Gudfadern - del 1

                                           DVD Film: Gudfadern del I

Det här har verkligen varit en sommar i maffians tecken. Den började med att jag fastnade i Soprano träsket, med Aftonbladets kampanj på serien... Sen har det varit allt från Casino, Maffiabröder och nu Gudfadern. Visserligen filmer som man avnjutit mången gång tidigare - men det har blivit en annan tyngd bakom tittandet!

Först till lite humor! Klippet nedan är från ICA´s reklam... en parodisering av inledningen till Gudfadern, men likväl ett utmärkt exempel på begreppet intertextualitet!




Det finns likheter och skillnader... och det är spänningen mellan detta som skapar komiken! :)

Att kategorisera in den här filmen till en specifik genre kan visa sig vara svårare än vid första anblicken. Naturligtvis kan man hävda att det finns en specifik maffia genre... men det är naturligtvis en smula förenkelt (i alla fall för min smak!) Dessutom, så tvingas den som skapar en sådan kategorisering, att muta in parodiseringar som Analyse This/That (vilket naturligtvis inte är några filmer att racka ned på i sig... men du förstår nog vad jag menar!)

Gudfadern filmen/filmerna kretsar naturligtvis mycket kring brott och den undrevärlden och hamnar, vilket gör den till en crimefilm. Det är sällan ett högt klipptempo eller ett uppskruvat tempo i händelseförloppet, inte ens när något likvideras, detta gör att action genren kan uteslutas och dramat blir aktuellt!

Jag vill kategorisera in filmen, främst, i Kostymdrama/episka genren. Anledningen till detta ligger i att det främsta som filmen gör är att porträttera en tid och en företeelse under den tiden. Filmens fokus ligger inte i att visa en huvudkaraktär och dess utveckling från 0-100 utan vill snarare gestalta företeelsen "mafia". - Det går naturligtvis att hävda att Michael (spelad av Al Pacino) inte ingår i mafiavärlden i början av filmen och hamnar utvecklas genom handlingen till att bli gudfadern. Och det är förvisso sant.... Men det är också sant att Michael försvinner från filmberättelsens handling i samband med att han åker till Sicillien. (ja vi får se vad som händer honom... men det är inte det centrala för handlingen! Hans upplevelse blir inte centrala för hans utveckling!)

Filmen innehåller många spännande repliker, som återkommer i moderna maffia filmer: Så som "Sleeps with the fishes" och "I´m  gonna make him an offer he can´t refuse"!

Klassisk film som rockar fett!





/R

Kommentera här: