid svårt att hitta kontakten och känslan av att höra ihop... Den känslan måste ju bara finnas där genom generna... vilket kan skapa frustration både hos far och son!

                                                         DVD Film: Råttatouille

En charmig film måste jag säga.... men absolut inte det bästa som kommit från Disney/Pixar! Men klart godkänt.
NoneNone
None

/R

Råttatouille

0 Läs mer >>

                                              

Denna något klassiska fantasyrulle från mitten av 80-talet må undvikas att kallas just en klassiker då den uppenbarligen inte blivit del av den s.k. "Canon", och därmed inte känns till av generationer som växt upp efter dess tillkomst!

Eleverna som jag såg den här filmen med tyckte att filmen var bra och bitvis var direkt usel, Främsta argumentet för att den var dålig ansåg dom låg i att det inte finns några förklaringar... Sen är t.ex. Mia Saras karaktär jätteskrämd och skriker som tusan, när Jack(spelas av Tompa Cruise) dyker ner i vattnet... men när hon ställs inför den monsturösa helvetesvarelsen så rycker hon bara till!

Filmen anknyter bra till fantasygenren... den gör tydliga ankytningar till Äventyrsgenren, med att det är en pojke som beger sig ut för att vinna/rädda en prinsessa och får halva kungariket(normen för äventyrsgenren är sådan i alla fall). Sedan innehåller filmen även element som älvor och mytiska figurer och karaktärer... som enhörningar, älvor och dvärgar! Tydlig kamp mellan gott och ont f.ö.

Frågan som jag ställer mig är vem den onda djävulsfiguren är(spelad av Tim Curry!!!!!)... Det kan inte vara Lucifer själv, då han pratar och ber om hjälp av sin far! - Frågan är om det är anti-krist... alternativt bara en demon i största allmänhet!

Sevärd film... Även om storyn är ganska tunn och planteringar är obefintligt - Uselt manus och klippning med andra ord... Samtidigt är det vackra vyer och (utöver enhörningarnas horn!) bra dekor/smink och kostym!

NoneNone
NoneNoneNoneNone

/R

The Legend

0 Läs mer >>
Filmen om Raoul Wallenbergs liv i Budapest är ömsom gripande och ömsom sirap! Filmen är naturligtvis inte en Hollywood-produktion... och då värdesätts andra värden mer än pang-pang och fart!

En genuin film med moralisk problematik, mänskliga försvarsmekanismer och överlevnad som teman... Gripande och viktig film!!! Dock inget att se en söndagmorgon.

                                              DVD Film: God afton, herr Wallenberg

NoneNoneNoneNone

God afton, herr Walle...

4 Läs mer >>
Den här filmen skapar precis som Eragon en egen verklighet... ett eget universum eller dimension om ni så vill... Filmen drar igång en historia med kamp mellan ont och gott... och när det blir som mest intressant och jag sitter och väntar på en avtoning så blir det bara cliffhanger kvar av det hela... BLÄÄÄÄ! Det luktar pilot och ingrodd raggsocka!

                                                  DVD Film: Guldkompassen

Intressant är dock alla intertextuella kopplingar till andra berättelser... Först och främst är filmens verklighet närbesläktad med vår. Olika områden heter liknande saker som i "vår" verklighet men uttalas ibland lite olika och stavas alltid annorlunda! Det är definitivt en verklighet där magi råder och får maskiner med mera att fungera - en motsats mot "vår" verklighets vetenskap och maskiner.

I Guldkompassens dimension/värld så bor inte den mänskliga själen i kroppen på människorna - den går bredvid människan som en följeslagare och kompanjon. Dessa figurer kallas Daimons, och uttalas Demons, och de tar form efter varje människas inre... (En modig person kan t.ex. få ett lejon och en hal person får en orm.... exempelvis!) Daimons och Människan är förbundna med varandra.. dör den ena så dör den andra. Den intertextuella kopplingen till denna företeelse ligger naturligtvis till många Nordamerikanska indianers föreställning om att varje människa har ett totem!

Det finns även andra intertextuella kopplingar i den här filmen... många bitar påminner starkt om Harry Potter och J.K. Rowlings värld (lite ironiskt och poetisk rättvisa att någon kapar saker från henne, med tanke på hur mycket hon kapat från andra!! - Men det trodde jag... det visar sig att Guldkompassen kom 1995 och Harry Potter kom 1997... Så Rowling har gjort det igen!) T.ex. skickar den onda kvinnan spelad av  Nicole Kidman, som förföljer filmens huvudkaraktär, iväg två guld"myggor" som påminner starkt om den "gyllene kvicken" från Harry Potter!

Nä... gillade inte Cliffhangern i slutet... i övrigt en o.k. fantasy film!
 NoneNone
NoneNoneNone

Over and out
/R

Guldkompassen

1 Läs mer >>
Som serietidningsursprung poppar hjälten Iron Man upp i samband med Koreakriget, vari han blir tillfångatagen av en ond Nordkoreansk ledare. Denne ledare tvingar Tony Stark att producera vapen åt honom under hot om att avrätta den gissla som tagits i samband med att Tony själv hamnat i ledarens våld!

                   
Istället för att skapa vapen så börjar Tony att konstruera en robotrustning och en anordning som ska förhindra honom från att dö av det nukleära(har för mig att det var det i a f!) material som är på väg att närma sig hans hjärta!

                

2008 versionen av Iron Man, på film, har naturligtvis uppgraderat sig från Korea till Mellanöstern... Det socialistiska hotet har bytts ut mot terrorhotet! I övrigt är det mesta sig likt!

DVD Film: Iron Man

Filmen är som de flesta serietidningsbaserade förstagångsfilmer en uppstart av storyn... Själva tillblivandet och skapelsen av karaktären... ett etablerande av karaktärens inre och drivkraft/motivation! - Detta är naturligtvis serietidningsgenrens svaghet.... Det blir väldigt pilotaktigt i sin form. Se bara misslyckandet med den första Fantastiska Fyranfilmen!!! Vi som kan genren och som känner till karaktären blir naturligtvis lite missnöjda, då mycket krut läggs på att locka en ny publik med det nya mediumet... Vilket kanske får ses som ett nödvändigt bondoffer i hopp om bättre uppföljare! Jag tycker dock inte att den här filmen är en lika dålig uppstart som andra... kanske främst pga av den smarta rollbesättningen! Den bakomliggande maktkampen är också intressant och nyskapande för karaktären! (går inte in på detaljer här... se filmen själv!)
                    
Vi har en del roliga saker att se fram emot när det gäller uppföljare till den här filmen... Iron Man har ofta tampats mot Dr.Doom... så det finns möjlighet för en s.k. cross-over (som egentligen är ett begrepp där D.C. & Marvel har gjort något tillsammans... t.ex. ett serienummer med Stålmannen och Spindelmannen... Men i brist på bättre begrepp, så får det duga här!) till Fantastiska Fyran. Iron Mans ultimata nemesis och ärkefiende är dock Mandarin!

                     
Så det finns mycket gott som står och väntar runt hörnet!!!!

Tony Stark som "person"  påminner i mångt och mycket om skådisen Robert Downey Jr., som spelar karaktären i filmen... båda har haft stora problem med alkohol och playboyattityder... Detta stärker naturligtvis upp trovärdigheten i rollprestationen! Gwyneth Paltrow, Jeff Bridges och Terrence Howard finns även med på rollistan!

Tillsvidare en trea... Men som en gammal eurodancedänga från min egen studenttid: "Things could only get better!" - Den som listar ut gruppen vinner en kaka och en flabb kaffe!

NoneNoneNone
NoneNoneNoneNone

Arrestera min väska!
/R

Iron Man

0 Läs mer >>
Filmen har sin charm... många roliga punchlines som "Travolta kan flyga plan.... hur svårt kan det vara"

                                            DVD Film: Bee Movie

Storyn kanske är en smula tramsig med ett bi, som heter Barry, som börjar prata med en människa och får reda på att människor lurar bin och snor deras honung. Barry stämmer mänskligheten i USA´s högsta domstol och vinner... vilket ger konsekvenser!

Jag såg filmen tillsammans med min sambo, som somnade, och min 2½ årige son som för en gång skull satt still framför burken.... så det är svårt att bestämma sig för betyget!

Jag tycker förvisso att storyn i sin helhet är en smula tramsig... men det finns humorisktiska inslag... helt klart en familjerulle och väl värd en trea!

NoneNoneNone
                       None

Ärtor ut!
/R

Bee Movie

0 Läs mer >>
Denna ypperligt nervkittlande film passar sig inte på dagar då man är dåsig efter värmeslag! Jag har naturligtvis sett filmen tidigare, så det gjorde inte så mycket att jag somnade på strategiska ställen!

Jag gillar filmens begynnelse... den börjar inte som en klassisk thriller eller skräck, utan den börjar med glad musik och en fri kvinna vid havet... Hon samlar musslor... och sen står han plötsligt där och betraktar henne... hon rycker till, men knappt  märkbart! Hans perfektionism kommer till uttryck i det att hon "smutsat" ner hans kläder.... Inget jätteallvarligt ännu, om än besynnerligt! Han har tackat ja å deras vägnar att gå på en av hans bekantas fester... Hon klär upp sig... men det var inte den klänning som han velat att hon ska ha... När paret kommer till festen har hon bytt klänning. Under festen minglar de på var sitt håll... men han bevakar henne från ett avstånd... När de kommer hem älskar de till någon tung ödesmättad musik! - Hans dominans över henne är nu tydlig... det eskalerar i senare scener i misshandel p.g.a. att hon inte hängt handdukarna sträckta och i ytterligare misshandel när han svartsjukt blir irriterad när en annan man säger att han sett henne på avstånd från huset(Den äkta mannen menar då att hon bjuit ut sig!)
                                                          DVD Film: Sova med fienden
Grym thriller.... se den!!

NoneNoneNoneNone

/R

Sova med fienden

0 Läs mer >>

Filmen Gabriel utspelar sig i staden som utgör skärselden mellan himmel och helvete. I skärselden finns alla människor som väntar på sin dom - att antingen hamna i himlen eller i helvetet. Många människosjälar blir dock kvar under längre perioder... Himlen och helvetet strider om dominans om staden! Reglerna är att parterna bara får skicka en förkämpe i taget till staden - och denne måste ikläda sig rollen som mänsklig/dödlig!


                                                           DVD Film: Gabriel


Kampen har pågått länge och av de ursprungliga sju, från himlen, som ställts upp i rad för att bekämpa ondskan är nu decimerad till den siste - Gabriel! En efter en av ärkeänglarna som stridit för ljuset har på ett eller annat sätt förlorat kampen mot det onda eller fallit offer för stadens mörker och givit upp kampen.... Innan Gabriel kom till staden hade Mikael blivit ditskickad... Mikael som ansetts vara den starkaste av alla ärkeänglar... Men ingen vet vad som hänt honom.

Ondskan härskar i staden och ljusets sista hopp står till Gabriel!

Filmen är stämplad som action och skräck... Action håller jag med om... mycket med puffror och fart i filmen kanske lite för mycket t.o.m. - spänningskurvan måste gå ned ibland, så att man inte blir avtrubbad! Skräck var det däremot inte.. kanske just därför att det saknades spänning och skrämseleffekter, när tempot låg konstant högt!

Filmen och storyn funkar... klart godkänt!

NoneNone
NoneNoneNone

/R

Gabriel