Köplust (Needful things)

Halloj alla filmisdiggare!

Ingen som älskar thrillers kan undvika att se en och annan Stephen King rulle (obs... film som bygger på Stephen King roman eller novell!) Nyss såg jag filmen Köplust eller Needful things som den heter på engelska!

Stephen Kings verk, vare sig det rör sig om den skrivna eller den filmatiserade versionen, brukar ofta, när det kommer till thrillers och skräckisar, innehålla hemska karaktärer eller monster. Här har vi karaktärer som Pennywise och Randall Flagg, som är förklädda monster från någon form av helvetesdimension. Den onde personen i Needful things, Leland Gaunt,  är en person som liknar dessa två i det att han verkar vara djävulen eller någon utsänd från helvetet. Till skillnad från Pennywise och Flagg, så visar Gaunt aldrig tillstymelsen av att ha en demonisk yttersida som han döljer! Hans ondska ligger i hans inre... Vilket leder mig fram till det som binder samman Kings monster/onda personer... oavsett hur otrevliga sidor dom har så ligger oftast det hemska hos Kings karaktärer på det sätt som dom anspelar på vanliga människors rädsla och fördomar. Pennywise och Flagg är två karaktärer som deltar aktivt i handlingen och utsätter människor och oskyldiga för sin ondska. Leland Guant är en karaktär som spelar sin onska genom vanliga människor... han manipulerar och duperar byborna i det lilla Castle Rock, och spelar ut dom mot varandra! Kings budskap med detta torde vara att det värsta av monster är det som bor i vårt eget bröst(nej.... jag talar inte om Alienmonstret du har där!)... det vill säga så länge vi själva låter det få fritt spelrum med hjälp av vår rädsla, ensamhet, fördomar, hat och framförallt okunskap!

Leland Gaunt: "When I started out I was just a peddler moving across the blind face of a distant land. Moving, always moving. Always gone... and in the end I'd always offer weapons. And they'd always take them. Of course I was gone before they realized what they'd purchased."

Till själva filmen då...  Handlingen utspelar sig i New England, USA, i den lilla byn Castle Rock. Dit kommer köpmannen Leland Gaunt, som spelas av Max von Sydow, och etablerar sin affär "Needful things". Genom någon form av magi så kan han frambringa ting/saker som människorna på orten önskar djupt i sitt inre... Som betalning för sakerna så tar han betalt i kontanter + gentjänster/gärningar/spratt. Han får människorna att göra spratt mot varandra. Redan i början av filmen märks det att människorna i byn har åsikter och fördomar om varandra... och det finns små motsättningar som ligger och bubblar!!! Genom de spratt som Gaunt sätter igång så trissas konflikterna upp och det slutar med bråk, upplopp och mord!

Filmen är tänkvärd och bra!


Over and out!
/R

Kommentera här: