Pans Labyrinth

Först och främst... varför i h*****e kan inte svenska översättare ge tusan i att tassa in och sabba titlar och i subbarna... Fauns Labyrinth eller Faunens Labyrinth hade varit ok åtminstone. Pan är en Gud från den grekiska mytologin... vilket karaktären i den här filmen inte är... han är en skogsväsen!!!
               

Handlingen utspelas 1944 och det är i efterdyningarna av det Spanska inbördeskriget. En flicka och hennes mamma är på väg ut till en utpost i skogen, och till mammans nya man och tillika pappa till flickans blivande bror!

En av fördelarna med filmen är att den har tre nivåer av berättande:
1. Historisk - Det Spanska inbördeskriget. Kampen mellan Francos mannar och de kommunistiska separatisterna.
2. Familjen - Den lilla flickans situation, med en ny konstelation och att hitta sin plats i den. Ny pappa och att bli storasyster!
3. Den Magiska världen, som en faun påstår att hon hör hemma i!

Filmen handling börjar i slutet, vari den  lilla flickan ligger och blöder... en berättarröst förtäljer historien om underjorrdensprinsessa som drömde om människovärlden. Prinsessan smet ifrån sina vakter och sin far, upp till människorna. Den starka solen uppe i ovanvärlden brände dock bort hennes minne, och på grund av den kyla och de sjukdomar som fanns bland människorna så dog hon här uppe! Hennes far visste dock att hennes själ skulle återfödas i ovanvärlden och skickade därför ut spanare efter henne!

Den lilla flickan blir kontaktad av en sådan spanare - en Faun som bor i en labyrint i närheten av utposten hon nu bor på. Faunen utsätter henne för tre prövningar, som hon måste klara av för att bevisa att hennes själ inte blivit för mänsklig.

             

Faunen finns symboliserad på lite varstans i handlingen: Stenfiguren i början; entrén till labyrinten; Sängen; Trädet; I boken - kopplat till livmodern m.m.

Prövningarna ger intertextuella kopplingar till: Job & Abraham i gamla testamentet, och till Hercules och Theseus i grekisk mytologi. Theseus myten innehåller ju även en viss labyrint på Kreta!!!

Andra intressanta saker, utöver snubben ovan, är Alrunan som flickan blir tillsagd att lägga under mammans säng!

Mycket bra film!!!!!!
NoneNoneNoneNoneNoneNone
                     None

Arrestera min väska
/R

Kommentera här: