The Dark Rising

Titeln på filmen The Dark Rising - ring of iron fick mig direkt att dra paralleller till Sagan om ringen... Denna intertextuella gliring är naturligtvis en ren marknadsföringsfint från filmdistributören i Sverige! - Om ni klickar på länken så kommer ni finna att titeln på den amerikanska utgåvan är The Seeker: The Dark is Rising. Denna titel ger istället kopplingar till Quidditchspelet och Harry Potter! Du som tittar på filmen kommer, antagligen som jag, vifta vilt och skrika rip-off på Harry Potter med tanke på den tonårige pojken som är en sökare och har magiska krafter/förmågor (dock ej magiutövande i form av formler/trollkarl!)! Och därför är det bra om jag meddelar dig att boken som ligger till grund för  den här filmen, skrevs 1973... Så det är nog snarare tvärtom Rowling som hämtat ett och annat från den här berättelsen istället!

Nå till handlingen då: Jo... ung pojke fyller 14 år och mystiska saker börja ske runt omkring honom! Han blir kontaktad av en grupp äldre, i byn som han växt upp i, som säger att han är en krigare som ska leta efter ljusets sex tecken! Mörkrets ryttare vill dock förhindra honom från att lyckas! Kamp mellan gott och ont, ljus och mörker med andra ord!

Filmen var o.k. Ingen komplicerad handling... En fantasyberättelse, då den innehåller magi, som lutar åt det äventyrliga hållet! Filmen är lättsam och gör sig bra på en sö(m)ndag!




/R

Kommentera här: