The Island

Detta inlägg kommer att vara en total spoiler och dissekering av filmen The Island, efter betyget.

                                                                 DVD Film: The Island

Så om du inte sett den och tänker se den... läs inte vidare efter detta!

NoneNoneNone
                                None

Filmen The Island utspelar sig i en nära framtid... inte mer än tio år från nu. Huvudkaraktären Lincoln 6 Echo, spelad av Ewan McGregor, lever i en isolerad värld i vad han tror är en överlevande enklav av människor som överlevt en stor katastrof. Alla människor är starkt övervakade... deras fysiska och psykiska hälsa bevakas av vakter och datorer! Titt som tätt är det en lotteridragning, vari den vinnande individen får lämna detta slutna samhälle och komma till "ön" - som ska vara det sista stället på jorden som inte är kontaminerat!

Ganska snart visar det sig att denna jutesäck som dragit över folkets ögon är falsk... I själva verket är människorna i detta samhälle kloner, som är köpta att fungera som en fösäkring för rika männsikor i det "vanliga" samhället... de är en levande organbank... och de som "vinner" i lotteriet plockas ut p.g.a. att deras "sponsorer" behöver deras kroppar/organ!

Lincoln 6 Echo flyr tillsammans med sin vän Jordan 2 Delta, spelad av Scarlett Johansson, ut i verkligheten och tar kontakt med mannen som beställt honom... hans "riktiga" jag! Företaget som ligger bakom kloningen är dock inte så glada över vad som hänt och skickar därför ett team av agenter efter dom.... Företaget bryter nämligen mot lagen i det att dom låter klonerna ha ett medvetande... något som staten och företagets kunder är omedvetna om! De tror att de bara är totalt själlösa "köttsäckar" utan tankar och känslor!

Filmen innehåller tydliga intertextuella kopplingar till titlar som Blade Runner och The Matrix. Matrix kopplingen ligger naturligtvis i det den lögn som människorna invaggas i... Blade Runner kopppling är större och tyngre... d.v.s. har kloner en själ och kan de drivas av samma vilja till att leva och känna empati för andra, som "vanliga" människor!? I detta går det ju naturligtvis lika bra att koppla till filmen The 6th Day. I en scen där flera kloner ska likvideras samtidigt finns det även koppling till förintelsen av judar under andra världskriget!

Filmen innehåller äckligt mycket produktplacering.... Nike skor, Nokia telefoner... sökverktyget MSN search i en offentlig telefon... and so on and so forth! *yuck!*

Filmen lär nog aldrig nå samma kultstatus som Blade runner.... den är helt enkelt inte tillräckligt orginell... men den erbjuder en fördjupning i genren Sci-Fi!!! Och det är inte fy skam det heller!

Vila min väska!!!

/R

Kommentera här: