Cabaret

Filmen Cabaret är ett musikaldrama som utspelar sig i tiden för det nazistiska övertagandet av makten i Tyskland.

DVD Film: Cabaret


Filmens handling växlar mellan att visa en kabare och relationen mellan kabarens huvudstjärna Sally Bowles och  engelskläraren Brian Roberts. Som utlänningar och gäster i Tyskland bevittnar Sally och Brian hur nazisterna i en allt större utsträckning tar över i samhället och hur deras metoder går från att verka i det dolda till att bli mer och mer öppna i samhället. Några "vanliga" tyskar benämner nazisterna som ett effektivt vapen mot kommunisterna och en tro på att dom senare ska kunna kontrolleras! Senare i filmen visas en scen, ute på den tyska landsbygden, hur förförisk den nazistismen var!

Som ett tidsdokument och för mig, i rollen som historielärare, är filmen briljant, tänkvärd och relevant!

Som filmundervisandelärare vill jag peka på två intressanta analyspunkter. Först och främst är det väldigt tydligt att samhället i filmen genomgått en förändring från början till slutet av filmen.... Detta möjliggör en analys, vari jämförelse mellan början och slut belyses. Här blir det naturligt att peka på det faktum att nazisterna inte tillåts sprida sin information och samla pengar till sin verksamhet, inne på krogen som kabaren spelas upp... i slutet av filmen så är det dock fullt av personer med nazistiska uniformer i publiken!

En annan intressant analysaspekt är det faktum att Brian och Sally är ganska komplexa! Dom har kommit till Berlin av olika anledningar och dom har olika drivkrafter och målsättningar. Sally vill t.ex. bli skådespelerska, och verkar vara en smula rebellisk. Antagligen är det någon form av uppbrott eller protest mot hennes pappa i bakgrunden till hennes val av karriär och utsvävade sexliv.

Brian å sin sida kommer till Berlin som ett led i sin utbildning vid ett universitet i England!  Han är ganska blyg av sig och är osäker på sin sexualitet!

En sevärd film... kanske inte så mycket av söndagskaraktär.... men hög standard i övrigt!



Arrestera min väska!
Natt, Natt!
/R

Kommentera här: