Robocop vs Robocop

Tillbaka efter önskemål från elev (tack Nathalie för feedbacken!)
 
RoboCop (2014) Poster
 
Nära nog 30 år efter orginalet kom så en remake. 2013-14 har flockats av remakes inom sci-fi genren... har Hollywood möjligen tappat fantasin? Nåväl med filmer som Total recall och Judge Dredd som exempel har man nu stöpt om filmerna från slutet av 80- början av 90-talet, till något nytt. Det handlar nog naturligtvis om den nya filmteknikens genombrott med allt från digitalisering, 3D till greenscreens, så når  dessa klassiska b-films guldkorn den flärd de förtjänar. Nackdelen med den nya tekniken är, som det mesta med stora blockbusters, att filmskaparna gömmer sig bakom redigeringseffekter och annat lull-lull. Det finns en risk att man tappar de djupare samhällsbeskrivningarna för att bana vägen till de flashiga effekterna och den nutida actiondramaturgin som ständigt flyttas fram i dagens filmer (avtrubbningseffekt i vårat samhälle?????)
 
Som ni vet har jag alltid raljerat över nackdelarna med uppföljare, vars främsta syfte oftast är att kräma ur/enbart lever på första filmens goda rykte och popularitet. Fördelen med en remake verkar vara, och till min stora förtjusning, att filmskaparna kastar av sig oket att försöka passa in den nya filmen mot de gamla.... något som vi som publik även kan göra... Det finns många exempel på uppföljare som misslyckats/begått helgerån på orginalet - Med de senaste årens Terminator och Star Wars 1-3, vars berättarlinjer försöker skapa nytt samtidigt som man gör våld  på bärande element i orginalets berättelse!
 
Denna remake lyckas på ganska många plan, att ge en djupare beskrivning av huvudkaraktären Alex Murphys personlighet, än orginalet. Remaken innehåller, på många sätt, en djupare anknytning till action genren än orginalet - Orginalet har naturligtvis en hel massa action, även den... med blod som skvätter åt höger och vänster... Råheten i våldet är ganska likvärdig... så vad menar jag då: Att tempot är högre i remaken än orginalet. Titta framförallt på tempot på bildbyten/vinkelbyten i ett antal av filmens mera actiondrypande shoot'em-up scener, så märker ni vad jag menar!
 
Remaken har en hel del gliringar mot orginalet. Naturligtvis så finns karaktärsnamnen kvar i mångt och mycket(även om Lewis är man i denna film!)... OCP; ED-209.... det finns små repliker som : "Dead or alive you´re coming with me" och "I´ll buy that for a dollar".
 
Andra postiva delar med remaken:
Den tar upp medias makt på lagstiftning i en större utsträckning än orginalet.
Den tar upp de etiska aspekterna som Robocop´s skapare ställs inför.
 
I mångt och mycket tycker jag att denna remake tillför ganska mycket nytt, inför orginalet.
De enda negativa aspekterna som jag kan komma på återfinns i slutscenen och det faktum att man valt Joel Kinnaman som huvudkaratär. Slutscenen är naturligtvis ytterligare en blinkning mot orginalet... men samtidigt känns det som om dom alltför uppenbart öppnar upp för en uppföljare eller möjligtvis en följande serie - detta gör att jag får känsla av att hela filmen är tilltänkt som ett pilotavsnitt!
 
Joel då??? ja.. har tyvärr blivit lite väl ihoptotad med just serier coh massproducerade uppföljare...  Och då filmskaparna slängt in så många rejäla skådisar som Samuel L. Jacksson; Gary Oldman och Michael Keaton så känns Joel lite som en udda fågel i sällskapet... Jag är nog lite väl hård mot Joel i det här fallet... han bär rollen ganska hyfsat ändå - och det är nog mest mina egna associationer som gör att jag dömer honom!
 
I det stora hela en väldigt bra rulle!
 
 av 5
 
Håll till godo med detta klipp från orginalet!
Ärtor ut - Moviemaster
PS - lämna gärna kommentarer!! Ds
 
 

Kommentera här: