Krull

DVD Film: Krull

På baksidan av filmens fodral så är det uppmärkt med genren Sci-fi...  - Är Påven muslim??? Nej knappast! Visserligen finns det laservapen och utomjordingar - men utöver detta så vilar historien helt på myt och magi - vilket gör den till Fantasy.

Filmen innehåller många mytologiska figurer, som i sin grund är hämtade från Illiaden & Odysseen och som också återfinns i Tolkien m.m. T.ex. en Cyklop, en trollkarl, en Siare, en gigantisk jättespindel, en bortbyting/kameleont.

Filmen börjar med en berättarröst som förtäljer en profetia om att en prnisessa med ett uråldrigt namn, ska välja en man som hon tillsammans med ska ska styra deras värld. Deras barn ska däremot styra hela galaxen.

Från rymden kommer sedan odjuret i sitt slott (som flyger som ett skepp - på ett sätt som ger vibbar mot en stjärnkryssare från Star Wars!) Odjuret kommer till världen Krull och med hjälp av sina lakejer "Slayers" så krossar han allt motstånd på planeten. - Dessa slayers är utrustade med en form av laservapen(och konstigt nog så ger dom sig i närstrid med dessa vapen, trots att det egentligen är någon form av gevär!). De Slayers som dör ger ifrånsig ett omänskligt skrik och förångas... kvar blir en parasitliknande varselse som kryper ner i jorden. - Något som återfinns i Star Gate sereins Goa ´uld.

Historien kretsar kring prins Colwyn, som i början av filmen ska gifta sig med prinsessan Lyssa. Detta för att deras kungariken ska ingå en allians, som ska bekämpa Odjuret och hans arme.  Dessa avbryter dock cermonin och kidnappar Lyssa. Alla i slottet dödas och Colwyn skadas!

Till Colwyns undsättning kommer "den gamle", Ynyr, som tagit sig ned från det grå berget för att hjälpa Colwyn! Ynyrs budskap är att Colwyn måste hittar Glaiven för att ha en chans! Colwyn är dock en krigare i grunden och inte speciellt hövisk eller kunglig i sitt beteende. Glaiven är ett mytiskt vapen som ingen sett på många århundraden.

Filmen följer mönstret hos en klassisk saga, med en pojlke/prins som beger sig iväg på ett äventyr, dett finns ett vapen med namn(typ excalibur), ett hot (häxa eller drake, typ!), en prinsessa och sen slutar det med giftemål och att prinsen får halvakungariket - vilket naturligtvis är stereotypen för en saga!

Lite väl mycket Kliché i det stora hela!
NoneNone
NoneNoneNoneNone
Gott slut
/R

Kommentarer:

1 Ullis:

skriven

Intressant. Jag ska hålla ögonen på bloggen och tackar för kommentaren i min. Kul att du tittar in och läser (eller om det var en engångsföreteelse, det vet jag ju inte.)

Gott nytt år

Kommentera här: