I am Legend

Denna nyutkomna film med Will Smith är faktiskt attans bra, trots nedskrivningar angående animationernas kvalité!
För er som inte sett filmen och inte vill ha för mycket info innan dess... hoppa ner till den fetskrivna texten:
Redan med filmens titel så inser man att det handlar om en person som kommer att göra något avgörande för mänsklighetens framtid. Det ligger i sakens natur att en person som blivit legend har gjort något märkvärdigt. När man tittar på filmen så blir framåtrörelsen: Vad är det han blir legend på grund av... och hur...(En annan fråga som kommer, och som besvaras med "flashbackarna" är hur det kunde bli som det blev!)
Snabbt inser jag som tittare att han kommer att bli legend på grund av sin forskning kring viruset, som förvandlat i stort sett alla överlevande människor till något zombieliknande(återkommer till detta längre ner!). Den fortsättningsvisa framåtrörelsen blir då; vad kommer det kosta huvudpersonen att uppnå detta. Med titeln som hjälp frågar man sig vilka legender som lever längst... och det är naturligtvis martyrlegenderna.... där dessa personer ger sitt liv då deras övertygelse är starkare än viljan för den egna överlevnaden.

Med tanke på den något skrytsamma titeln (att utropa sig själv som legend kan väl ändå ses som det!) blir det därför tydligt och logiskt att vår hjälte inte överlever... Även om dom religiösa kopplingarna i slutet blir en smula överdrivna!

Här kan du börja läsa: I filmen så har större delen av den överlevande mänskliga befolkningen förvandlats till själlösa varelser. Intertextuellt liknar de zombies från Resident Evil, Day of the Dead, Land of the Dead med många flera... Mest påminner dessa zombies med de i Resident Evil, då de inte dras till levande människor för att äta hjärna - vilket brukar vara det vanligaste som kopplas till zombiemyten! Deras drivkraft är snarare blod och att äta hela människan. Till skillnad från de flesta andra zombiemyter är fimens zombier ganska rörliga... de rör sig vigt och verkar tydligt starkare än andra människor. De verkar även vara målmedvetna, t.ex. i att hålla sig borta från sådant som smärtar (solens ljus t.ex.). Det finns även en "ledar" zombie som verkar kunna ge de övriga order att lugna ner sig... Denne ledare väljer även att skicka iväg sina zombifierade hundar efter huvudkaraktären... emedan han själv drar sig undan! - Detta visar på (till skillnad från vad huvudkaraktären påstår) att zombie ledaren har en egen vilja och kan sätta upp egna mål.... han är inte helt slav för sin drift! En annan stor skillnad som finns är att filmens zombier är känsliga för ljus, och brinner upp av uvljus!

Styrkan och ljuskänsligheten skapar kopplingar till en annan litterär gestalttyp - Vampyren. Vampyren är dock mer kontrollerad och ofta förknippad med stajl och finess... Vampyren närmar sig dessutom sitt offer mer smygande och ensam... emedan filurerna i denna film kommer i antal!

Filmen kan även ställas mot Cast Away... utifrån frågan om hur en människa reagerar utan andra människor att relatera till!!! Det finns många likheter mellan "Wilson" och skyltdockorna som finns med i "I am legend".

Gillar filmen... den var, trots temat med zombier, inte alltför skrämmande... Spänning och dramatik.... funkar även om man inte gillar zombier!
4:a klappor! :)

Kommentera här: