Avatar

                     DVD Film: Avatar

Mycket har skrivits och snackats om den här filmen. Den skulle vara banbrytande och nyskapande - detta har gjort att jag fjärmat mig från att läsa om filmens detaljer eller se trailers. Dess värre fick jag inte möjlighet att se den i 3-D... vilket måste vara otroligt häftigt med tanke på alla scenerier och neonfärger!

Det är spännande att se en film som vänder på det postapocalyptiska domsdagsscenariot där mänskligheten faller offer för naturenskrafter eller en utomjordiskinvansion... i den här filmen är mänskligheten som anfaller och exploaterar en annan värld!

Berättelsen i korthet går ut på att Jake Sully, en f.d. marinsoldat som "numera" är funktionshindrad och rullstolsburen, i Avatarprogrammet, vars mål är att  bygga upp diplomati mellan människor och befolkningen Na'vi på "plantenen" Pandora. En avatar är en kombinerad data och biologisk design, som möjliggör för en människa att genom ett datasystem, själsligt/medvetandemässigt iträda en biologisk/genetiskt skapad Na'vi. Jake ska studera Na'vi folkets seder och deras försvarmässiga förmåga. - Ett uppdrag som omöjliggörs av Jakes ökade förtjusning av Na'vi folkets  sätt att leva!

Det finns många filmanalytiska grepp att ta tag i med den här filmen. Observera berättarösten i filmen - Den är Jakes... och han pratar retrospektivt - detta visar tydligt på att han kommer att överleva Man måste naturligtvis fundera över vem han berättar för och varför.

Intertextuellt måste man naturligtvis fästa den här historien mot Romeo och Julia, då det är en kärlekshistoria mellan två på var sida om en konflikt stående parter. Å andra sida är detta en historia som klingar närmare Pochahontas än något annat... och Jake är lite av kapten Smith och Neytiri är Pochahontas! Observera att namnet Na'vi ligger ganska nära Navaho.. och Na'vi beolkningens sätt att vara och leva ligger väldigt nära stereotypbilden av hur indianerna gör/gjorde och levde i förhållande till naturen(vilket stärker upp intertexten!) Vidare så är de stora mänskliga robotarna (AMP) en direkt ripp från Matrix.

Spännande att Cameron har fått med Sigourney Weaver... vilket är häftigt med tanke på att hon är med i Camerons Aliens - där utomjordingar intar mänskliga kroppar.. här är det tvärtom.

Gällande genren, så vill man ju naturligtvis fästa den här filmen mot Sci-fi genren... och visst finns det mycket som skulle peka mot detta, med rymdfarkoster teknik och vapen (helikoptrar). Men detta är film om naturliga krafter och religion hos urbefolkningen på Pandora (ett namn som osökt får en att tänka på grekiska mytologin om Pandoras ask!). Framförallt vänder jag mig emot det gudomliga ingripande som blir med Jakes bön mot slutet... Nej fantasy och därmed basta!

uj... jag skulle kunna skriva hur mycket som helst... men är alldeles för trött nu! Se den, och se den i 3-D!





//R

Kommentera här: